Міжнародний аеропорт Київ під час кризи через пандемію коронавірусу опинився на межі катастрофи та без підтримки держави не виживе. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу аеропорту.

Керівництво аеропорту двічі зверталось до Уряду та Президента України про допомогу. Наразі аеропорт у дуже складному стані, падіння доходів становить 92%, що практично відповідає 100% кризі.

За словами Олега Левченко, до закриття через пандемію, аеропорт щодня здійснював приблизно 50 рейсів, зараз – кілька разів на тиждень виконується поштовий рейс та декілька бізнес-рейсів за місяць.

«На початку року ми вийшли на пасажиропотік 100 тисяч пасажирів на місяць. Щодня здійснювалося приблизно 50 рейсів. Зараз – практичнонуль. Кілька разів на тиждень виконується поштовий рейс на Saab 340 і бізнес-рейси Україною– один-два на місяць. Якщо порівняти з квітнем минулого року, то доходи впали в 10 разів», – сказав Олег Левченко.

Він зазначив, що аеропорт зупинив роботу всього, що було можливе, але повністю закрити аеропорт не можна.

«Ми зупинили все, що можна було зупинити, але законсервувати повністю неможливо. У терміналах перебувають співробітники, прикордонники, митники, відповідно, системи водопостачання, кондиціонування, пожежної безпеки повинні працювати, і є люди, які за цим стежать. Будівлі повинні охороняти. Завжди на аеродромі є аварійно-рятувальна команда, персонал, який працює для зустрічі та випуску літаків, фахівці наземної служби, служби авіаційної безпеки», – сказав Левченко.

Гендиректор розповів, що одне з тяжких навантажень для аеропорту під час кризи – це податок на землю. Керівництво сподівається, що прохання аеропорту почують у міській владі.

«Щомісяця підприємство сплачує мільйони гривень, тому що податок на землю в межах міста значно вищий, ніж у передмісті.
Київський аеропорт платить щомісяця стільки ж, скільки платять всі аеропорти України на рік. У сьогоднішній ситуації це смертельно для підприємства. Керівники підприємств звернулися до Київради з проханням зменшити податок. Дуже сподіваємося, що власник, Київрада, почує проблеми аеропорту і піде назустріч у цьому питанні», – зазначив він.

Олег Левченко додав, що зараз про розвиток аеропорту не йдеться, наразі головне – питання виживання:

«Аеропорт «Київ» – другий Україні за величиною та пасажиропотоком. Єдиний аеропорт, що розташований у межах міста Києва і дає місту 10 тисяч робочих місць. Наш аеропорт – другий за величиною платник податків серед комунальних підприємств міста. Та й кияни люблять свій аеропорт, нам дуже багато про це пишуть і говорять. Не можна допустити банкрутства аеропорту!»

Він наголосив, що позначка у 92% падіння доходів, це всі 100%, тому аеропорт наразі стоїть на краю прірви та знищення.

«Вижити аеропорт не зможе. Падіння доходів на 92% можна округлити до 100%. Більше того, якщо кілька авіакомпаній почнуть літати невеликою кількістю рейсів, ми все одно будемо змушені виводити на роботу повноцінні зміни. І нести відповідні витрати.
Не зможемо ж ми використовувати частину злітно-посадкової смуги, вона повинна працювати вся. А попереду зима, прибирання снігу, підтримання в постійній готовності до виконання польотів злітно-посадкової смуги, перону, а це знову витрати – реагенти, машини, пальне. І не слід забувати, що будуть введені додаткові протиепідемічні правила, що також збільшать наші витрати.

Очевидно, треба буде надати співробітникам і пасажирам маски, антисептики, рукавички, захисніщитки, забезпечити соціальне дистанціювання й інформування, – сказав Левченко.

Популярні новини зараз

Мер Гамбурга прибув до Києва

У столиці п’яний водій вантажівки протаранив АЗС

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Та додав, що без допомоги держави в умовах конкуренції аеропорту Київ просто не вижити. В одній зі своїх заяв аеропорт «Київ» просив розподілити пасажиропотік із Борисполем 30% на 70% до відновлення докризових обсягів.

«Тепер про два аеропорти «Київ» і «Бориспіль», так званий київський авіавузол. Це абсолютно нормальна практика, якщо держава візьме на себе функцію регулювання та розподілу потоків пасажирів, рейсів. Пропорція 30% на 70% дасть можливість обом аеропортам зберегти рівну конкуренцію та забезпечить достатнім пасажиропотоком для стабілізації і подальшого розвитку економіки підприємств», – сказав він.

За словами Левченко аеропорт Київ готовий відновити авіасполучення, але без підтримки держави цей рейс може бути останнім:

«15 червня всі міжнародні та внутрішні рейси повинні бути відновлені. Аеропорт до цього готовий. Технологічно. І морально. Люди втомилися без роботи, з радістю чекають на перший рейс. Але без державної підтримки цей рейс може виявитися останнім».

Нагадаємо, аеропорт Жуляни звернувся про допомогу

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Шмигаль анонсував відновлення авіасполучення в червні

Маршрутки, залізниця, літаки: коли і який транспорт запустять в Україні