21 жовтня о 16:00 на Театральній площі перед Національною оперою України відбудеться перформанс-відкриття скульптурної композиції «Непередбачувані обставини». Великі деконструктивні об’єкти покликані спровокувати глядача до переосмислення цього простору.

Про це пише «Вечірній Київ».

Цю інсталяцію в рамках нового арт-проекту «Без обмежень» представляють Олег Дзюбяк та Mandarin Maison за підтримки Київської міської державної адміністрації.

«У своєму проєкті „Непередбачувані обставини“ я досліджую, як кожен із нас може переосмислити те, що відбувається навколо. Площа перед оперним театром ніби оточена з усіх сторін різними епохами, це місце музики і пластики, місце минулого і сьогодення», — розповів автор композиції Михайло Деяк.

За його словами, проєкт досліджує цей тонкий взаємозв’язок і робить спробу переосмислити простір навколо. Великі деконструктивні об’єкти розташовуються на всій площі і таким чином вони формують новий простір навколо себе. Це така спроба спровокувати глядача заново переосмислити той простір, у якому він перебуває, і поглянути на те, що відбувається, під іншим кутом зору. Оскільки скульптури мають абстрактні форми, вони своїм виглядом змушують глядача поміркувати над деякими питаннями, і в той же час шукати відповіді на них.

За інформацією організаторів, театральна площа для старту проекту була обрана не випадково. Сучасна форма абстрактної скульптурної інсталяції Михайла Деяка має провокаційно-еклектичний вигляд на тлі будівлі Національної опери України (будівля театру у вересні цього року відзначила своє 120-річчя), що привертає увагу як до арт-об’єкту, так і до архітектурного шедевру початку ХХ століття архітектора Віктора Шретера. Таке «сусідство» має стати приводом для дискусії — кожен охочий може висловити свою думку як про саму скульптурну композицію, так і про бажаний майданчик для її подальшого розташування. Для цього на табличці біля арт-об’єкту присутній QR-код, за допомогою якого кожен зможе відповісти на питання анкети. Результати опитування будуть оприлюднені після закінчення експозиції.

«Сучасне мистецтво в історичних містах — це не примха, а вимога часу. Через нове митці намагаються підкреслите історичне, дати йому можливість заграти новими барвами. Крім того, митці, що встановлюють свої артоб’єкти, з величезною повагою ставляться до пам’яток історії, до знакових місць і насамперед ставлять за мету підкреслити красу та цінність культурної спадщини. Таким чином вони привчають людей до нового через відоме і змушують не забувати про історичне», — зазначив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Презентація нової скульптурної композиції відбудеться в рамках нового арт-проекту «Без обмежень», який створено для того, щоб якомога більше людей мали змогу доторкнутись до сучасного мистецтва наживо.