Середина січня цього року (як, мабуть, і в будь-якому іншому) видалася в Києві не дуже лагідною. Щоб киянин у таку погоду вийшов на акцію протесту замість того, щоб відсиджуватися у теплій квартирі, йому потрібні дуже вагомі причини. Потрібне прагнення відстояти якщо не євроінтеграцію, то хоча б справедливість.

І якщо інвестори житлового комплексу «Чарівне місто» 18 січня вийшли протестувати до будівлі Київміськбуду, то причини для цього у них були.

Сам цей ЖК на вулиці Бориспільській у Дарницькому районі столиці, зважаючи на все, повинен цілком відповідати своїй назві. Це практично місто у місті площею 12 гектарів, куди, крім житлових будинків, входять торговий центр, дитячий садок та багато інших чудових речей. Чим же тоді незадоволені його мешканці?

Незадоволені вони тим, що якраз мешканцями стати й не можуть. Будівництво житлового комплексу, яке вів сумнозвісний «Укрбуд», застопорилося у 2019 році, коли об’єкт був готовий приблизно на 70 відсотків.

У грудні того ж року президент Зеленський поручився, що і «Чарівне місто» та інші об’єкти «Укрбуду» добудує Київміськбуд. Вкладників це обнадіяло: все-таки президентські гарантії – не дрібниця, та й будувати там залишилося не так вже й багато.

Був призначений термін здачі: останній день 2021 року. Цей термін настав і минув, а житлового комплексу як не було, так і немає. Тепер у Київміськбуді обіцяють здати його в експлуатацію до початку липня, але немає впевненості, що ця дата – остаточна. При цьому інші об’єкти «Укрбуду» – «Шевченківський», «Злагода», «Freedom» – у 2021 році були здані.

У інвесторів з’явилися обґрунтовані сумніви: чи цей житловий комплекс взагалі буде колись добудований? Чи дочекаються вони колись своїх квартир? Багато хто, до речі, і не дочекався – помер, поки йшло будівництво. Що ж до живих, то назвати їхній нинішній стан спокійним і впевненим означало б згрішити проти істини. А серед цих людей є і біженці з Донбасу, і учасники боїв у цьому регіоні…

Ось чому жорсткий мороз не завадив вкладникам прийти на вулицю Омеляновича-Павленка до будівлі Київміськбуду. З собою вони принесли тарілки, на кожній з яких лежала цегла, ніж та вилка – на згадку про обіцянку Київміськбуду з’їсти цеглу, якщо хоч один об’єкт залишиться недобудованим. За іншого призначення вони цю цеглу не використовували – принаймні, поки що.

Втім, навряд чи когось здивує, якщо наступного разу вкладники «Чарівного міста» прийдуть на Банкову – нагадати Зеленському про його обіцянку.