Колишній очільник фракції Партії регіо­нів 64-річний Олександр Єфремов 24 липня вийшов із СІЗО міста Старо­більськ на Луганщині. Утримання під вартою змінили на домашній арешт. Відбуватиме його у столичній квартирі сина.

Таке рішення виніс Київський апеляційний суд 22 липня.

 Для мене головне завдання довести, що я як член Партії регіонів невинуватий. І що понад мільйон людей, які були у політсилі, це порядні люди, які живуть в Україні і вважають себе українцями, сказав Єфремов у день виходу.

Його затримали в аеропорту “Бориспіль” у липні 2016-го, коли намагався вилетіти до Відня. Єфремова звинувачують в організації захоплення бойовиками будівлі Луганської облдержадміністрації 2014 року, пособництві під час захоплення приміщення Служби безпеки в Луганську. А також у зазіханні на територіальну цілісність України, державній зраді, сприянні створенню ЛНР, незаконному заволодінні майном “Луганськвугілля”.

Єфремов пробув під вартою майже три роки з 1 серпня 2016-го до 24 липня 2019 року.

 Звільнення під домашній арешт, імовірно, пов’язане з тим, що Андрій Портнов (заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича. Залишив країну після втечі екс-президента. ГПУ) повернувся до України, каже юрист Михайло Жернаков.

 Він писав у Телеграм-каналі, що Єфремова звільнять. Показує, що зберігає вплив на суди. Це наводить на дві думки. Що такі люди на волі й мають вплив на судочинство небезпечна тенденція. Друге це показник проваленої судової реформи. Єфремов чи не єдиний із соратників Януковича, щодо кого було безліч доказів. Але його відпустили.

 За п’ять років влада не спромоглася, попри всю проукраїнськість, довести до вироку жодну зі справ, пов’язаних із Майданом. Оце і є оцінка владі, каже 47-річний Дмитро ­Снєгирьов, луганський активіст, співголова громадської організації “Права справа”.

 Справу Єфремова використовували, щоб тиснути на фракції “Опоблоку” й “Відродження”. Так їх схиляли до потрібних голосувань у Раді. Фактично це був елемент політичного шантажу. Справа не мала на меті притягнути Єфремова до реальної кримінальної відповідальності.