Це свято має свою історію, яка бере початок зі 166 року до Різдва Христового, коли сирійський цар Антіох Епіфан ввів язичницькі обряди в Єрусалимі.

Антіох поставив статую язичницького бога Зевса в храмі і змушував юдеїв поклонятися їй. Багато людей відмовилися від своєї віри, але були й ті, хто залишився вірним Богові.

Законовчитель Єлеазар і сім братів Маккавеїв були мучениками за свою віру і відмову поклонятися ідолам. Вони прийняли мученицьку смерть, а їхня мати Соломонія також загинула після смерті синів.

Подвиг мучеників надихнув Юду Макавея, який підняв повстання проти царя і відновив очищення храму.

Свято Маковія, ймовірно, отримало свою назву через збіг імені Макавея з часом дозрівання маку. В цей день святять мед і мак, а також відзначають початок Спасівки - двотижневого посту.

* * * * * *

За іншою легендою, коли весь Константинополь страждав від епідемії, яка передавалася через воду, частка дерев’яного хреста врятувала людей від нещастя. Саме шматочок того хреста, на якому був розіп’ятий Ісус, став предметом освячення всіх водойм у Константинополі. Від цієї християнської легенди й виникла традиція святити воду на Спаса.

Народна назва свята, безумовно, утворилася від офіційної просто за співзвучністю: Маккавеїв – Маковея – Маковія. Сприяло її закріпленню й те, що саме в цей час достигав мак, його збирали та сушили.

Фото 1 из 6.
Фото 2 из 6.
Фото 3 из 6.
Фото 4 из 6.
Фото 5 из 6.
Фото 6 из 6.

Що святять

До церкви приносять мак, мед та воду. Мед не забирають додому. Після освячення його треба віддати нужденним або залишити як милостиню у церкві.

Також святили різні квіти (здебільшого волошки й чорнобривці) й оберіг із трав, що називався маковійчиком. Оберіг роблять із голівок маку, чорнобривців та жоржини, гвоздик та волошок, полину та інших цілющих трав. Маковійчики також несуть святити до церкви.

Освячену на Маковея воду вважали цілющою. Її цінували не менше за стрітенську та вірили, що лікує від усіх хвороб. Цього дня святили також колодязі та воду в річках.

Обрядовою їжею цього дня були шулики, або ламанці, – печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різні медяники та маківники.

Популярні новини зараз

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

У Києві з’явилась пам'ятна стіна з портретом Івана Світличного

Столична блогерка вчергове похвалилась їздою в комендантську годину та ще й під рос-музику

У столиці затримали військового лікаря Деснянського ТЦК, який отримував хабарі

Показати ще