Автор: Оксана Москаленко

Організація шкільного харчування за принципом “шведського стола” є дуже привабливою для дітей та ефективною з точки зору використання коштів. В КМДА зазначають, що додаткових грошей на втілення даного проєкту не виділялось, запустити все це на практиці вдалося за рахунок перегляду меню та порцій. Відтепер дитина може сама обирати яку саме страву та її кількість з’їсти на обід.

«Ми хочемо, щоб у шкільних їдальнях харчувалися не 30% дітей, а хоча б 70%. Щоб батьки були спокійні за якість і безпечність страв, а учням подобалось те, що для них готують», зазначає заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Фото: Валентин Мондрієвський/ facebook

За даними Департамента освіти та науки міста Києва, на харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності в цьому році передбачено 294 млн грн.

Середня вартість харчування одного учня в день в місті Києві становить 16,79 грн (для учнів 1-4 класів) та 19,82 грн (для учнів 5-11 класів).

У школах Києва учні 1-4 класів та учні 5-11 класів, що мають певні пільги (діти-сироти, діти, позбавлені батьківських прав, діти з багатодітних сімей, діти з особливими освітніми потребами, діти інваліди, діти учасників АТО) отримають харчування безкоштовно.

Загалом у КМДА зазначають, що у 2019/20 навчальному році принципи харчування змінять 27 київських шкіл, а надалі планується, що усі шкільні заклади столиці перейдуть на «шведські столи».

Задоволені, але не всі

Більшість батьків задоволені такими нововведеннями, адже діти дійсно почали не просто їсти у шкільній їдальні, а із задоволенням.

«У нашій школі №50 на Академмістечку з явився «шведський стіл» і мій син нарешті задоволений харчуванням. На обіді він обирає саме те, що любить, а коли приходить додому із задоволенням про це розповідає», – ділиться Анна, мама восьмирічного Тимура.

Загалом організацією харчування столичних школярів займаються 8 комунальних підприємств, 4 ФОП та 2 ТОВ. Організація, яка забезпечуватиме харчування в тому чи іншому районі чи школі визначається тендером. Саме тому у різних закладах освіти раціон може відрізнятися, адже школи мають право самостійно обирати форму організації харчування учнів.  Деякі загальноосвітні заклади вже долучилися до змін, а деякі досі керуються старими принципами.

Часто батькам, котрі прагнуть, щоб їхні діти харчувалися краще, в адміністрації навчального закладу відповідають, що чекають на певне обладнання або ремонт їдалень. Але в реальності запровадження “мультипрофільного харчування” не потребує додаткового обладнання. Усі ремонти, які проводяться, є плановими і до реформування харчування школярів не мають жодних стосунків.

Так, наприклад, перед 2019/2020 навчальним роком коштом бюджету міста Києва проведено капітальний ремонт 22 харчоблоків та їдалень у навчальних закладах на загальну суму понад 22,5 млн гривень. Закуплено технологічне та холодильне обладнання на суму майже 5 млн гривень.

Не обійшлося без скандалу

Нещодавно у соцмережі розгорівся скандал, через ситуацію з харчуванням у столичній гімназії «Київська Русь». Там організацією “шведського столу” займається компанія «ПОНТЕМ УА», що виграла тендер на харчування столичних школярів.

Популярні новини зараз

Поліцейський забезпечував супровід автівкам, що здійснювали вивезення незаконно-зрубаної деревини з Чорнобиля

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Показати ще

Батьки почали скаржитися, що дітей годують непрезентабельною та неякісною їжею, а іноді навіть недоїдками. На ситуацію швидко відреагувала місцева влада. На своїй сторінці в Facebook Валентин Мондриївський виступив з вимогою відсторонити компанію «ПОНТЕМ УА» та провести ретельну перевірку.

«Наша позиція дуже проста: у разі систематичного порушення постачальником умов договору, такі договори повинні розриватись. Діти мають отримувати виключно якісну, корисну та смачну їжу. Систематичні перевірки організації харчування очікують й інші школи, в яких приватне підприємство організовує харчування», – наголосив заступник голови КМДА.

Перевірка виявила масу порушень: несвіжі та неякісні продукти, неправильні умови зберігання та золотистий стафілокок на змивах з чистого посуду. Угоду з компанією «ПОНТЕМ УА» було розірвано, і тепер влада терміново шукає, хто буде годувати маленьких киян, що навчаються у гімназії.

Коментувати скандал компанія «ПОНТЕМ УА» відмовилась.

Зважаючи на численні звернення батьків, в КМДА вирішили розпочати моніторинг за тим, як годують учнів початкових класів.  А також систематично перевіряти, чи всі підприємства дотримуються необхідних норм. Інспектує заклади освіти особисто Валентин Мондриївський.

Першими перевірку пройшли школи Дарницького району №255 та №237.  Учнів цих шкіл також годує ТОВ «ПОНТЕМ УА». Загалом ця компанія у 2019 році організовує харчування у 111 школах столиці та загальну суму понад 81 млн грн, що становить 28% від запланованих на харчування коштів.

«Відтепер районні управління освіти будуть штрафувати у розмірі 20% від загальної суми договору ті організації, які не можуть смачно, безпечно і з користю нагодувати школярів. Така співпраця нам не потрібна», – підкреслив заступник голови КМДА.

Підсумовуючи, зазначимо, що реформа харчування учнів у столиці дуже своєчасна. “Шведський стіл” отримує масу позитивних відгуків як від школярів, так і від їхніх батьків. Проте багато залежить від організації, яка забезпечує харчування, від сумлінності працівників. А також від того, які принципи превалюють – любов до грошей, чи до дітей.

Читайте також:

Чи готовий Київ перейти на електронний квиток?

У школах столиці посилять заходи безпеки

Місто мрії: Київ 1950-х років у пейзажах Олександра Хвостенка-Хвостова