Джерело: розслідування Стопкору

Новий "блекаут" на столичній Солом'янці? Мешканці нових висоток по проспекту Лобановського в ЖК "Олександрівський" щоденно чекають навідключення електроенергії в будинках. А все тому, що ОСББ заборгувало компанії ДТЕК 4 млн гривень, посилаючись на мораторій від 5 березня 2022 року, при тому, що з самих жителів кошти зібрали. Тож аналітики СтопКору спробували розібратись у цій дивній ситуації, яка може призвести навіть до летальних випадків.

Україна скасувала мораторій, що забороняв відключення електроенергії за несплату комунальних послуг під час воєнного стану. Адже за рік війни заборгованість українців перед "Укренерго" перевищила 30 млрд гривень. Тобто, так званий мораторій для фізичних осіб, який запроваджено 5 березня 2022 року з початком повномасштабного вторгнення був знятий 29 грудня 2023 року. Відповідно, Кабінет міністрів дав згоду енергопостачальникам на відключення боржників за електропостачання. Проте це стосується лише мешканців регіонів, де не відбуваються воєнні дії та які не перебувають під тимчасовою окупацією.

Україна скасувала мораторій , що забороняв відключення електроенергії

Так от, найбільша бізнес-імперія країни ДТЕК, що впливає на доходи кожного домогосподарства та національну безпеку, довго чекати не стала і через свою столичну компанію енергопостачання Yasno одразу попередила усіх абонентів-боржників про майбутні відключення. Про це навіть написав на своїй сторінці Facebook гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

Нагадаємо, що компанія ДТЕК керує енергетичними активами, і вся власність у 100% її акцій належить підприємцю Рінату Ахметову через System Capital Management.

Історія зі "зручним" мораторієм для ОСББ

І тут виникає дивна ситуація. Мораторій був розрахований лише на фізичних осіб, а це означає, що ОСББ повинні були сплачувати послуги вчасно. Тим більше, що мешканці будинків їм платили справно. Тож, що сталося насправді і де взялися борги?

Так ось, минулої зими повністю залежні від електрики сучасні новобудови пройшли один з найскладніших періодів з початку війни, пов'язаний з тривалими блекаутами. Окрім світла, у цих багатоповерхівках не було ще й води і тепла. Не працювали ліфти і через це цілі родини у своїх квартирах ставали заручниками того, що вони не мали змоги вчасно дістатися до укриття під час ворожих обстрілів.

Часи блекаутів, на щастя, минули, проте, схоже, через необдумані рішення української влади, темні дні і ночі можуть з легкістю повернутися до людей. Що ж перетворило енергопостачальників під час війни на звичайних колекторів?

Як би дико це не звучало, але це реальна історія і, як стало відомо СтопКору від жителів Солом'янського району, відбувається вона вже другий місяць поспіль з висотками по проспекту Лобановського в ЖК "Олександрівський".

Популярні новини зараз

Рівень води у Дніпрі знизився на понад 120 см, водопілля відступає — КМВА скасували І рівень небезпеки

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Показати ще

Як розповідають мешканці ЖК, одного дня на їх порозі з'явилися представники столичної держадміністрації та компанії Yasno і повідомили, що будинки цього комплексу мають борг за електрику у сумі майже 4 млн грн. Радник пана Петра Пантелеєва, тобто заступника голови КМДА, – Олексій Тихонов одразу поставив умову: "спочатку – гроші, потім – світло".

Найцікавіше те, що це борги не самих людей – вони якраз у переважній більшості свідомо оплачують рахунки щомісяця, як кажуть самі мешканці висоток. Це – багаторічні накопичені борги ОСББ цих двох будинків, які гроші за електрику з людей збирали, але за мовчазної згоди не перераховували їх забудовнику, а забудовник відповідно – Yasno. Сам забудовник теж зловживав і, користуючись тим самим мораторієм, тривалий час не платив Yasno те, що надходило напряму від мешканців.

Ні в одному, ні в іншому будинку, люди не хочуть сплачувати чужі борги. Проте київська міська влада непохитна – усі власники квартир в обох будинках мають об'єднатися фінансово і погасити заборгованість, до виникнення якої, по-суті, вони не мають ніякого відношення, але більше, як власникам, її погашати немає кому.

Як ситуацію з відключенням коментує столична влада?

