Для цього Департамент охорони культурної спадщини КМДА планує скасувати власний наказ від травня 2022-го про встановлення нових обмежень по висотності забудови на Подолі у межах 27 метрів та 42 метрів. Також Департамент хоче ввести мораторій на забудову будинків, яким понад 100 років. Окрім цього, місто на законодавчому рівні хоче встановити жорсткішу відповідальність за знесення історичної будівлі та прописати вимогу до власників, які довели їх до руйнування, повернути такі об'єкти місту.

Про це повідомила нова очільниця Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова, пише "Твоє місто".

У травні 2022-го вийшов наказ Департаменту охорони культурної спадщини, яким були затверджені межі та режими використання зон охорони пам’ятки ландшафту, історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра»...У мене є ця документація, буду її дуже ретельно вивчати. Як на мене, на всьому Подолі має бути 15 метрів, як було раніше. Вживатиму певних заходів, згідно із законодавством, для того, щоби зберегти Поділ.

Будинок-«монстр» – ЖК Поділ Престиж на вулиці Нижній Вал, 27-29.

Читайте також: У Києві змінили висотність для новобудов - Поділ можуть забудувати багатоповерхівками

Нова очільниця департаменту очікує на опір забудовників.

Хочу зберегти історичний центр і буду робити все, щоб скасувати рішення про збільшення висотності на Подолі. Раджуся з експертами, вивчаю нормативну базу, зараз дуже багато часу витрачаю на те, щоби зробити все юридично правильно. Розумію, що це оскаржуватимуть у судах, тому зробимо все правильно

Марина Соловйова підтвердили анонсовану раніше активістом Дмитром Перовим, який має стати першим заступником чиновниці, ініціативу на введення мораторію на руйнування будинків, яким більше 100 років.

У Києві дуже багато будинків так званої фонової забудови, не внесених у реєстри. Вони не відповідають усім критеріям для цього, але дуже цінні. Тому ми вже готуємо документи для Київради з проханням, аби депутати прийняли мораторій на заборону знесення будівель, яким сто і більше років, щоб це не було так, що якщо будівля не має статусу пам'ятки, то її запросто можуть знести.

Гостиний двір на Контрактовій площі

Читайте також: Скандальна забудова Подолу - міську владу звинуватили у таємному схематозі із забудовниками

У планах Департаменту також збільшити відповідальність забудовників за знесення історичної будівлі на законодавчому рівні та можливість повернути будівлю у недобросовісного забудовника.

Популярні новини зараз

В центрі Броварів, що на Київщині, пролунав вибух — поранено 2 осіб, серед них поліцейський

У Києві попрощалися із загиблим воїном Денисом Зеленим

У Києві упередили теракти, сплановані російським ГРУ на 9 травня — СБУ

У будівлі Дарницького району, під час ремонту пошкодили мозаїчне панно, яке було створене майже 50 років тому

Показати ще

По-перше, хочемо збільшити адміністративну відповідальність власника за руйнацію історичної пам’ятки та доведення її до такого стану, коли пам’ятку варто виключати з реєстру. По-друге, це можливість повернення будівлі місту, якщо приватний власник її не відновлює, не реставрує, а доводить до руйнівного стану. Це має бути законодавчо закріплене. Важливо, щоб була відповідальність забудовника, бо сьогодні він може знести будівлю і сплатити невеликий штраф за це. Має бути жорсткіша відповідальність!

Демонтаж садиби на Ярославській, 13-б.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що у КМДА повідомили, хто очолить Департамент культурної спадщини.