Київ — одне з найкрасивіших і найдавніших міст світу. Його вулиці налічують 2 тис. пам’яток природи, історії та культури. Місто вважають центром слов'янства, Київ був столицею Київської Русі. Про Київ згадується у літописах — «Повість временних літ» та «Слово о полку Ігоревім».

Щороку в останню неділю травня столиця святкує День Києва. У 2024-му свято випадає на 26 травня. Офіційно роком заснування Києва вважається 482 рік. Тож у 2024 році Києву виповнюється 1542 роки.

Зберігаючи неповторну атмосферу старовини, Київ водночас є сучасним мегаполісом, політичним та духовним осередком української нації. І навіть містом-рекордсменом!

Медіа розповідають про історію свята Дня Києва та цікаві факти, пов'язані зі столицею України.

Історія заснування Києва

Історія заснування столиці України Києва оповита легендами. За офіційною версією, місто заснували в 482 році, проте археологічні знахідки кажуть про те, що на території сучасної Київщини перші поселення були ще 15-20 тис. років тому. Вони розташовувались біля Замкової гори, в районі сучасних Подолу і Оболоні. Втім ці поселення були настільки малі, що їх не можна було назвати справжнім містом.

На допомогу археології приходять народні оповідки та літописи. Вони сходяться на тому, що Київ заснували три брати Кий, Щек і Хорив та їх сестра Либідь. Про це йдеться у «Повісті временних літ», яка є найстарішим писемним збереженим джерелом інформації.

На честь старшого брата назвали поселення, імена двох менших увічнені у назвах гір, вулиць, кварталів міста. Іменем сестри назвали річку. Але на жаль, там не зазначено ані точних дат життя Кия, а отже, й заснування Києва.

Історія святкування Дня Києва

Перше офіційне святкування Дня Києва відбулося в 1982 році, на 1500-річчя міста. З того часу його стали відзначати щорічно.

До великої війни з російськими окупантами в цей день традиційно проводили числені виставки, фестивалі, концерти і спортивні заходи. Зараз, коли повномасштабне вторгнення ще триває, масштабні святкування скасовані.

Популярні новини зараз

На Київщині низка населених пунктів залишилися без газу

Житній ринок. В Києві створено робочу групу, аби вирішити долю знакового об'єкту

На Київщині повітряна тривога тривала понад 5 годин, працювала ППО — голова КОВА

8-річний хлопець знайшов гранату в селі Гоголів Броварського району Київщини

Показати ще

Скільки людей живе у Києві

Столиця України є найбільшим в країні містом за чисельністю населення. У грудні 2023 року мер Києва Віталій Кличко заявляв, що в столиці мешкає стільки ж людей, як і до початку вторгнення, — 3,6 млн. Також місто посідає першість серед міст України за площею — вона наближується до 850 км2.

Найстаріші пам’ятники Києва

Найдавнішим пам’ятником в Києві є пам’ятник Магдебурзькому праву поблизу Набережного шосе на Подолі — його будували у 1802—1808 роках.

Пам’ятник Магдебурзькому праву, 1860 рік

Найдавніший київський скульптурний пам’ятник — це пам’ятник Володимиру Великому на Володимирській гірці, споруджений у 1853 році.

Святкування 900-річчя хрещення Русі. Пам’ятник святому Володимиру під час хресної ходи, 1888 рік

Які відомі люди народились в Києві

В Києві народилися багато видатних особистостей, серед них:

Голда Меїр — одна з засновників держави Ізраїль, четверта прем'єр-міністерка Ізраїлю (1969—1974);

Казимир Малевич авангардист польського походження, визначний діяч авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму;

Олександр Вертинський кіноактор, композитор, поет і співак, кумир естради в першій половині XX століття;

Серж Лифар — артист балету, балетмейстер, теоретик танцю, колекціонер та бібліофіл, один із найвидатніших танцівників XX століття;

Ігор Сікорський — авіаконструктор, який працював у Російській імперії та США. Творець перших у світі літаків: чотиримоторного «Руський витязь» (1913 рік), важкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака «Ілля Муромець» (1914), трансатлантичного гідроплана (1934), серійного гелікоптера одногвинтової схеми (1942), Sikorsky S-29-A. Конструктор першого в США літака-амфібії;

Валерій Лобановський — футболіст та тренер, багаторічний наставник «Динамо» (Київ) на чолі якого двічі вигравав Кубок володарів кубків (1975, 1986), а також Суперкубок Європи (1975). Зі збірної СРСР став віцечемпіоном Європи (1988).

