На деяких будівлях Експоцентру "ВДНГ" досі можна розгледіти серп і молот. Генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін в інтерв’ю РБК-Україна (проєкт Styler) розповів, коли радянську символіку приберуть з фасадів.

Що буде з радянською символікою на ВДНГ

Євген Мушкін каже, що до повномасштабного вторгнення мав доволі чітку відповідь на це запитання. Однак тепер логіка змінилася.

"Ми у 2016 році звернулися до Інституту національної пам’яті з питанням, що робити з радянською символікою. Отримали відповідь, що Експоцентр України підпадає під винятки, які передбачені законом. Є місця, де відбувається меморіалізація історії"

Очільник Експоцентру додає, що під час комуністичного режиму ВДНГ створювали як інструмент монументальної пропаганди.

"Вони переосмислювали те, що було створено до них для того, щоб промивати людям мізки. Питання в тому, чи маємо ми залишити десь цю символіку, щоб розповідати історію, аби вона не повторилася"

Варто зазначити, що країни Західної Європи створюють музеї монументальної пропаганди, де збирають подібні символи. Наприклад, колишній концтабір Аушвіц залишили як музейний проєкт.

Яка ситуація зі знесенням комуністичних символів зараз

У 2016 році команда ВДНГ започаткувала ініціативу створення музею монументальної пропаганди на їхній території.

"Ми були впевненими, що все це треба залишати як частину музею, який колись з'явиться тут на ВДНГ. Тепер питання, що зараз робити. У 2022 році після повномасштабного вторгнення досвід українців став ще більш травматичний, ніж він був після 2014 року"

Наразі позиція Експоцентру стосовно радянських символів така: відповідь на запитання, чи залишати цю символіку як частину музейного простору майбутнього, який ще не створений, повинна дати експертна спільнота.

"Ми є фактично балансоутримувачем, наша задача - зберігати ВДНГ в тому вигляді, в якому він є до моменту, поки держава у передбачений законом спосіб ухвалить рішення, що саме нам з цим робити"

Однак додає, що цього року поруч із номерами павільйонів вони планують розмістити QR-коди, які будуть розповідати історію конкретного павільйону. Зокрема й, про те, чому тут радянські символи та чому вони зараз зберігаються.

Популярні новини зараз

У Святошинському районі Києва сьогодні вночі стався вибух біля однієї з багатоповерхівок.

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

Поліцейський забезпечував супровід автівкам, що здійснювали вивезення незаконно-зрубаної деревини з Чорнобиля

До Києва прибуде новообраний голова МЗС Франції Стефан Сежурне

Показати ще

Митці у творах на ВДНГ "заховали" українську культуру чи що таке прояв "культурної партизанщини"?

"Ми зараз бачимо оці-от барельєфи, наприклад, цей пастух який тримає маленьку вівцю на руках з посохом якщо ми відкриємо ілюстрації до Біблії то побачимо, що Ісуса Христа зображали саме таким чином"

"А от подивимось на цю скульптуру Дівчини з поросям на руках. Вона дуже схожа на Діву Марію і насправді це не припущення. Тобто митці, які досліджували це, вони кажуть, що це прояви так званої культурної партизанщини. Тобто скульптори, які створювали ці скульптури на замовлення українсько-радянської влади, тишком-нишком ікорпорували туди те, що було близьке їм та справжній українській культурі, а не насадженій. І це теж є частиною цих символів, бо вони символізують українську радянську історію. Але все ж вони також символізують цей опір, спротив, який тривав в суспільстві і цю історію дуже важливо розповідати людям, як саме це відбувалося. В який спосіб це знаходиться поруч з тими ж серпами і молотами, які прирівнюються до свастики, фашизму й нацизму, що заборонене у всьому світі. Тому отаке непросте питання і на жаль на нього я вам не зміг надати просту, прямолінійну відповідь".

Раніше повідомлялось: Керівництво ВДНГ відреагувало на зруйноване панно про рятувальників - створять реєстр необлікованих цінностей