Країна-агресор Росія вирішила вислати посла Естонії. У відповідь на це офіційний Таллінн анонсував аналогічні кроки щодо російського посла. А Латвія на знак солідарності з Естонією знижує рівень дипломатичних відносин із РФ.

Про це пишуть “Факти”.

Зранку 23 січня Міністерство закордонних справ РФ оголосило про “зниження рівня дипломатичних відносин” з Естонією. Москва вирішила вислати естонського посла Маргуса Лайдре: він має залишити РФ 7 лютого цього року.

В МЗС РФ стверджують, що це зроблено у відповідь на “радикальне скорочення” персоналу російського посольства в Таллінні.

– У відповідь російською стороною ухвалено рішення про зниження рівня диппредставника в обох країнах до тимчасового повіреного у справах, – додали в російському МЗС.

У Міністерстві закордонних справ Естонії вже відреагували на такий крок Москви та анонсували аналогічний крок: посол РФ Володимир Ліпаєв має залишити країну.

– Естонія бере до відома сьогоднішнє рішення Росії скоротити дипломатичну присутність до рівня тимчасового повіреного. Ми дотримуємося принципу паритету у відносинах з Росією, що означає, що російський посол поїде тоді ж, коли й естонський посол із РФ, – наголосили у відомстві.

Очільник МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликає країни-члени Євросоюзу дотримуватися принципу паритету в дипломатичних відносинах із РФ. Згідно з цим принципом, кількість російських дипломатів у країні Євросоюзу та штат посольства цієї країни в РФ мають бути однаковими.

– Естонія не відступить від принципу паритетності, про який ми повідомили РФ, – заявив Рейнсалу.

Варто зазначити, що 11 січня МЗС Естонії оголосило про скорочення кількості працівників посольства РФ у Таллінні. З 1 лютого 2023 року в країні зможуть працювати вісім дипломатів та 15 осіб адміністративного, технічного та обслуговуючого персоналу. Метою цього рішення було досягнення паритету в штаті посольств в Естонії та РФ.

– З огляду на те, що персонал посольства РФ не займається розвитком естонсько-російських відносин в умовах агресивної війни, ми вважаємо нинішній розмір представництва Росії не виправданим, – пояснював тоді Урмас Рейнсалу.

Як інформує естонська телерадіомовна компанія ERR, в більшості європейських країн кількість співробітників посольств Росії є непропорційно великою в порівнянні з посольством тієї чи іншої країни Європи в РФ.

Після початку повномасштабної війни РФ проти України, навесні 2022 року, Естонія закрила російські консульські представництва в Нарві та Тарту, а також вислала трьох співробітників посольства РФ із дипломатичним статусом, які “активно підривали безпеку” країни та розповсюджували пропаганду на виправдання дій Росії.

Популярні новини зараз

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Мер Гамбурга прибув до Києва

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

На знак солідарності з Естонією Латвія також вирішила знизити рівень дипломатичних відносин з РФ із 24 лютого.

– У зв’язку з триваючою брутальною російською агресією проти України та на знак солідарності з Естонією, Латвія знижує рівень дипломатичних відносин з Росією з 24 лютого, вимагаючи від РФ діяти належним чином, – наголосив глава МЗС Латвії Едгарc Рінкевичс.

Латвія зменшить рівень дипломатичного представництва в РФ до тимчасового уповноваженого.

А в Міністерстві закордонних справ Литви висловили цілковиту солідарність з Естонією та наголосили на необхідності дотримуватися принципу паритету в дипломатичних відносинах.

– Нещодавнє необґрунтоване і невиправдане рішення влади РФ вислати естонського посла є ознакою простого відчаю, – йдеться у повідомленні МЗС Литви.

Ще в серпні минулого року латвійські ЗМІ повідомляли, що місцева поліція більше не охоронятиме російські генеральні консульства у містах Даугавпілсі та Лієпаї. Дипломатичних працівників цих консульств оголосили в Латвії небажаними особами.