Автор: Оксана Москаленко

У сучасному світі практично жодна людина не уявляє себе без смартфона та інтернету. Враховуючи це, ще в далекому 2014 році столичні чиновники вирішили зробити інтернет для людей доступнішим й побудувати в київській підземці 3G. Що сталося з проєктом, чому його досі не реалізовано та коли все ж таки мешканці столиці зможуть повноцінно користуватися wi-fi у метро?

Банкрутство інвестора

У 2014 році тендер на будівництво wi-fi мережі виграла компанія ООО “Фидомобайл” (згодом назва змінилася на ООО “Москито Мобайл”), з якою в грудні цього ж року було укладено інвестиційний договір. За його умовами перші результати мали би бути вже у кінці 2014 року, а повністю закінчити роботи та під’єднати до мережі усі станції метрополітену планувалося до кінця 2017 року.

Компанія “Москито Мобайл” виконувала свої зобов’язання до лютого 2016 року, до цього часу wi-fi мережі з’явилися на 12 станціях столичного метро і на цьому роботи зупинилися. Деякий час столична влада закривала очі на затримки та невиконання домовленостей, але весною 2017 року ініціювала розрив договору через фінансову неспроможність інвестора.

Планувалося, що на обладнання усіх станцій метро мережею wi-fi буде витрачено близько 100 млн доларів США, але інвестор встиг завершити роботи лише на 12 станціях, витративши понад 6 млн доларів. Не зважаючи на вкладені кошти, повноцінно wi-fi на цих станціях так і не запрацював.

Фото: pixabay.com

Мобільні оператори та wi-fi

Судові тяганини з попереднім інвестором відсунули запровадження wi-fi. І лише восени 2018 року мобільні оператори України почали підготовку до незалежного тендера на постачання обладнання та впровадження у столичному метро мережі 4G. Влітку 2019 року переможцем тендера стала компанія HUAWEI Україна.

За попередніми даними планувалося, що перші результати роботи будуть вже в грудні 2019 року, але їх немає. І запровадження швидкісного інтернету у підземці знову відтягується. Нещодавно радник КМДА Максим Бахматов на своїй сторінці у Facebook зазначив: для того, щоб розпочати облаштування, потрібно підписати необхідні договори, підготувати технічні дані та провести підготовчі роботи. А наразі лише проведені переговори та узгоджена загальна схема запровадження мережі 4G у метро.

На даний час спільний документ про початок робот між сторонами, що залучені в проєкті: Kyivstar, Lifecell, Vodafone Ukraine, КП «Київський метрополітен», Huawei Ukraine, – досі не підписаний і строки роботи значно посунулися. Старт попередньо запланований на початок 2020 року.

Чи будуть до того часу узгоджені усі технічні та бюрократичні питання, невідомо. Але будемо сподіватися, що цього разу усім сторонам все ж таки вдасться дійти згоди, тоді мешканці й гості столиці зможуть не нудьгувати у метро, а з користю проводити час завдяки швидкісній мережі 4G.

Фото: pixabay.com

Інтернет не для всіх

Варто зазначити, що користуватися мережею wi-fi зможуть не всі, а лише власники сучасних смартфонів, які підтримають функцію 4G. Телефони, що не відповідають певним технічним характеристикам не зможуть приєднатися до мережі wi-fi у підземці, навіть коли вона запрацює. Тому, якщо ви часто їздите у метро та прагнете користуватися інтернетом, слід подумати про новий смартфон з функцію підтримки 4G.

4G у центрі столиці

Ще на початку 2018 року столична влада урочисто повідомила, що відтепер у центрі столиці з’явилася безкоштовна міська мережа wi-fi. Чиновники пообіцяли, що wi-fi запрацює практично на всіх туристичних маршрутах: Софіївська, Контрактова Поштова та Михайлівська площі, парк Шевченка, Андріївський узвіз, Золоті ворота, Майдан Незалежності, а також НСК Олімпійський.

Відгуки про роботу муніципального wi-fi у цих місцях досі неоднозначні, адже багато хто з туристів та мешканців міста так і не знайшов безкоштовну мережу, або не зміг до неї під’єднатися.

Натомість директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Києва Юрій Назаров на своїй сторінці у Facebook заявив, що нещодавно особисто перевіряв усі точки доступу і всі вони справно працюють.

Популярні новини зараз

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

Тож тема wi-fi у столиці досі залишається доволі неоднозначною.

Читайте також:

Протягом тижня турнікети для QR-квитків з’являться ще на 11 станціях метро: КМДА

Як працює “шведський стіл” у столичних школах: схвальні відгуки і скандальні проблеми

Чи готовий Київ перейти на електронний квиток?