Київ Цифровий 12 червня оновив додаток після якого з’явилась можливість купити цифрову транспортну карту за 40 гривень і не тільки. Але у киян, які розуміються на IT та digital-технологіях це викликало суперечливі враження.

Що пишуть у “Київ Цифровий”?

На сторінках “Київ Цифровий” у App Store та Google Play можна побачити останнє оновлення за 12 червня 2023 року. Ось що там написано:

“Залишаємо пластик у минулому — тепер можна придбати цифрову транспортну карту:

— Використовуйте в наземному транспорті банківську картку в Google Wallet як транспортну.
— Створюйте QR-квитки з поїздок і оплачуйте ними проїзд у метро.
— Придбайте на цифрову карту проїзний або поїздки зі знижками.

Цифрова карта прив’яжеться до банківської картки в Apple Pay/Google Pay та завжди буде у вашому телефоні!”

Інших повідомлень на офіційній-фейсбук сторінці 12 червня (коли відбулось оновлення) і далі про це покращення немає.

Не всі розуміють, за що треба платити 40 гривень

Водночас одного з користувачів застосунку, киянина зокрема, обурило те, що за цифрову картку треба платити 40 гривень. Він написав про це на Фейсбук наступне:

— “Київ Цифровий вигадали спосіб, як на відяхах майнить для киян 12 цифр крипто-гаманця транспортної картки. На жаль, 40 гривень, бо майнінг однієї картки – це десь 15 кВт∙год електроенергії. Сарказм закінчую, бо це чергове дно. В мене питання: якого біса цифрова транспортна картка взагалі щось коштує? Чому за 16 цифр банківської картки в Gpay, банк не бере з мене кошти, а якесь КП, що існує на кошти киян, вирішило додатково рубанути капусту на цифрових картках”.

Далі, ним виявлено, що з міського бюджету вже заплачено 20 млн гривень за цю послугу – тендер на prozorro.

Як це працює в інших містах Європи?

Далі, для порівняння користувач вирішив протестувати, як це відбувається, наприклад у Празі (Чехія). Застосунок має назву PID Lítačka.

Популярні новини зараз

Стали відомі приблизні терміни побудови метро на Виноградар

Після застілля, наніс товаришу 11 ножових поранень — на Київщині затримали чоловіка

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Частина Поштової площі у Києві стала пам’яткою національного значення

Показати ще

— “Одразу ж в ньому отримав можливість купівлі квитка на 30, 90 хвилин, а також на 24 та 72 години. Під час купівлі є можливість вибор часу активаці: вручну пізніше, одразу після купівлі або вибрати зручний для себе час та дату. Тобто, на відміну від Києва, активація реалізована повністю в цифровому застосунку. Не потрібно нічого прикладати до турнікетів, протискуватись в транспорті до валідаторів. Далі, витратив ще 2 хвилини, пройшов легку реєстрацію і отримав можливість купівлі місячного, квартального, 10-місячного та річного проїзного квитка за значно вигіднишими цінами. Якщо на 72 години квиток коштує 330 крон, то місячний проїзний – 550 крон. І це звичайний, без пільг. При купівлі місячних, квартальних, річних проїзних квитків, теж є можливість вибору зручної для себе дати початку дії проїзного. Знову ж таки – не потрібне поклоніння турнікетам, валідатору. Все повністю реалізовано в цифровому застосунку”.

Далі, користувач задається питанням, а що реалізовано натомість у цифровому додатку української столиці?

— “Нічого, бо qr- коди обов’язково треба активувати на турнікетах або валідаторах. А щоб придбати проїзний – мені пропонують спочатку купити або пластикову або цифрову транспортну картку за 40 грн, а вже потім приступити до купівлі проїзного, який так само потрібно прикладати до турнікетів або валідаторів. В Києві, без цього зайвого хламу – ніяк. Якого біса витрачають кошти киян на розробку і впровадження якоїсь недолугої х****?”

Реакція “Київ Цифровий” на вказані користувачем-киянином проблеми

Це привернуло увагу “Київ Цифровий”, тому вони вирішили надати відповідь під постом користувача.

— “Доброго дня! Вартість цифрового продукту визначають декілька факторів. Головні з них: підтримка програмного забезпечення; збереження та захист даних; резервний та обмінний фонди для карт. Докладемо максимум зусиль, щоб виправити враження надалі та заслужити на довіру!”

Це викликало бурну реакцію користувачів під коментарем нижче.