У Києві, чи не вперше в історії України, вирішили відродити легендарну річку Почайна. Проєкт ревіталізації водойми вже розпочався за ініціативи відомої активістки Аннабелли Моріної.

Про унікальні роботи повідомила Facebook-спільнота “Почайна”, на яку посилаються Новини.LIVE.

“”Розкопки” на Почайні!  Бетон знято з берегів та днища річки. Вже скоро будуть формуватися природні береги. Такого ви ніде не побачите!” – йдеться у повідомленні.

Річка Почайна — це права притока Дніпра, яка вже майже зникла. На сьогодні річище водойми представлено системою озер Опечень (Йорданське, Кирилівське, Андріївське (Богатирське), Пташине, Лугове, Мінське), з’єднаних поміж собою системою колекторів  Окремі дослідники вважають її офіційним місцем хрещенням Русі – київський князь Володимир, за повідомленнями літописів, хрестив киян саме у її водах.

У радянські роки її остаточно перетворили у систему колекторів або заклали бетонними плитами. Ще в 1960-і роки небайдужі активісти наголошували на важливості збереження річки та пам’яті про неї. Проте вже на початку “нульових” кілька озер зникло, а станом Почайни влада не особливо цікавилася.

Завдяки зусиллям активістів міська влада почала обговорювати майбутнє Почайни, а також створювати однойменний парк.