Будівництво починають на схилі, де вже відбувся зсув ґрунту. Власник компанії-замовника будівництва – позафракційний нардеп, колишній регіонал Віктор Бондар. Про це повідомляє OBOZREVATEL.

На Кловському схилі, у самому центрі столиці, будують чергову скляну багатоповерхівку. Техніка заїжджає через територію Олександрівської лікарні, оскільки сама ділянка фактично є прилеглою до лікарні територією. Початок робіт спричинив черговий скандал. Місцеві жителі намагаються зупинити будівництво. Схил в аварійному стані, 2016-го тут уже був зсув ґрунту.

Йдеться про ЖК Egoist Residence на вул. Мечникова, 7. В інтернеті є ілюстрація проєкту. Як йдеться у матеріалах справи 752/12078/20, тут збираються збудувати 33-поверхову будівлю (у ЗМІ також була версія про те, що у ЖК буде 36 поверхів). П'ять поверхів буде під землею, також зведуть підземний паркінг. Загалом у центрі столиці планують продати 201 квартиру.

"Замість багатофункціонального комплексу фактично організовано будівництво житлового комплексу, за дозволеної забудови в 27 метрів заплановано зведення 100 метрового 33-поверхового житлового будинку в зоні ландшафту, що охороняється. Крім того, генпідрядником у жовтні-листопаді 2019 року під виглядом пристрою ливні схилів проводилися роботи з влаштування фундаменту житлового комплексу"

Видання виявило у реєстрі судових рішень десятки документів про майбутній ЖК. Замовник будівництва – компанія "Будінформ". Компанія ще 2004-го на 15 років отримала в оренду ділянку землі площею 0,22 га. Призначення ділянки – для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з офісними приміщеннями та вбудованою автостоянкою. Містобудівні умови та обмеження видано 2010-го, проте 2013-го вони стали недійсними через закон "Про регулювання містобудівної діяльності".

Проте ДАБІ все одно видала дозвіл на будівництво 2018-го. Тоді кияни, які володіють квартирами поряд із запланованим будівництвом, об'єдналися та подали позов до суду. Суд першої інстанції дійшов висновку, що ДАБІ, даючи дозвіл на будівельні роботи, "діяла поза повноваженнями, необґрунтовано, упереджено, недобросовісно, без дотримання принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації".

Читайте також: Забудовник не має дозволу на будь-які роботи - що буде з будівлею Лук’янівського парку міської залізниці в Києві

Проте забудовник продовжив позиватися. А коли суди нічим не закінчилися, то до суду подала компанія, яка купила ще не збудовані приміщення ЖК Egoist Residence. Тобто фактично "Будінформ" разом зі своїми партнерами роками відстоювали право збудувати хмарочос на схилі.

Прокуратура у 2012-му добилася судового рішення про розірвання договору оренди землі. Однак у лютому 2014-го апеляційний суд відновив термін подання скарги, а потім скасував рішення про розірвання договору оренди.

Проте термін оренди закінчився у 2019-му. За правилами, якщо місцева влада протягом місяця не ухвалює рішення про припинення договору оренди, він пролонгується автоматично. Київрада відмовила продовжувати договір оренди, проте зробила це із запізненням. Внаслідок цього забудовник у судах відстояв своє право користуватися землею.

Будівництво відбувається на аварійному схилі, техніка може потрапити на територію ділянки лише через лікарню, а сам проєкт передбачає сповіщення будівлі заввишки 100 метрів там, де можна зводити лише будівлі заввишки 27 метрів.

Популярні новини зараз

Підозрюваного у вбивстві підлітка на станції фунікулеру, що зараз перебуває у СІЗО, можуть випустити

Планували операцію, однак чоловік відмовившись та вийшовши на вулицю ледь не загинув — що сталось у Києві?

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

У Київській області загорівся гараж - ДСНС області успішно виконали свою роботу

Показати ще

Читайте також: У Києві викрили забудовника, який недоплатив податків на майже 5 мільйонів

Власник "Будінформ" – народний депутат Віктор Бондар, позафракційний (раніше входив до групи "За Майбутнє"). Бондар – колишній регіонал, був заступником голови Державної митної служби (на той момент її очолював Ігор Калєтнік).

Бондар – відомий у політичних та бізнес-колах діяч. За часів президентства Віктора Ющенка він був міністром транспорту та зв'язку, потім працював у Секретаріаті президента, був головою Дніпропетровської облдержадміністрації. За часів колишнього президента Віктора Януковича Бондар став нардепом та приєднався до Партії регіонів.

Потім Бондар увійшов до партії "Відродження", висувався 2019-го у президенти України. 2019-го політик увійшов до парламенту як самовисуванець, однак, як він уже робив раніше, потім він приєднався до "За Майбутнє", потім знову став позафракційним.

І хоча як політичний діяч Віктор Бондар залишається малопомітним, він уміло використовує свій вплив. Набагато вдалі справи у бізнесі. Поки Бондар ходить на засідання парламенту, його компанія будує елітний ЖК у самому центрі Києва. Квартири тут можна буде продати за сотні тисяч доларів. А на готовому ЖК депутат зможе заробити мільйони доларів.

При цьому з урахуванням, що замість 27 метрів будівля буде висотою 100 метрів, сам будинок розташований на схилі, далеко не факт, що в ЖК вже після будівництва не виникнуть проблеми через зсув ґрунту. Однак цілком імовірно, що на той момент площі в елітній багатоповерхівці вже розпродадуть і це стане проблемою нових власників.

Щоправда, будівництво хмарочоса все ще можна зупинити. Для цього достатньо розслідувати, яким чином "Будінформ" змогла не просто продовжити договір оренди, а й відновити роботи на території ландшафту, що охороняється, чому не дотримується обмеження за висотністю.

Раніше Хрещатик писав про те, що забудовник відновив будівництво ЖК впритул до Солом'янського парку.