Автор: Оксана Москаленко

Новий законопроєкт, що передбачає введення штрафів за перевезення дитини в автомобілі без автокрісла стурбував багатьох українців. Більшість з них переживали за поїздки в такси, адже і раніше викликати таксі з автокріслом було справою не з легких.

Що змінилося

В правилах дорожнього руху України чітко вказано, що діти до 12 років мають перевозитися в автомобілі виключно з використанням спеціальних засобів, але в реальності на це мало хто звертав увагу, до того ж, раніше штрафів за це не передбачалося. 29 жовтня депутати Верховної Ради України в другому читанні проголосували за законопроєкт № 1150, котрий передбачає введення штрафів за перевезення дитини без дитячого автокрісла.

Відтепер, за перевезення дитини в автомобілі неналежним чином водій може бути оштрафований на 520 грн, а за повторне порушення штраф збільшиться до 850 гривень.

Цей закон обурив більшість населення і це не дивно, адже за статистикою, лише 12 % українців возять дітей в автокріслах до 6 років, а старших дітей — практично ніколи.

Автори законопроєкту наголошують, що дитяче автокрісло — це не забаганка батьків, це необхідність, яка може зберегти життя на дорозі. Автокрісло захищає дитину під час руху та на 70%  зменшує смертельні ризики під час ДТП.

Фото: pixabay

У країнах Європи та Америки за перевезення дитини неналежним чином передбачені величезні штрафи, наприклад, у Німеччині доведеться заплатити близько 60 євро, а у Естонії — близько 400. До того ж, в більшості країн дитину не випишуть із пологового будинку за відсутності автолюльки, не беручи до уваги навіть той факт, є в сім’ї машина чи немає.

Таксі з автокріслом

Дехто обурювався через надто дорогу ціну на дитячі автокрісла, дехто жалівся, що дитина не хоче сидіти пристебнутою, але більшість родин турбувало питання, як бути з таксі.

Таксі з автокріслом у столиці, за виключенням декількох служб, які позиціонують себе виключно як дитячі перевізники (наприклад, Baby Transfer), це справжнє диво. Раніше існували деякі служби, які надавали таку опцію, але вона оплачувалася окремо, що робило поїздку істотно дорожчою. Наприклад, в прайсі Таксі Бонд вказано, що за автокрісло доведеться додатково заплатити 70 гривень за поїздку.

З моменту, коли закон набрав чинності, поїздка з дитиною в таксі стала для киян справжнім квестом, адже викликами машину практично неможливо. Служби таксі просто відмовляють, через відсутність автокрісел. Кияни та гості столиці часто користуються спеціальними додатками, щоб замовити машину, але і там можуть бути сюрпризи, бо вказавши, що вам потрібна машина з автокріслом, водій може прийняти замовлення, але приїхати без нього.

Родини, які не мають власного авто та вимушені час від часу користуватися таксі для поїздки з дітьми, у відчаї, адже вони годинами не можуть викликати таксі з автокріслом. Часто навіть у примітках до замовлення пишуть, що готові самостійно сплатити штраф, у разі зупинки поліцією.

Фото: pixabay

Як розв’язувати проблему?

Водії таксі відсутність автокрісел пояснюють тим, що воно — не універсальне, а має відповідати віку дитини, але ж возити по три крісла в машині ніхто не буде, це незручно, тому у більшості випадків, водію легше відхилити замовлення.

Деякі служби таксі знімають з себе відповідальність і наголошують на тому, що не вони мають піклуватися про наявність автокрісел у машині, а самі батьки. Тобто якщо вам потрібно кудись поїхати з дитиною на таксі, ви повинні мати власне автокрісло. Але тут є багато запитань. По-перше, не всі машини таксі оснащені ізофіксами та пасками безпеки на задніх сидіннях, а, по-друге, що робити родинам у яких двоє чи більше дітей? Як мама двох дітей, якій терміново потрібно до лікаря, візьме із собою власні автокрісла, навіть якщо вони й є у родині?

Популярні новини зараз

Міст-хвиля, що будується на Оболоні майже готовий — тепер його іменують "по-новому" та готові відкрити

У Києві люди вийшли на акцію "Free Azov" на підтримку військовополонених

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

Показати ще

Радує те, що деякі служби все ж таки йдуть за клієнтом та не бажають втрачати таку важливу цільову аудиторію, як діти, та закуповують автокрісла. Але для того, щоб до вас приїхала машина з дитячим кріслом, потрібно обов’язково попередити про це оператора. Журналістам сайту “Хрещатик” без проблем вдалося викликами машину з автокріслом через служби 309, 838 та такси “Оптимальне”. Оператора не здивував формат замовлення, машину потрібно було чекати не більше 15 хвилин та тариф не передбачав жодних доплат.

Фото: pixabay

Що кажуть юристи

Юристи наголошують на правовій колізії, адже в законі не вказано, що дитина має перебувати саме в автокріслі, а фразу “спеціальні дитячі засоби” можна трактувати неоднозначно. Тому потрібно або допрацювати закон, або залишити його лише для приватного автотранспорту. Безпека, безперечно, перш за все, але потрібно врегулювати це питання зі службами таксі, щоб родини з дітьми могли комфортно пересуватися містом у невідкладних справах.

Корисний лайфхак

Наближаються новорічні свята, родини з дітьми будуть активно подорожувати містом, тому заздалегідь знайдіть службу таксі з автокріслом, яка не підведе вас у важливий момент, наприклад, коли потрібно їхати додому з новорічного свята зі стомленою та голодною дитиною. Будемо сподіватися, що згодом служби таксі стануть більш свідомими, почнуть турбуватися про своїх маленьких пасажирів та обладнають певний відсоток машин з автопарку різними категоріями автокрісел.

Читайте також:

Служба 112 в Україні: чи запрацює нарешті єдиний номер для екстрених служб

Як працює шведський стіл у столичних школах: схвальні відгуки і скандальні проблеми

Київ без сміття: хто винен у тому, що столиця потопає у побутових відходах