У КМДА говорять, якщо суттєвих зрушень у поступливості і згідливості серед співвласників не буде, то Yasno відключить спочатку електрику в загальних коридорах будинку, насосних тепла і води, ліфтових, а потім і в квартирах. На все про все власникам помешкань дають час до 20 березня.

За словами жителів: "Тиск на людей іде шалений: з однієї сторони тиснуть заступники Кличка через своїх глашатих, з іншої – енергетичний монстр-монополіст. Перші не хочуть нести відповідальність, а другі хочуть грошей. Загалом у двох будинках близько 400 квартир, проживає там в середньому 1500 людей, серед яких, звичайно, є діти, люди похилого віку, люди з інвалідністю".

Наші колеги одного з київських ЗМІ вже звернулися з приводу цієї ситуації до ДТЕК і отримали відповідь, що: "... мешканці стають заручниками невиконання договірних умов між забудовниками і постачальниками електроенергії, що призводить до подальшого припинення електропостачання їх мешканцям". ДТЕК визнав, що договірні умови не виконуються між забудовником і постачальником, але відповідати за все будуть мешканці.

Одне зі столичних ЗМІ звернулось до ДТЕК з приводу цієї ситуації

Ще з листа: "... представники КМДА найчастіше є медіаторами, що сприяють напрацюванню варіантів вирішення проблемних питань, щоб уникнути відключення мешканців від електропостачання".

Проте, поспілкувавшись безпосередньо із власниками квартир у цих будинках, дійшли попередніх висновків, які протирічать офіційній позиції КМДА.

Адже, пані Галина, яка мешкає в будинку цього ЖК говорить, що це ніяке не медіаторство, з боку КМДА – це вимагання і шантаж з погрозами про відключення усього будинку. "Я нещодавно поховала маму, вона хворіла і жила зі мною. Наш будинок не вимикали навіть під час блекаутів. Я не знаю, як би до нас на поверх діставалися ці безкінечні лікарі швидкої, якби у будинку не було світла і не працювали ліфти. Напевне, мама би померла набагато раніше".

Найбільше бояться мешканці висоток бути поховані заживо через можливі відключення ліфтів

Наразі основний острах у мешканців цих будинків, пов'язаний навіть не з тим, що не буде світла у будинку, а з тим, що будуть відключені ліфти і це напряму загрожує їх життю і здоров'ю.

Пані Ольга, яка живе у будинку з моменту його забудови говорить: "Так, я знаю, що в наш будинок приходили оці чудо-колектори. Інакше їх і не назвеш. Чому вони не прийшли до забудовника? Чому не вимагають у нього сплатити ці мільйони? Чому у них немає претензій до нашого ОСББ? Чому ми маємо платити те, що одного разу вже оплатили? Вони хочуть з наших будинків зробити кладовище, коли наступного разу тут буде не шахед, а ракета, а ліфти при цьому не працюватимуть".

За нещасливим збігом обставин 21 грудня 2023 року в третій будинок ЖК потрапив російський шахед і зруйнував три поверхи. Світло у будинку було і люди скористалися ліфтами, щоби уберегтися від атаки у ту ніч.

21 грудня 2023 в 3-й будинок ЖК потрапив рос. шахед

Мешканка пані Олена з того самого будинку розповідає: "У ту ніч шахед прилетів буквально за 10 хвилин після оголошення тривоги. Тепер я боюся згоріти заживо і бути похованою разом з чоловіком і сином під завалами з бетону й металу, я можу просто не встигнути зі свого 25 поверху спуститись вниз. У мене маленька дитина. Як мені вночі, в темряві по сходах це робити?".

Чи розуміє небезпечність відключень світла столична влада та чи має бажання розібратися хто винен?

До речі, ДТЕК уже потрапляла у скандальну ситуацію через відключення світла через рішення Броварського міськрайонного суду Київської області. Хоча справа тут не у суді. А у тому, що ПАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі" після того як самі ж визнали, що лічильник непридатний і обнулили його та продовжували нараховувати кошти за старими показниками. Жінка подала позов до суду і виграла справу.

Проте, жителі висоток по проспекту Лобановського в ЖК "Олександрівський" не дуже надіються на справедливість.

Пан Олександр поділився своїми думками з цього приводу: "Я сам чув, як цей радник з КМДА вихвалявся тим, що вони вже встигли відключити кілька аналогічних будинків у Києві. Там походили тиждень під тривогу туди-сюди пішки, каже той пан з держадміністрації, і швидко зібрали п'ять мільйонів. Ви ж розумієте, як це називається? У людей вимагають гроші. Ось цим займається зараз наша місцева влада. В окопи їх всіх треба, щоб мізки там їм прочистили".

