Крайні президентські і парламентські вибори демонструють глибоке “виснаження” класичних всеукраїнських політичних “еліт”. І розгромна перемога не системного Зеленського, також як і лідерство маркетингового бренду без політичного змісту “Слуги народу” є маркерами цієї кризи. Про це в своєму блозі повідомив політолог, директор Українського Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Частина політичних партій і проектів намагається вийти з нього шляхом ребрендингу і фейсліфтингу (заміні одних керованих осіб на інших), хтось веде екзальтованих неофітів або апелює до образу “щастя за бугром”, неідеального “минулого” або в нездійсненного “майбутнього”. При цьому Україна “стоншується” – політично, юридично, соціально, культурно, демографічно. Фактично вся країна сьогодні тримається на крихкому геополітичному балансі, залишках індустрії і зачатки сільського господарства (економіка), авторитеті лідерів місцевого самоврядування (легітимація).

Тому логічно виглядає сьогоднішнє об’єднання кількох партійних проектів в умовну партію промисловців і мерів на базі “Опозиційного блоку”. Так, багато хто висловлює жаль, що частиною цього об’єднання не стала Опозиційна платформа, що дало б синергетичний ефект. Але це об’єднання можливе і в парламенті.

Але необхідно дивитися реальності в очі – в силу різниці цілей, лідерства, та й електорату це об’єднання навряд чи могло відбутися. Об’єднання Новинського, Колесникова, Кернеса і Труханова тільки частково претендує на біло-блакитну нішу (на найсвітлішу її частина при цьому), а в основному намагається вийти за рамки цього сегмента, шукаючи електоральні опори в таборі україноцентрістів не на словах, а на ділі, євро/русопесимістів, урбанізованого, прагматичного і трудового електорату сходу, центру та півдня України.

Партіям необхідно буде поборотися за потрапляння в парламент, адже перш за все доведеться відбудовуватися від “Слуги народу”, а це складно без конфлікту. Хоча ОБ і не звикати за останні 5 років. Безумовно значним ресурсом для партії стануть і сильні мажоритарники. У цьому компоненті ОБ є одним з лідерів. В цілому при грамотній кампанії і консолідації ресурсів у нового об’єднання не повинно бути проблеми з виборчим бар’єром – партія його може брати з запасом в 2-3%.

Нові регіональні і традиційні індустріальні еліти в якійсь мірі почали пошук моделі облаштування нової України в корені якої лежить максимальний політичний прагматизм, економічний протекціонізм і широка децентралізація.