Завтра в Україні відзначатимуть Міжнародний день Дніпра. Це неофіційне свято було запроваджене, щоб привернути увагу до екологічних проблем головної річки України.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначив, що Дніпро – одна з найбільших річок Європи та основна водна артерія України, що забезпечує водою 70% населення України. Довжина річки – 2201 кілометр, а площа басейну – 504 тисячі квадратних кілометрів. В межах України – 1121 кілометр та 296 тисяч км2. Річка бере початок на висоті 252 метрів над рівнем моря на Валдайській височині у Смоленській області Росії.

Також, за словами Ялового, у межах басейну р. Дніпро виділяють 197 природоохоронних об’єктів. Серед них 20 національних природних та регіональних ландшафтних парків, 110 заказників загальнодержавного та місцевого значення, 6 природних заповідників, 22 природні пам’ятки, 9 водно-болотних угідь.

Костянтин Яловий також навів кілька фактів про екологічні проблеми Дніпра:
У 2021 році за підтримки ЄС було проведене перше масштабне дослідження якості води у басейні Дніпра. За результатами скринінгу було виявлено надмірні концентрації пестицидів, фармацевтичних препаратів та важких металів.

Мешканці Києва щодня споживають 663 мільйонів літрів питної води. Це майже вдвічі більше ніж об’єм води найбільшого карпатського озера Синевир. Приблизно 30% цього об’єму – вода з Дніпра.

Скиди промислових стічних вод та комунально-побутових стоків через міську каналізаційну систему є двома основними факторами забруднення поверхневих вод у межах столиці. Лише офіційно протягом року місто скидає у Дніпро понад 720 мільйонів кубометрів стічних вод. 40% з них не проходять належного очищення та завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу.

1588 із 6976 промислових підприємств Києва, здійснюють скиди в Дніпро зі значним перевищенням рівня допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

“Можна сказати, що на сьогодні Дніпро є найбільшим природним багатством України. 80% усіх водних ресурсів України – це Дніпро. Тому важливо дбати про його збереження та відновлення як на національному, так і на місцевому рівнях”, – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.