Про це повідомляє hromadske із зали суду, де розглядали зміну запобіжного заходу для судді та вперше — справу по суті.

Тандир на початку судового засідання поскаржився суду, що йому не повідомляють про судові засідання. Каже, що нібито його просто забирають з камери, і в такий спосіб він не може підготуватися. Також Тандир попросив, щоб його посадили разом з адвокатами. Суд дозволив випустити його зі «скляної клітки».

Прокурор оголосив обвинувальний акт. Він зазначив, що екссуддю звинувачують за ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

Цивільні позови подали дружина загиблого, його матір і батько — щодо відшкодування моральної шкоди. Дружина попросила 10 млн грн відшкодування та по мільйону на кожного з дітей, а їх троє.

Представник потерпілих вважає, що Олексій Тандир має відшкодувати зокрема витрати на навчання дітей, утримування до досягнення повноліття, а також житло. Тобто те, що мав би робити за життя загиблий. Також потерпілі попросили стягнути з Тандира гроші на спорудження памʼятника для загиблого. Загалом, за словами представника, було подано понад 30 цивільних позовів до судді.

Як стало відомо, батько нацгвардійця перебував у Бахмуті в той момент, коли його син загинув унаслідок ДТП. Зазначимо, що кожен із батьків загиблого попросив по мільйону гривень на відшкодування.

Сам же Олексій Тандир не визнав себе винним за тими обставинами, які озвучили прокурори. Потім обвинувачений визнав, що своїми діями заподіяв шкоду потерпілим. Але заявив, що не знає, чим обґрунтовані суми, які висунули в цивільному позові. Він визнав цей позов частково.

Досі розгляду справи Тандира по суті не було. Перше таке засідання мало відбутися 2 жовтня. Тоді ж адвокати Тандира подали клопотання про відвід судді, але його не задовольнили.

Також сторона захисту просила змінити суддю під час підготовчого засідання 5 вересня, але тоді теж отримала відмову. Через це прокурори заявляли про спроби затягування розгляду справи.

Позиція Тандира

Під час засідання екссуддя заявив, що 25 травня, коли сталося ДТП, бувши тверезим, їхав трасою. Він стверджував, що скидав швидкість перед блокпостом і нібито вжив усіх заходів, щоб уникнути наїзду. Тандир заявив, що Держбюро розслідувань «використало його справу для піару». А докази, зібрані ДБР, нібито «є сфабрикованими та не доводять його вини».

Популярні новини зараз

У Києві та області введені відключення електроенергії

У Києві та низці областей завтра теж будуть стабілізаційні відключення світла

Пропускна здатність ТЦК СП у Києві становить ~50-70 осіб на день — Міноборони

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Також обвинувачений стверджував, що дії командира загиблого сприяли виникненню ДТП, і єдиним свідком аварії був саме він.

Позиція сторони обвинувачення

Сторона обвинувачення попросила продовжити строк тримання під вартою на два місяці. Прокурор пояснив це ризиком, що, перебуваючи на волі, екссуддя зможе повпливати на свідків.

Захист натомість просив змінити запобіжний захід на неповʼязаний з триманням під вартою. Також у клопотанні про взяття на поруки поставили підписи 6 людей. Суддя Іван Бандура зауважив, що клопотання не відповідає вимогам.

А втім, на момент розгляду на судовому засіданні залишився лише один із підписантів. Він просив суд узяти це клопотання до уваги.

Читайте по темі: