Про це повідомляв на засідання уряду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Один із пріоритетів – це захист стратегічних об’єктів енергетики. Тут без деталей. Але робота ведеться серйозна та системна. На позаминулому засіданні Уряд виділив додаткові 9,7 млрд грн на захист критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору»

Генеральний директор ПАТ «Центренерго» Андрій Чуркін, також запевняв, що Трипільська ТЕС на 100% захищена фізично від обстрілів та падіння уламків, проте внаслідок масованої ракетної атаки в ніч на четвер, 11 квітня, війська рф повністю зруйнували Трипільську ТЕС в Київській області.

Фізичний захист критично важливих елементів об’єктів ТЕС від падіння уламків ракет, непрямих атак БПЛА та інших ушкоджень, виконували шляхом влаштування штучних захисних споруд навколо них. У серпні 2023 року «Центренерго» на 100% виконало роботи з облаштування засобами фізичного захисту Трипільської ТЕС та на 70% – Зміївської.

«Зараз тривають планові ремонтні роботи на Зміївській та Трипільській ТЕС та продовжуються відновлювальні роботи, спрямовані на ліквідацію наслідків влучань по промислових майданчиках під час ракетних обстрілів з боку РФ, на Трипільській ТЕС виконано вже 100% робіт з облаштування та 70% на Зміївський ТЕС»

Голова наглядової ради "Центренерго": Ударами РФ повністю зруйновано Трипільську ТЕС

Унаслідок масованої ракетної атаки в ніч на четвер, 11 квітня, війська РФ повністю зруйнували Трипільську ТЕС в Київській області. Усі працівники, які були на зміні під час обстрілів, живі. Унаслідок влучень сталася масштабна пожежа в турбінному цеху. На підприємстві тривали роботи з локалізації вогню. Наразі ПАТ "Центренерго" втратило 100% генерації.

Голова наглядової ради "Центренерго", Андрій Гота, саботував захист станцій? - активіст опублікував дані про відкриття кримінальної справи

18 серпня 2023 року пресслужба ПАТ "Центренерго" розповіла про роботи з підготовки до опалювального сезону. Компанія заявила, що облаштовує захист обʼєктів ТЕС від атак російської армії. Однак у повідомленні зазначалося, що цей захист розрахований лише на "падіння уламків ракет, не прямих атак БПЛА, та інших ушкоджень".

"Так, на Трипільській ТЕС виконано вже 100% робіт", - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, компанія не гарантувала, що теплоелектростанція витримає пряме влучання ракет чи дронів-камікадзе, тож відповідальності за це, принаймні у публічній площині, "Центренерго" не брало. Однак на тлі нищівної атаки 11 квітня Інформатор знайшов у мережі статтю на порталі "Останній бастіон" від 13 грудня 2023 року авторства Костянтина Ільченка - радника Центру стратегічних досліджень, ветерана АТО, ООС, екс-керівника ВЦА м. Золоте на Луганщині. У колонці він прямо звинуватив Артема Готу, який став головою наглядової ради компанії 15 серпня 2023 року, у недоброчесному виконанні обовʼязків. Ільченко стверджував, що голова наглядової ради "Центренерго" нібито є фігурантом кримінального провадження.

"В одній (справі) йдеться про саботування указу президента щодо захисту об'єктів критичної інфраструктури. Тобто (Гота) свідомо ігнорує указ президента (...) Крім того, слідство встановило, що: "використовуючи своє службове становище з метою особистої вигоди та збагачення, голова наглядової ради "Центренерго" Андрій Гота лобіював інтереси приватних компаній, які брали участь у тендерах на відновлення теплових електростанцій компанії, що призвело до збитків у розмірі 126 млн грн"

Популярні новини зараз

У Києві судитимуть завідувача лікарні, що видавав ухилянтам фіктивні довідки про інвалідність

Вулицю Богатирську на Оболоні готують до капремонту, вартість проєкту – ₴1,3 млрд

У Святошинському районі Києва сьогодні вночі стався вибух біля однієї з багатоповерхівок.

Забудовник усунув наслідки зсуву ґрунту у Солом'янському парку, який стався через будівництво ЖК

Показати ще

Жодних підтверджень того, що Гота фігурує у кримінальних провадженнях ми не знайшли. Єдина згадка про це, яка є у публічному просторі, належить саме Ільченку. Так само невідомо, чи можливо було захистити Трипільську ТЕС від прямого влучання ракет чи дронів. Інформатор написав Костянтину Ільченку у приватні повідомлення в соцмережі Facebook щодо деталей можливого кримінального провадження. Станом на момент публікації новини, відповіді отримано не було.

Раніше Хрещатик повідомляв: Під час тривоги на Київщині ворог завдав удару по об'єкту критичної інфраструктури - ОВА