Цього року Закарпаття, яке вважається вологим регіоном, все літо потерпає від спеки до +40 та посухи. Через це тут фіксують рекордну кількість пожеж в екосистемах. Щодня їх – понад 30! Це – один з проявів глобальної зміни клімату.

Найчастіше пожежі виникають біля домогосподарств та доріг, адже люди “традиційно” спалюють стерню, пише на своїй сторінці Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“Через те, що рослинність пересушена, такі “багаття” швидко стають неконтрольованими і охоплюють гектари земель. Попереду сезон польових робіт, при цьому спека не спадатиме до вересня. А значить, ситуація може погіршитись”, – зазначає Яловий.

Знизити пожежну небезпеку можливо, якщо екосистемі повернути здатність утримувати воду. Для цього важливо змінити методику лісозаготівлі, яка на даний час є нераціональною, призводить до знищення струмків та ущільнення грунту.

“Також важливо відновлювати ліси на місці вирубаних. Адже після спеки настане сезон дощів, коли опадів буде забагато. І лише здорова екосистема буде здатна справитись з подібними перепадами”, – зазначає Костянтин Яловий.

Він наголошує: всі зміни можливі лише за підтримки місцевої громади. Яка поки не розуміє, що “родинна традиція” спалювати траву і сміття біля своїх будинків – те саме, що стріляти собі у ногу. Важливо пояснювати людям, що майбутнє за розумним та сучасним господарюванням. Інакше ми не встигнемо підлаштуватись до кліматичних змін і втратимо всі ресурси.

“Час братися за розум. Після перемоги ми маємо не лише відбудувати економіку, але й створити всі можливості для відновлення природи. Адже це – питання нашого подальшого виживання в умовах зміни клімату”, – підсумував депутат Київради VIII скликання.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.