Національний центр Олександра Довженка повідомив про настання стану неплатоспроможності. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Центру у Фейсбуці.

В заяві йдеться про те, що від початку 2020 року Центр не отримав плановане державне фінансування за бюджетною програмою 1806030 “Державна підтримка кінематографії”, що пов’язано з незатвердженням Міністерством фінансів поданого Міністерством культури та інформаційної політики (МКіП) проєкту паспорту програми.

«Однією з причин незатвердження паспорту є саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обов’язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру всупереч затвердженому МКіП річному плану підприємства та Порядку використання коштів, затвердженого Постановою КМУ від 18 квітня 2018 р. № 339.

Оскільки бюджетними коштами покривається 70% заробітного фонду Центру, станом на травень невиплаченою лишається заробітна плата працівників за січень та лютий 2020. Зважаючи на відсутність фінансування, адміністрацією Центру було прийнято рішення переведення всього особового складу в простій в березні-травні зі збереженням 2/3 окладу», – йдеться в повідомленні.

В пресслужбі розповіли, що весь дохід від господарської діяльності Центру за березень-квітень було спрямовано на виплати заборгованості по зарплаті.

Та додали, що за власний кошт сплатили податки та збори, оплатити комунпослуги та послуги за охорону, забезпечуючи збереженість фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру.

Зазначається, що обігові кошти підприємства вичерпано та з кінця травня Центр не має змогу надалі сплачувати податки та зобов’язання за договорами.

«Однак через введення на території України карантину основний дохід Центру, який на 70% складається з доходу від оренди нерухомості та проведення заходів, в березні-квітні було повністю втрачено.

З кінця травня Центр не здатен більше сплачувати обов’язкові податки та існуючи зобов’язання за договорами. Поновлення бюджетного фінансування в зв’язку з незатвердженням паспорту бюджетної програми найближчим часом не прогнозується.

Адміністрація Центру зробила все, що в її силах, щоб стримати катастрофічну ситуацію, що склалася через відсутність бюджетного фінансування та тотальну втрату доходів через дію карантинних обмежень, впродовж 5 місяців забезпечуючи функціонування інституції. На жаль, ресурси Центру повністю вичерпано», – написали в адміністрації.

Та додали, що звернення до Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити гарантоване законом бюджетне фінансування інституції (і всієї кіногалузі) результатів не дали.

«Як член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) Центр змушений повідомити правління федерації про загрозу цілісності унікального фільмофонду, охорону та дотримання кліматичних умов зберігання котрого далі забезпечувати змоги немає.

Претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна Центру.

Популярні новини зараз

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

На станції столичного метро померла людина

Мер Гамбурга прибув до Києва

Американський благодійник викупив ЖК у Софіївській Борщагівці та вже надав квартири для переселенців

Показати ще

Нам шкода, що історія інституції завершується в такий сумний спосіб. Ми сподіваємось, що наша діяльність надихнула багатьох людей культури в Україні на якісні зміни та нові проекти», – йдеться у заяві Центру.

Нагадаємо,  аеропорт Київ на межі краху

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Укркінохроника просить захистити її від рейдерства з боку Ткаченка

В Києві скандал: школу Дерюгіних виселяють із Жовтневого палацу