Автор: Оксана Москаленко

Єдиний номер для служб порятунку успішно діє в Америці (911) та Європі (112) протягом багатьох років. Це дозволяє економити час та рятувати більше життів, адже оператор екстреної служби, у разі виклику, може одночасно відправити, наприклад, машину швидкої допомоги, поліцію та пожежників. Як це буде діяти в Україні, скільки потрібно часу та грошей, щоб успішно запустити проєкт?

112 замість 101, 102, 103 та 104

В Україні знову заговорили про перехід на єдиний номер екстрених служб, але знову якось невпевнено, адже вже були спроби та не одна.

Вперше впровадити “систему 112” намагалися ще у 2012 році, перед Євро-2012. В березні 2012 року був підписаний закон “Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112”, яким були передбачені усі законодавчі акти. Навіть провели тендер на закупівлю обладнання та роботи, але проєкт було зупинено.

У 2016 було ліквідовано державне підприємство “Центр громадської безпеки 112”, яке за законом мало б розв’язувати проблеми щодо впровадження системи 112. Тому виходить так, що закон є, а органу, який має за законом виконувати свої функції, немає. Тому наразі мова йде не тільки про технічне забезпечення та готовність до впровадження системи 112, але й про перегляд на законодавчому рівні.

Як це працює у світі?

У Америці діє єдиний номер для усіх екстрених служб – 911, європейська практика — номер 112. Лише п’ять європейських країн (Україна, Боснія та Герцеговина, Македонія, Білорусь, Вірменія) не мають такого номера для екстреного реагування.

Фото: pixabay

Номер 112 з’явився завдяки ініціативі Швеції у 1991 році. У 1998 році це рішення було закріплене директивою, прийнятою Європейським парламентом та Радою Європи. Саме тому і Україна, підписавши угоду про Асоціацію, взяла на себе зобов’язання щодо реалізації цієї системи.

У багатьох європейських країнах номер 112 та номери інших екстрених служб (швидка допомога, поліція та інші) функціонують паралельно.

“Для України це також актуально, це перехідний варіант, а коли люди будуть вже довіряти і бачити як працює номер 112, можна буде говорити про припинення роботи інших номерів екстрених служб”, – зазначає Станіслав Гашпоренко, виконавчий директор ГО “Виклик 112”

Хто відповідає за впровадження системи?

Впровадженням системи 112 в Україні займається Міністерство внутрішніх справ, також існує громадська організація “Виклик 112”, яка має на меті допомогти державі у цій справі. Залучатися до цієї справи також обов’язково має і МОЗ, а також громадськість, щоб уникнути корупційної складової.

“Система 112 – це велика комплексна система, яка складається з декількох підсистем, це і телекомунікаційна система, система прийняття рішень, служби психологічної підтримки, система кіберзахисту. Тому потрібно не менше трьох років, щоб правильно побудувати таку систему в Україні, але в такому темпі як це робить наразі МВС, Україна може не встигнути виконати міжнародні зобов’язання. Саме тому ми (ГО”Виклик 112″ – ред.) хочемо максимально допомогти державі у створенні такої системи”, — зазначив Ігор Пігарев, технічний директор ГО «Виклик 112» на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У МВС конкретних відповідей не надають, зазначають, що система 112 знаходиться на стадії розробки технічного проєкту. Відомо, що з серпня 2019 року проводиться тестування системи 112 на базі Служби з надзвичайних ситуацій у місті Біла Церква Київської області.

Популярні новини зараз

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

“Наразі ми не розуміємо, що відбувається в МВС України, яка займається цим питанням, які дії проводяться та які подальші плани у держави стосовно впровадження системи 112. Згідно з Угодою про Асоціацію України з ЄС, ми маємо створити систему 112 до 2021 року. Залишилося не так багато часу, тому потрібно консолідувати зусилля, щоб реалізувати систему екстреного реагування якісно та у правильному форматі”, – зазначає виконавчий директор ГО «Виклик 112» Станіслав Гашпоренко.

Створення системи 112 потребує взаємодії громадськості, бізнесу та органів державної влади. На думку експертів, бізнес необхідно залучати, щоб система була монетизованою та мала інвестиції на забезпечення свого розвитку.

Які проблеми реально існують

На думку ГО “Виклик 112”, на впровадження системи 112 в Україні потрібно не менше 70 млн доларів. Кошти на реалізацію проєкту у бюджеті на 2020 рік не закладено, але основна проблема не в цьому. Україна легко може знайти донаторів, які можуть і хочуть допомогти нашій країні у цій справи, адже насправді багато в чому безпека Європи залежить і від України також.

Станіслав Гашпоренко вважає, що основна проблема полягає в законодавчому регулюванні цього питання та в координації кількох міністерств. І, в першу чергу, необхідно провести технічний аудит, щоб зрозуміти можливості країни, щоб побудувати систему екстреного реагування, а цього досі не зроблено.

Крім того існує проблема із захистом персональних даних, адже для повноцінного функціонування системи 112 у ній має бути закладена інформація про усіх громадян країни. У ГО “Виклик 112” вважають, що цьому питанню варто приділити увагу та вирішувати його, враховуючи думку громадськості.

Фото: pixabay

112 – це необхідність

“Приблизно 30% відсотків українців губляться і протягом 10 секунд не можуть назвати службу, яку необхідно викликами в тому чи іншому випадку, а дехто взагалі неправильно називав номер служби”, – зазначає Станіслав Гашпоренко.

Зараз служби екстреного реагування не взаємодіють між собою, тому, коли потрібно викликати одразу швидку і поліцію, потерпілі мають телефонувати на різні номери, а це може коштувати людських життів.

З 2018 року в Європі діє спеціальна система автоматичного оповіщення про ДТП під назвою “eCall”. Європейський Союз зобов’язав виробників автівок, встановлювати в автомобіль спеціальну систему, яка у випадку дорожньо-транспортної пригоди автоматично відправляє у місцевий центр екстреної служби 112 пакет інформації (дата та час активації, координати, інформацію про транспортний засіб та провайдера зв’язку). Проаналізувавши інформацію автоматично на місце аварії відправляється машина поліції та в разі необхідності, наприклад, якщо спрацювали подушки безпеки), швидка допомога.

Важливо розуміти, що система 112 – це не просто оператор, який переадресує ваш виклик в ту чи іншу службу, це система, яка дозволяє підвищити безпеку країни в цілому. Це співпраця усіх екстрених та комунальних служб (зараз вони ніяк не співпрацюють), це розширення каналів, через які надходить інформація про екстрені та надзвичайні ситуації, тобто підключення системи 112 до усіх камер відеоспостереження (державних чи приватних), це попередження та запобігання терактів, тощо.

Активісти ГО “Виклик 112” занепокоєні тією ситуацією, яка складається із впровадженням системи 112 та наголошують: якщо не буде консолідації усіх зусиль та реальних кроків, є великі шанси не встигнути до 2021 року і не виконати зобов’язання перед ЄС.

Читайте також:

Освіта в Україні: чому Ганна Новосад планує закривати школи та скорочувати вчителів

Коли запрацює wi-fi у Києві: що відбувається з інтернетом в метро та центрі столиці?

Як працює “шведський стіл” у столичних школах: схвальні відгуки і скандальні проблеми