Розмінування – одне з ключових завдань, яке сьогодні стоїть перед владою регіону, адже це безпека, життя і здоров’я мешканців регіону. І завдання влади – очистити території від вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляє очільник Київської ОВА Руслан Кравченко.
— На Київщині вже обстежено 4690 об’єктів, майже 2400 км доріг, 172 км залізничних колій, 1504 км ліній електропередач. Загалом відповідними службами знешкоджено майже 210 тис. вибухонебезпечних предметів. Але цього недостатньо і зараз ідентифіковано понад 17 тис. га небезпечної території. За різними оцінками, на повне розмінування регіону знадобиться від 30 до 70 років.
Ми не маємо стільки часу. Працюємо системно, робимо акцент на прискоренні темпів розмінування області. Це наш пріоритет. Основні складові цього процесу: вартісна техніка та кваліфіковані спеціалісти. Це дозволить доукомплектувати наявні підрозділи операторів протимінної діяльності та створити нові.
За його слова Київська облрада підтримала проєкт змін до обласної цільової програми «Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру». Це допоможе в ґрунтовнішому формуванні процесу розмінування. Завдяки змінам, будуть очищені від небезпеки дороги загального користування, об’єкти критичної інфраструктури, землі сільськогосподарського призначення, місця перебування громадян тощо.