Комітет Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва закликав Парламентську асамблею Ради Європи та комітет парламенту Азербайджану з міжнародних відносин та міжпарламентських зв'язків помиритися. Зокрема, прийти "до діалогу та налагодження співпраці".

Про це повідомляє "Телеграф" із посиланням на звернення, яке було ухвалено 7 любого. Цитату українських депутатів приводимо нижче.

"Відшукати можливість повернутися до переговорного процесу і шляхом конструктивного діалогу врегулювати питання, що виникли між обома сторонами, якими б гострими на сьогодні не здавались ці проблеми", – йдеться в заяві.

Зазначимо, що наприкінці січня делегація Азербайджану на сесії ПАРЄ заявила, що припиняє взаємодію з асамблеєю. Це сталось після того, як у Парламентській асамблеї Ради Європи не підтвердили повноваження азербайджанської сторони. Основною формальною причиною покарання став недопуск спостерігачів асамблеї на вибори президента Азербайджану, на яких переміг діючий президент країни Ільхам Алієв. Проте реальною причиною називали те, що в Баку не сприймають деякі рішення Страсбурга.

"Перед обличчям нестерпної атмосфери расизму, азербайджанофобії та ісламофобії, яка склалася в ПАРЄ, делегація Азербайджану ухвалює рішення припинити свою взаємодію і присутність у ПАРЄ до подальшого повідомлення…

Ініціатива щодо оскарження повноважень делегації Азербайджану в ПАРЄ є частиною цієї порочної кампанії. Ми також розглядаємо цю ініціативу як навмисну і неприйнятну спробу необґрунтованого втручання в поточний виборчий процес в Азербайджані та яскравий приклад підступних дій з підриву функціонування демократичних інститутів у нашій країні", – заявила азербайджанська делегація наприкінці січня 2024.