Найвищі будівлі Києва

Найвищим житловим будинком у Києві та й вцілому в Україні вважається БЦ Carnegie Center + Tower. Хмарочос розташований на Кловському узвозі і має вистоту 168 м. Будинок складається з житлового комплексу на 47 поверхів і бізнес-центру на 18 поверхів.

Офісна частина і житловий будинок з'єднуються між собою переходом. Кількість поверхів під час проєктування будівлі обмежели через літаки, що пролітають над Києвом.

Друге місце належить бізнес-центру «Гулівер». Висота цього хмарочоса — 141 м, в ньому 35 поверхів.

Замикає трійку найвищих будівель столиці бізнес-центр «Парус». Його висота 136 м, в ньому 33 поверхи.

Найстаріші будівлі Києва

Найстарішою спорудою у Києві є Софійський собор, який був закладений у 1037 році.

А найстаріший житловий будинок Києва розташований за адресою Контрактова площа, 7. Його звели у 1798 році. Це один із небагатьох цегляних будинків цивільної архітектури Подолу, що зберігся після пожежі 1811 року.

Після будівництва посольства Нідерландів, будинок не проглядається з вулиці. Побачити його можна, зайшовши в арку з вулиці Фролівської.

Цікаві факти про Київ

Київ — одне з найдавніших міст Європи. Зокрема, він старший за москву на понад 800 років.

Київська Русь, одна з найпотужніших держав Середньовіччя, зародилася саме у Києві. Звідси вона поширила свою культуру та вплив на більшу частину Східної Європи.

У Києві знаходиться багато історичних пам'яток, таких як Софійський собор, Києво-Печерська лавра та Золоті ворота, які включені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Києво-Печерську лавру заснував чернець Антоній у 1051 році, за часів князя Ярослава Мудрого. Лавра є одним з перших монастирів Київської Русі. Це найбільший монастирський комплекс на території України та один із найбільших монастирів світу. У Лаврі зберігається безліч цінних археологічних пам’яток: рукописи стародавніх книг, вишивки, тканини, стародавні гравюри, а також твори сучасних художників.

Золоті ворота Києва також звели за часів Ярослава Мудрого. Це найстаріша києво-руська споруда, яка збереглась до наших днів. Золоті Ворота є вежою, яка роками захищала Київ від ворожих нападів. Зараз цей архітектурний об'єкт є одним з символів столиці.

Монумент «Батьківщина-Мати» входить до п'ятірки найвищих у світі. Його висота становить 102 м. Вона на 9 м вища за Статую Свободи в Нью-Йорку.

Найдавнішою вулицею Києва вважається Володимирська, їй понад тисячу років.

Хрещатик є найкоротшою центральною столичною вулицею Європи. Його довжина становить лише 1,3 км. Водночас Хрещатик є найширшою (75 м) серед головних вулиць європейських міст.

Назва головної вулиці міста походить від назви місцевості — Хрещатої долини, або Хрещатого яру. В плані міста, датованому 1837 роком, вулиця називалася Хрещатицькою. Згодом її назва трансформувалася в Хрещатик.

Найвужчим є Георгіївський провулок — близько п'яти метрів між будівлями.

Найдовшою вулицею Києва є Броварський проспект — він простягнувся на 14 км. А найкоротший — Інженерний провулок неподалік Арсенальної площі довжиною всього 50 м. На ньому розташовано всього три будинки.

Інженерний провулок, на якому розташовані всього три будинки

Найдовший міській транспортний маршрут: трамвай №2 (м. «Контрактова площа» — Пуща-Водиця), його протяжність — близько 20 км.

Трамвайний маршрут №12 має протяжність у 20 км

Станція київського метро «Арсенальна» вважається найглибшою у світі. Її глибина приблизно 105 м, що еквівалентно приблизно 35 поверхам.

Вестибюль ст. м. Арсенальна

Пішохідний міст через Дніпро у Києві — найдовший пішохідний міст в Європі. Його загальна довжина 429 м. Він з'єднує набережну в районі пам'ятника Магдебурзькому праву з Трухановим островом.

Національний природний парк Голосіївський, який повністю розташований в межах міської зони, має площу 4,5 тис. га — таким не може похвалитися жодна світова столиця. Голосіївський парк був закладений у 1631 році Петром Могилою. Це перший рукотворний український парк.

Національний природний парк «Голосіївський»

Київська телевежа — найвища решітчаста споруда у світі. Її висота — 385 м, що на 61 м більше Ейфелевої вежі в Парижі.

Київська телевежа

Місто сильне, місто славне,

Місто давнє, православне,

Столиця України,

З Днем народження вітаєм,

Процвітання бажаєм!