Саміт “Україна-ЄС”, який відбувся у Києві, сам по собі є позитивним фактом, однак у його підсумковому документі не зафіксовані ключові позиції розвитку подальшої співпраці нашої держави з європейськими партнерами.

Про це п’ятий президент України, лідер партії “Європейська Солідарність” заявив в ефірі телеканалу “Україна”, коментуючи перебіг та документи, підписані за підсумками переговорів.

“Позитивним є той факт, що саміт відбувся. Бо було багато пропозицій, щоб саміт проводити в грудні або в лютому наступного року. Але я категорично не допускаю того, щоб ми дозволяли у відносинах України Євросоюз великі перерви”, констатував Порошенко.

Він зазначив, що на саміті підписані документи, які розроблялися його командою ще рік-два тому. “Позиції по розвитку причорноморського узбережжя, приазовського узбережжя, позиції підтримки децентралізації є надзвичайно важливими щодо поточної роботи. Позитивно і те, що схвалена чітка позиція підтримки Україні в у війні проти країни-агресора, проти Російської Федерації. Мені приємно, що ми продовжили ту лінію, яка була запропонована мною ще рік тому. Йдеться про наступні після плану “Східного партнерства” кроки “Чотирьох союзів”, наголосив Порошенко.

“Це союз митний, союз енергетичний, шенгенський і цифровий. Що вони дають простим людям? Цифровий союз дає безкоштовний роумінг у всіх країнах Євросоюзу. А це разом із безвіком є надзвичайно важливо. Союз енергетичний це енергетична на безпека нашої держави. Союз митний і Шенгенський дають свободу пересування для громадян і товарів”, пояснив лідер партії “європейська Солідарність”.

Але не вдалося досягти ключових домовленостей, зазначив Порошенко. “Перше, що не вдалося зробити це окреслити шляхи поглиблення санкцій. Була заява по морякам. Але ми підготували “Азовський пакет” санкцій. Якщо Путін не звільняє моряків то має бути відповідна реакція Євросоюзу і відповідне покарання. Санкції це не інструменти покарання. Це інструменти тиску щодо зобов’язань виконання рішень арбітражу по українським морякам, які були виграні відповідно до моїх директив”, нагадав Порошенко.

Він також відзначив відсутність в підсумковому документі позиції щодо будівництва “Північного потоку-2”. “Не вдалося також добитися, щоб у підсумкову декларацію були вставлені питання “Північного потоку 2″. А до кінця 2019 року залишається все менше часу”, наголосив Петро Порошенко.

Лідер “Європейської Солідарності” також пояснив, що для реалізації ініціативи “Чотирьох союзів” потрібно мати не декларативні заяви, а дорожню покрокову карту.

“Ми готові допомагати Україні, ми державники, і в жодному разі для нас позиція “Чим гірше тим краще” не може бути прийнятною. Програма, яка передбачає кооперацію з ЄС, вимагає кропіткої фактично цілодобової роботи, до якої я закликаю і парламент, і уряд і президента. Той факт, що ми на сьогодні знову не виступаємо єдиною командою, є поганою послугою Україні, команда якої має сприйматися так, як сприймалася наша делегація у ПАРЄ”, переконаний Петро Порошенко.