Автор: Оксана Москаленко

 

Е-квиток: зручно і економно?

    Е-квиток — це єдиний проїзний документ у громадському транспорті міста і вже з початку року більшість киян вдало ним користуються, а з 1 листопада 2019 місто має повністю перейти на чеки з QR-кодами, єдині для всіх видів транспорту.

До 30 жовтня 2019 року діє перехідний період, упродовж якого планується повністю відмовитись від старої системи оплати проїзду (проїзні, жетони та звичайні квитки) та перейти на є-квитки. Е-квиток буде діяти для усіх видів громадського транспорту столиці: метро, автобусів, тролейбусів, трамваїв, міських електричок, маршрутних автобусів і навіть фунікулера.

Можна купувати такі QR-квитки для кожної поїздки, а можна, спростивши собі життя, придбати спеціальну транспортну картку Kyiv Smart Card, поповнити її на певну кількість поїздок, і користуватися будь-яким видом громадського транспорту в столиці. Це дуже зручно, якщо вам щодня потрібно добиратися до роботи декількома видами транспорту, адже потрібно буде щоразу думати про те, де в час пік купити квитки.

Зауважте, що купуючи транспортну картку та поповнюючи її на більшу кількість поїздок, ви зможете зекономити кошти. Наприклад, поповнивши картку на 10 поїздок, ви сплатите 8 гривень за кожну, а якщо поповните на 50, то одна поїздка обійдеться вам у 6,50 грн.

Термін дії транспортної картки один рік, якщо ви не користувалися нею протягом року, то вона автоматично анулюється, а всі поїздки згорають, і гроші, які ви витратили на поїздки повернути вже не вдасться.

Фото: Київський метрополітен



Як придбати квиток чи транспортну картку?

    Придбати є-квитки можна у боксах самообслуговування та касах Київського метрополітену, але зручніше та вигідніше купити та поповнювати транспортну картку. Коштує Kyiv Smart Card 50 гривень, а придбати та поповнити її можна:

  • на станціях Київського метрополітену (на сьогодні – це Хрещатик, Театральна, Майдан Незалежності, Академмістечко, Лісова, Арсенальна, Теремки, Видубичі, Сирець, Почайна);
  • в особистому кабінеті киянина https://my.kyivcity.gov.ua;
  • у мобільному додатку  Kyiv Smart City;
  • у терміналах самообслуговування Ibox, EasyPay, 2click;
  • в Т-кіосках;
  • на платіжному порталі Portmone
  • KyivMetroBot в Телеграм та Facebook
  • KyivPayBot в Телеграм та Facebook

Нагадаємо, у столиці створили інтерактивну мапу точок продажу електронного квитка Kyiv Smart Card, яку розробники  обіцяють постійно оновлювати.

Після остаточного введення картки в експлуатацію, у киян з’явиться можливість поповнювати її за допомогою мобільних додатків Приват 24, Ощад 24/7 та в терміналах самообслуговування КП ГІОЦ, ПриватБанку, Ощадбанку та на порталі EasyPay.

Не забудьте про те, що транспортну картку потрібно обов’язково зареєструвати в кабінеті користувача на сайті https://my.kyivcity.gov.ua/

Як працює е-квиток?

    Щоб скористуватися е-квитком, транспортний засіб має бути обладнаний валідатором — спеціальним пристроєм, який буде зчитувати QR-код. Такі пристрої зазвичай розташовані на вході або усередині салону, достатньо піднести до нього квиток або транспортну картку – і проїзд оплачено.

Популярні новини зараз

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Ректора КНУ ім. Т.Шевченка підозрюють у розкраданні коштів — створено петицію з вимогою звільнити та притягнути до відповідальності

Відома психоаналітик та дружина військовослужбовця 47-ї бригади ЗСУ Федора Кубасова прагне залишити його без помешкання

Показати ще

Відтепер не буде кондукторів, але залишаться контролери, які за допомогою спеціальних пристроїв перевірятимуть реєстрацію електронного квитка, тому “змахлювати” та проїхати “зайцем” не вийде.

Фото: Дмитро Давтян, Хмарочос



Скільки киян вже користуються е-квитком?

    За даними Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, станом на 18 жовтня здійснено 66 млн поїздок та реалізовано 170 тисяч транспортних карток Kyiv Smart Card.  До 1 листопада залишається усього декілька тижнів, тому варто поквапитися та купити транспортну картку, щоб уникнути транспортного колапсу, адже з початку листопада розрахуватися готівкою в транспорті вже не вийде.

Загалом кияни задоволені нововведенням, відмічають зручність даної системи та зауважують, що останнім часом валідатори справно працюють і в метро, і в наземному транспорті, обладнані ними навіть маршрутки.

Загалом у громадському транспорті міста встановлено 1366 одиниць пристроїв, котрі зчитують код з квитків та карток.

Чи отримають учні е-квиток до 1 листопада?

    Учні не отримають електронні квитки до 1 листопада через велику кількість груп пільговиків, яких треба забезпечити квитками, прокоментував у Facebook Юрій Маслак, прес-секретар міністра юстиції. Але до кінця року ситуація змінитися і всі учні будуть забезпечені, а до того часу діти зможуть користуватися звичайними учнівськими білетами.

До речі, е-квиток для учнів безкоштовний і буде діяти протягом усього навчання в школі на всі види транспорту, а у разі втрати квитка його можна буде відновити, замовивши через особистий кабінет киянина, але вже за 100 грн.

Читайте також:

В столиці весь громадський транспорт тепер із е-квитками

Біля метро “Почайна” оселився великий бульдог

У столичному метро покажуть скульптури пасажирів