Проєкт реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) передбачає будівництво нової каналізаційної насосної станції. Роботи з реконструкції активно продовжуються під час карантину. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу ПАТ «Київметробуд».

«Реконструкція споруд першої черги Бортницької станції аерації на вул. Колекторній, 1-а в Дарницькому районі м. Києва.» (Коригування) «І черга будівництва. Насосна станція першого підйому», – повідомили в пресслужбі.

В «Київметробуд» розповіли, що стара насосна станція, що була побудована в 1963 році наразі знаходиться в аварійному стані.

«Будівництво нової каналізаційної станції передбачає впровадження нового енергоефективного насосного обладнання продуктивністю 600 тис. м3/добу, що дозволить забезпечити надійність подачі стічних вод, як з Лівобережної так і з Правобережної частин м. Києва, до Бортницької станції аерації. Для порівняння добова продуктивність існуючої каналізаційної насосної станції на 2016 рік складає 200 тис. м3./добу», – додали в компанії.

В свою чергу Генеральнй директор «Київводоканалу» Дмитро Новицький на своїй сторінці у Фейсбуці наголосив, що продовжується реконструкція БСА – «наймасштабнішого інфраструктурного проєкту житлово-комунального господарства Києва і України в цілому».

«Споруди та обладнання станції вже відпрацювали понад 30-50 років. Останні роки через значні зміни у складі стічних вод, що надходять на очищення до споруд БСА, та через зміни якості осадів, що утворюються, наявні технологічні схеми очистки потребують термінового оновлення», – сказав Новицький.

Як наголосив Новицький після реконструкції БСА зможе забезпечити очистку стічних вод відповідно до директив країн ЄС, а також повністю вирішиться проблема розповсюдження неприємного запаху у Дарницькому районі столиці.

Нове обладнання підвищить ефективність роботи станції, зменшить використання електроенергії, мінімізує негативний вплив на навколишнє природне середовище.

«Важливо, що після реконструкції ми припинимо використовувати мулові поля, бо кінцевим продуктом утилізації осаду стічних вод буде зола, яка використовуватиметься потім у промисловості», – додав Новицький.

Гендиректор розповів, як просуваються справи реалізації проєкту реконструкції та які роботи наразі зроблено:

• вивезено мул з території «піонерних» мулових полів обсягом 125 000 м3,
• демонтовано конструкції цих полів,
• вивезено будівельне сміття,
• облаштовано майданчик під нове будівництво площею 35 га.

Новицький наголосив, що вже погодили проєктну та тендерну документацію як в Україні, так і з Японським агентством міжнародного співробітництва, що фінансуватиме проєкт реконструкції БСА.

«Минулого місяця ми повторно оголосили тендерну процедуру закупівлі на визначення генерального підрядника. Простими словами це означає, що зараз ми шукаємо генпідрядника, який власне виконуватиме всі роботи, які в рамках проєкту буде фінансувати японська сторона. На рівні законодавчих актів визначено, що генпідрядною організацією може бути або лише японська компанія, або консорціум японсько-українських компаній з долею японських компаній більше 50%.

Популярні новини зараз

Нова петиція з вимогою припинити зупинку громадського транспорту під час тривог набрала 6 тис. голосів

Вбивство підлітка в столичному фунікулері — не відпускали додому, підозрюваний перебуває в СІЗО

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

Інші роботи, пов’язані із реконструкцією БСА (такі, як реконструкція насосної станції першого підйому, що фінансуються українською стороною, вже давно і активно ведуться, навіть зараз під час карантину», – додав Новицький.

Нагадаємо, станцію Видубичі перетворили на транспортний хаб (відео)

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Будівництво метро на Виноградар перейшло в активну фазу

В столиці будують ТРЦ прямо на автомобільній трасі (фото)