Головне зараз ― результати тестів на алкоголь. Якщо обвинувачення доведе, що суддя в момент ДТП був п’яний, йому загрожує 10 років тюрми. Якщо ні ― максимум пʼять. Про це розповідає "Бабель".

Аналізи на алкоголь Тандир здав лише через 18 годин після ДТП і лише з третього разу ― у клініці «Соціотерапія» і Сьомій міській лікарні він це робити відмовився. У Київському бюро судово-медичних експертиз здавати кров Тандир теж не схотів, здав лише сечу.

Результати тестів ДБР не розголошувало кілька місяців. Адвокати родини загиблого Бондаренка Денис Шевченко та Віталій Сердюк казали, що Тандир домовляється з експертами, щоб ті сфальсифікували результати.

— У Тандира багато професійних звʼязків, ― казав Сердюк. ― Тиснути на експертів йому не заважає навіть те, що він у СІЗО.

Коли слідство завершилося, слідчі надали доступ до матеріалів справи адвокатам Тандира і родині загиблого Бондаренка. З них стало відомо, що замість сечі суддя віддав на дослідження контейнер із водою і слиною.

«Бабель» ознайомився з висновками цієї та інших експертиз і коротко переказує їх результати.

  • Другого червня слідчий отримав висновок експерта про те, що в контейнері, який віддав Тандир, ― вода та слина. Компонентів сечі (креатиніну та сечовини) експертиза не виявила.
  • Шостого червня інший експерт повідомив, що в рідині в контейнері є сечовина, але немає креатиніну. Також у рідині знайшли мікродомішки етанолу, тобто спирту.
  • Двадцять шостого червня вже третій експерт повідомив слідчого, що в сечі Тандира немає алкоголю.
  • Слідчий у справі організував ще одну експертизу, щоб зрозуміти, які з отриманих висновків, правдиві. Цього разу троє експертів підтвердили, що Тандир віддав на аналіз не сечу, а розбавлену у воді слину з мікродомішками етанолу. Встановити точну концентрацію спирту вони не змогли.
  • У крові судді Тандира алкоголю експерти не виявили, слідчий отримав висновок експерта 29 червня.
  • Судово-психологічна експертиза підтвердила, що в момент аварії суддя був пʼяний. Цей висновок експерт зробив на основі трьох відеозаписів із нагрудних камер поліцейських, які були на місці аварії. На відео Тандир хитався, намагався контролювати міміку, зберігати рівновагу і, щоб не впасти, спирався на відбійник. Він говорив повільно, нелогічно і запинався. Коли Тандира попросили дістати документи, замість них він передав окуляри.
  • Інші експертизи показали, що якби Тандир не порушив шість правил дорожнього руху
  • Довідка
    Якби водій скинув швидкість, приготувався до того, що попереду блокпост і буде контроль, а також рухався середньою смугою.
  • , а слідував знакам, встановленим перед блокпостом, то не збив би нацгвардійця.
  • Експерти стверджують, що суддя їхав зі швидкістю 100 км на годину, а за дві секунди до зіткнення з Бондаренком натиснув на гальма. Вадима Тандир збив на швидкості 61 кілометр на годину.

Адвокати родини Бондаренків прогнозують, що суд почне розглядати справу в кінці цього року.

Суддя Олексій Тандир (у білій сорочці) на засіданні суду 27 травня намагається довести, що його не потрібно утримувати в СІЗО під час розслідування. Поряд із ним сидять його адвокати — Ірина Бовнегра та Олег Юрченко.

Це якщо адвокати Тандира не будуть затягувати, ― каже Віталій Сердюк.

На його думку, прокуратурі вдасться довести в суді вину Тандира, головне ― на який термін його увʼязнять. Якщо не доведуть, що Тандир був пʼяний, йому загрожує максимум пʼять років тюрми. А далі адвокати судді шукатимуть підстави, щоб зменшити й цей строк.

Може дійти до того, що Вадим сам буде винний в тому, що його збив Тандир, ― каже Сердюк. ― Адвокати в Тандира сильні. Я уважно слухаю їхні аргументи.

Він прогнозує: захист Тандира буде доводити, що експертизи на алкоголь зробили з порушенням процедур або збиратимуть компромат на експертів. Усе заради того, аби суд не визнав доказом те, що замість сечі Тандир віддав на аналіз воду зі слиною.

Підтвердилися наші опасіння, що тести на алкоголь спробували сфальшувати, ― каже Сердюк. ― У крові нічого не виявили, бо алкоголь швидше виходить із крові, ніж із сечі. Також є медичні препарати, які пришвидшують цей процес.

На найближчий час план у адвокатів Бондаренків такий: попросити ДБР перевірити експерта, який не помітив, що Тандир здав не сечу, а воду. І зʼясувати, чому аналізи суддя здавав без супроводу. Також вони хочуть, щоб слідчі допитали лікарів із міської лікарні № 7, які, згідно з матеріалами справи, відмовилися брати аналізи в судді після ДТП.

Популярні новини зараз

У столиці з вікна випав чоловік та дивом вижив — соцмережі

У Києві на Солом’янці планують відремонтувати стадіон школи №3 на вул. Ушинського, 15 — на це виділять ₴34,5 млн

Підтоплення метро: в.о. начальника КП "Київський метрополітен" Вигівського відправили під цілодобовий домашній арешь

Київщина опинилась під ударом ворожих БпЛА — влучання та постраждалі відсутні, внаслідок падіння уламків є пошкодження та загоряння

Показати ще

Ще одне запитання до слідства ― чому на схемі ДТП не намальовані загороджувальні блоки, які є на записах із нагрудних камер поліцейських і про які говорили свідки.

Усі тягнули час, ― каже Сердюк. ― Те, як «допомагають» п’яним водіям уникнути покарання в лікарнях і в правоохоронних органах, для нас не новина. Тому головна боротьба попереду.

Раніше Хрещатик повідомляв, що дружина збитого нацгвардійця відмовилась від грошей, які їй надіслала родина судді Тандира.