Розберемо головні питання про те, як вибрати та встановити пам'ятник на могилу.

Які види пам'ятників бувають?

Форма, розмір, фактура – все це варіативно і залежить від побажань рідних та близьких покійного. Майстерні можуть виготовити та встановити меморіали практично будь-яких форм та розмірів, основні відмінності у матеріалі, з якого виготовлений пам'ятник. Найпопулярніші матеріали – граніт та мармур.

У чому різниця між мармуром та гранітом?

Ці натуральні камені істотно відрізняються один від одного властивостями та зовнішнім виглядом.

Мармур дозволяє створювати справжні витвори мистецтва – портретні барельєфи, виразні статуї. Це м'який і тендітніший матеріал, сприйнятливий до впливу навколишнього середовища. На світлому мармурі можуть утворитися плями, патьоки – їх потрібно вчасно очищати та покривати захисними хімічними речовинами. Щоб мармуровий пам'ятник зберігав первозданний вигляд, доведеться докласти чимало зусиль.

Граніт набагато твердіший і складніше піддається обробці. Високохудожні пам'ятники з цього матеріалу створюються важко, проте доглядати за пам'ятниками з граніту набагато простіші. Навіть бюджетний варіант виглядатиме гідно, на довгі роки зберігаючи пам'ять про близьку людину.

Які матеріали вибирати не варто?

Раніше часто встановлювали пам'ятники з мармурової крихти - це більш дешевий матеріал, порівняно з натуральним каменем. Однак зовнішній вигляд таких пам'ятників досить швидко псується — вони тріскаються, кришаться, на них з'являються патьоки та забруднення, які дуже складно прибрати. Зараз пам'ятник із мармурової крихти навіть не тимчасовий варіант – як тимчасовий встановлюють дерев'яний хрест, а вже потім займаються вибором пам'ятника з натурального каменю.

Як вибрати портрет?

На сьогоднішній день існує багато варіантів зображення портрета на пам'ятнику – гравіювання, металокераміка, вставка із граніту чи керамограніту, зображення на склі. Можна замовити кольорове зображення. Найсучасніший і високотехнологічний спосіб – портрет на склі, який не вигоряє та зберігає яскравість на довгі роки. Для його виготовлення використовують спеціальне загартоване скло, що пройшло цикл випалу при температурі 6000 °C.

Якщо не можете визначитися з тим, яка фотографія підійде для виготовлення портрета на пам'ятнику, то поради фахівців: чітке зображення, середній план, добре видно очі людини. Якщо фотографія потребує реставрації, майстри допоможуть відновити фото за допомогою комп'ютерних програм.

Популярні новини зараз

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

У Києві відкрили незвичну скульптуру на честь загиблого воїна-добровольця

Дворівнева розв’язка на перетині вулиць Богатирська і Полярна — КМВА затвердила реконструкцію вартістю ₴1,98 млрд

Показати ще

Встановлення пам'ятника. Чому краще звернутися до професіоналів?

Щоб пам'ятник надійно стояв міцно й надійно, його встановлюють на бетонну основу або фундамент, який потім облицьовують тротуарною плиткою, керамогранітом або натуральним каменем. Розмір цієї конструкції залежить від розміру пам'ятника, тому перед встановленням потрібно зробити хоча б приблизний план робіт — головне, щоб роботи зі встановлення пам'ятника проводились у межах відведеної ділянки.

Заощаджувати на підготовці ділянки під установку пам'ятника не слід, особливо якщо вибрали великий та важкий. Неякісний монтаж може знизити міцність конструкції і навіть зашкодити пам'ятнику, тому краще звернутися до професіоналів.

Досвідчені майстри з багаторічним стажем гранітної майстерні «Пам'ять в камені» вміють зводити меморіальні комплекси будь-якої складності, а встановлення типового пам'ятника займає в середньому близько декілька години.

Фахівці проконсультують, який пам'ятник краще вибрати, виготовлять його за індивідуальним проектом, доставлять і надійно встановлять.

Замовити пам'ятник або отримати консультацію можна безпосередньо в нашому офісі за адресою: м. Київ вул. Святошинська 1, зв'язатися з нашим фахівцем за телефоном або залишити заявку на сайті компанії granite-memory.in.ua.