Як розповіли у Національному музеї декоративного мистецтва України, декоративне панно «Крила» подарувала Катерини Гришко.

Катерина Гришко – київська художниця, яка понад 20 років займається іконописом. Народилася вона в Києві. Закінчила відділення книжкової графіки поліграфічного факультету КПІ. У 2000 році здобула друге місце в Європі за досягнення в галузі креативу від компанії Scholz & Friends. Як авторський напрямок обрала для себе Богородичні ікони, прикрашені дорогоцінними металами та камінням.

Презентоване панно присвячене творчості двох видатних українських художниць – Марії Примаченко та Поліни Райко. У центрі композиції – іконографічні образи Богородиці: Скоропослушниця та Троєручиця. Ліворуч – фігура М. П., відтворена на тлі нічного неба з вогняними блискавками, спрямованими до будинку з лелекою. Будинок уособлює Іванківський музей, знищений росіянами в лютому 2022 року.

Праворуч – фігура Поліни Райко. Її ноги занурені у воду, поруч потопають птах і кіт. Цей сюжет – символічне нагадування про трагедію зруйнованого Каховського водосховища у червні 2023 року. У нижній частині – хрест «Пам’яті загиблих героїв» і рядок з вірша Ліни Костенко «Крила».

Поле картини оздоблене впізнаваними різноманітними фрагментами та образами з творів обох майстринь, характерними для їхнього пензля. Панно обрамлене пишною дерев’яною різьбленою рамою з трьома херувимами в стилі народних традиційних свічників-«трійць».

Читайте також: В одному з парків столиці проходить виставка робіт митців з усього світу — представлено майже 100 картин