Нашій редакції надали скриншоти листування чату того будинку, які яскраво свідчать про всі емоції людей. А от чи розуміє сама влада всю небезпечність майбутнього відключення. Адже дивлячись на переписку у чаті, люди саме цим найбільш стурбовані.

В обидвох будинках живуть сім'ї загиблих героїв, сім'ї, які вже втратили батька чи сина на цій війні. Цим людям не зрозуміло, як влада може так вчиняти після усього пережитого. Пані Зоя, дружина чоловіка, який загинув влітку 2023 року під Авдіївкою, каже, що найбільший ідіотизм полягає у тому, що столична влада змушує збирати майже 4 мільйони на рахунки тих самих ОСББ, яким люди багато років платили, але їхні гроші пішли не за оплату електрики, а у невідомому напрямі.

На сьогоднішній день, ніхто з мешканців не знає, чи припиниться підігравання енергетичному монополісту столиці з боку людей Кличка, чи перестануть вони незаконно "збивати" гроші, чи зрозуміє ДТЕК і Yasno, що ставити людей "на розтяжку" – це розбій і, найголовніше, чи зрозуміє Уряд, що щоденні повітряні тривоги, загрози балістики та щонічні запуски шахедів нікуди не поділися і вимкнення ЦІЛИХ будинків від електрики може закінчитися черговою трагедією. Адже, зовсім нещодавно маємо прильоти шахедів в Одесі, Дніпрі, Харкові та й Києві, де загинули цілі сім’ї. І саме можливість швидко спуститися до сховища допоможе зберегти життя.

Чи так однозначно виглядає ситуація з боргами?

Проте, як коментує журналіст СтопКору Ігор Хмурий, ситуація тут дивна і неоднозначна. Адже, "фактично тут є конфлікт мешканців, ОСББ та забудовника. Раз вони платили гроші не напряму ДТЕКу, а ОСББ - то в них не було прямих угод. Отже, і мораторій на них не розповсюджувався", - говорить Хмурий.

Оскільки, тут мова йде про взаємовідносини між юридичними особами та постачальником, а не фізичними особами, то відповідно, виникає питання: чому ДТЕК мовчав стільки часу, чому раніше не відключили, адже забудовник не платив їм такий тривалий час. Та й, мешканці будинку за довгий період не проконтролювали ОСББ, котрий самі ж обрали, не отримали жодного звіту про використання коштів.

Навіть при тому, що ДТЕК постійно вимагає підвищити ціни на електроенергію тут прослідковується зацементована звичка перекладати ризики свого бізнесу на простого побутового споживача, а це, як виявилося, може мати непередбачувані наслідки для чужих життів.

Найкращим рішенням, мабуть, для мешканців проблемних будинків, за висновком журналіста, буде найняти експерта з ЖКГ чи юриста та позиватися до теперішнього керівництва та ініціювати кримінальні провадження.

Дану ситуацію в телефонній розмові прокоментував також Голова правління Асоціації "ОСББ міста Києва" Валерій Нікітченко. "Припинити постачання ДТЕК можуть у тому разі, коли загальними зборами ОСББ прийняте рішення, яке дозволяє відносно боржників припиняти послугу обслуговування мереж квартири. Тобто, простіше кажучи – "відрізати" права ніхто немає. Але припинити обслуговування тому, хто не сплачує за це обслуговування - можуть.

До речі, весь будинок ДТЕК ніколи не відключає, адже там є мешканці, які своєчасно сплачують за електроенергію і це буде порушення їх прав.

Оскільки, кошти несплатило ОСББ, а не самі мешканці квартир, тоді існує ризик відключення ліфтів, насосів, які забезпечують водопостачання та вестибюлів місць загального користування", - зазначив Нікітченко.

До того ж, Голова правління запевнив, що борги мають стягуватися з ОСББ в судовому порядку.

Варто зазначити, що аналітики Стопкору звернулись з журналістським запитом до КМДА, ДТЕК та до компанії Yasno для з'ясування обставин справи.

Додатково звернулись до прес служби КМДА в телеграмм, але поки відповіді не отримали.

СтопКор продовжує моніторити ситуацію та обов'язково буде висвітлювати її.