Про це повідомляє Служба Безпеки України, Київська міська прокуратура та Офіс Генпрокурора України.

Правоохоронці та кіберфаківці викрили у Києві колишнього адвоката, уродженця Хмельницької області, який публічно закликав до насильницького захоплення державної влади в Україні. Його ворожу агітацію підхоплювали інтернет-ресурси спецслужб рф, щоб розхитати обстановку в нашій державі і деморалізувати українських воїнів на фронті.

За даними слідства, фігурант позиціонував себе як «лідер громадської думки» та провокував людей до громадських заворушень під виглядом «протестних» мітингів. Для цього зловмисник записував численні відеосюжети, які викладав на власному Ютуб-каналі із загальною аудиторією у понад 100 тис. користувачів.

Вас може зацікавити: СБУ викрила у Києві "агента пропаганди рф", який поширював ворожу брехню і закликав до протестів

При цьому було встановлено, що російські інтернет-ресурси, зокрема телеграм-канали так званих "вагнерівців", активно поширювали його відеозвернення. Висновком експертизи підтверджено наявність у наданих на дослідження відеозаписах публічного заклику, адресованого громадянам України, до дій, спрямованих на насильницьке захоплення державної влади.

Правоохоронці провели обшуки за місцем його проживання. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки, за процесуального керівництва Київської міської прокуратури, повідомили про підозру мешканцю столиці за фактом поширення матеріалів із публічними закликами до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 109 КК України). Санкції статті перебачають обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Читайте за темою: Співи про «матушку-русь» у Лаврі — справу архимандрита УПЦ (МП) заново розглядатимуть у суді

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Встановлюються всі обставини злочину. Досудове розслідування здійснюється слідчими СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу ГВ КІБ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що у Києві затримано «завербованого нацгвардійця», який готував нові удари рф по столичних ТЕЦ.