Автор: Олександра Максюта

Кожного грудня кияни намагаються вирішити питання – яку ялинку обрати, живу чи штучну? Кожен вид має свої переваги та недоліки. Проте набагато більшою популярністю користуються живі дерева, адже у сучасному світі їхнє використання можна зробити мінімально шкідливим для навколишнього середовища. Потрібно лише знати, як правильно обрати живу ялинку та що зробити з нею після свят.

Переваги та недоліки штучних ялинок

На жаль, на запитання, яка ялинка безпечніша для екології, немає однозначної відповіді. Так, купуючи штучне дерево, ви зберігаєте одну або кілька живих ялинок – особливо, якщо ви плануєте користуватися нею декілька років. Крім того, штучні деревця зазвичай виготовляються міцнішими за звичайні і можуть витримати більшу кількість іграшок та гірлянд. Їх не потрібно встановлювати у відро з піском та регулярно сприскувати свіжою водою. Нарешті, підлогу навколо такої ялинки не доведеться щодня підмітати від голок. Але у штучних дерев є й недоліки. По-перше, їх часто виготовляють з найдешевших матеріалів. Скоріш за все, штучна ялинка буде зроблена з полівінілхлориду – пластику, що містить шкідливі сполуки свинцю. По-друге, користь для природи буде мінімальна, якщо штучним деревом користуватися менше 10 років: правильно утилізована жива ялина має вуглецевий слід у 3,5-4 кг CO2, а штучна – до 40 кг. А ще штучна ялинка не зможе зімітувати «новорічний» запах хвої та його користь для здоров’я.

Фото: pixabay

Як вибрати живу ялинку?

Щороку лісове господарство України заготовлює приблизно 500 тис. ялинок.  Їх вирубують за планом та для оздоровлення лісів. Так, цього року лише у Києві працюють 97 легальних ринків та ярмарок, де можна цілком законно придбати різдвяне деревце. Їхні адреси можна знайти за посиланням.

Як зрозуміти, що ялина чи сосна була зрубана законно? Для цього потрібно перевірити, чи має вона спеціальну бирку з номером та кодом, що містить інформацію про те, де і коли дерево було зрубане. Номер та код занесені у Систему електронного обліку деревини, а переклеїти бирку, не пошкодивши її, просто неможливо. Купити легальну ялинку допоможуть і сучасні технології – код можна перевірити на офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів України чи за допомогою мобільного додатку Yalynka.info. Чому таку інформацію потрібно перевіряти? Справа в тому, що відсутність номеру та коду у загальному реєстрі може вказувати на те, що дерево було зрубане незаконно – наприклад, у заповідній зоні (чи у місцевості з підвищеним рівнем радіації).

Якщо ви впевнилися, що купуєте ялинку законно, при виборі її зверніть увагу на наступне:

  • запах хвої (він має бути свіжим, особливо якщо розім’яти декілька голочок у пальцях);
  • гілки (вони не мають бути сухими);
  • наскільки сильно осипається хвоя (для цього можна легенько струснути деревце чи постукати ним об підлогу);
  • стовбур (він має бути твердим та достатньо довгим, щоб встановити ялинку ні підставку);
  • висоту дерева та стелі у кімнаті, де ви плануєте його встановити (з урахуванням висоти підставки).

Як правильно доглядати за живим деревом?

Фото: pixabay

Перед тим як встановлювати ялину, бажано відпиляти 2-3 см (під прямим кутом – інакше вся конструкція буде хилитися вбік) від її стовбура – так ви впевнитеся, що дерево зможе поглинати воду без перешкод. Бажано, щоб отвір у підставці мав приблизно такий самий діаметр, як стовбур – тоді його не доведеться додатково обстругувати. Кількість води у підставці потрібно перевіряти щодня. Також треба час від часу обприскувати гілки свіжою водою. Крім того, варто уникати:

  • перевантаження живої ялинки гірляндами (вони прискорюють висихання, тому краще скористатися маленькими світлодіодними лампочками);
  • близькості до джерел тепла – батарей, обігрівачів і т. д. (навпаки, краще постаратися знизити температуру приміщенні на декілька градусів).

Не існує єдиної думки про те, чи справді додавання цукру, аспірину або желатину у воду дозволить ялинці стояти довше, чи лише прискорить випадання голок. Тому, якщо ви не хочете ризикувати, краще користуватися лише звичайною прісною водою.

Що робити з живим деревом після свят?

Найголовніше – не викидати на смітники та звалища. Яка може бути користь з вже зрубаної ялини?

  1. Її можна віддати у зоопарк чи на ферму (але доведеться ретельно очистити дерево від залишків прикрас, щоб їх випадково не з’їли тварини).
  2. Хвою використовують для створення «зеленої» косметики, для виготовлення мила та сумішей для ванн.
  3. Перетворену на тирсу деревину можна використовувати як добриво.
  4. Рештки деревини йдуть на паливо.

У європейських країнах переробка зрубаних ялинок налагоджена вже багато років. З залишків новорічних дерев виготовляються паливні брикети та меблі, компост для парків та ферм. Крім того, з хвої роблять ялинкову пасту, яка допомагає при застуді.

Цього року у Києві після світ працюватиме 15 пунктів прийому використаних новорічних ялинок.  “Хрещатик.news” зібрав їх адреси. Вони відкриваються на початку січня і працюють до середини лютого.

«Закликаємо киян не викидати ялинку на смітник, а знайти час і привезти своє новорічне дерево на утилізацію до одного з пунктів прийому, що розташований у кожному районі міста. Для того, щоб усі встигли проявити свою екологічну свідомість, пункти прийому розпочнуть свою роботу вже із 2 січня 2019 року», – звертається до мешканців столиці начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований.

Гарна альтернатива – ялинка в горщику

Фото: pixabay

Один з найкращих варіантів, що поступово набуває популярності, – купити ялинку у горщику та після закінчення свят висадити її у лісі чи лишити у якості хатньої рослини (якщо габарити дозволяють). Для цього підходять:

Популярні новини зараз

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Колишня "Арка дружби народів" у Києві більше не є памʼяткою — наказ МКІП

Показати ще
  • ялинка звичайна.
  • ялівець;
  • гімалайський кедр;
  • канадська коніка;
  • кипарис великоплідний;
  • араукарія;
  • ялиця.

Відмінність таких дерев – у кореневій системі. Якщо у лісових ялинок вона розгалужена, то у «домашніх» – компактніша, пристосована до розмірів горщика. Тому краще одразу купувати рослину з горщиком, ніж намагатися посадити дерево самостійно, воно може не прижитись. Про вибір та покупку живої ялинки потрібно потурбуватися заздалегідь – рослина для адаптації має постояти декілька днів у прохолодній частині квартири без прикрас та гірлянд. Під час свят домашню ялину не потрібно удобрювати. Загалом, доглядати за нею потрібно приблизно так само, як і за живою. Основні поради – тримати подалі від джерел тепла, регулярно поливати та не обтяжувати гілки гірляндами. Якщо ж ви вирішили лишити ялинку до наступного Нового року, ранньою весною бажано акуратно обрізати довгі та тонкі гілки. Так сформується пишніша крона.

Читайте також:

Зі столичного бюджету на екологію виділили майже 1,5 мільярди гривень

У столиці запрацювали 97 законних ялинкових ярмарок (адреси)

Таксі з автокріслом: чи готові служби у столиці до змін у законі