У Солом'янському районі Києва відновили будівництво апарт-комплексу CitiZen. Там вже почали рити котлован. Все відбувається впритул до ландшафтного парку, який розташований по вулиці Шаповала 1-3.

З початку війни будівництво комплексу впритул до ландшафтного парку припинили, але нещодавно відновили, пише "Твоє місто". У 2019 році компанії "Смарт-Девелопмент" видало містобудівні умови та обмеження (МУО) для спорудження багатофункціонального комплексу, включаючи готелі та офіси. Однак, щоб не порушувати містобудівних умов, забудовник назвав житловий комплекс "апарт-комплексом", а квартири продають як "апартаменти".

Крім апарт-готелю, площа апартаментів якого становитиме 11 тисяч квадратних метрів, на об’єкті передбачено будівництво житлових квартир загальною площею понад 31 тисяч квадратних метрів, вказує журнал Pragmatika. Термін введення 21-поверхового об'єкта – 3 квартал 2025 року.

Обурені кияни створили громадську організацію з назвою "Збережемо Солом'янський парк". Активісти подали три судові позови з вимогою визнати містобудівні умови та обмеження незаконними, а також скасувати дозвіл на будівництво та детальний план території. Щодо першої справи вже розпочато судовий розгляд.

Юрист організації Олександр Федорків розповів "Хмарочосу", що команда позивається до Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАГ). Вони просять скасувати дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий у вересні 2021 року. Київський окружний адміністративний суд 29 березня 2023 року повернув позовну заяву без розгляду. У відповідь ГО подала апеляційну скаргу, яку апеляційний суд задовольнив та надіслав на продовження розгляду.

Жителі столиці вимагають припинити будівництво апарт-комплексу CitiZen біля Солом'янського парку. Відповідна петиція з'явилася на сайті Київради 7 вересня.

"Зазначена зелена зона, а саме частина парку, знаходиться в межах земельної ділянки, цільове призначення якої "для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури", передали під забудову ТОВ "Смарт-Девелопмент" на підставі рішення Київської міської ради від 11 жовтня 2018 року та договору оренди земельної ділянки від 11 квітня 2019 року. За роки свого існування Солом’янський ландшафтний парк втратив близько 5 га своєї площі",

Раніше у нашому телеграм-каналі Хрещатик писалось про те, що у столиці знищують Солом’янський ландшафтний парк.