Розберемо головні питання про те, як вибрати та встановити пам'ятник на могилу.

Які види пам'ятників бувають?

Форма, розмір, фактура – все це варіативно і залежить від побажань рідних та близьких покійного. Майстерні можуть виготовити та встановити меморіали практично будь-яких форм та розмірів, основні відмінності у матеріалі, з якого виготовлений пам'ятник. Найпопулярніші матеріали – граніт та мармур.

У чому різниця між мармуром та гранітом?

Ці натуральні камені істотно відрізняються один від одного властивостями та зовнішнім виглядом.

Мармур дозволяє створювати справжні витвори мистецтва – портретні барельєфи, виразні статуї. Це м'який і тендітніший матеріал, сприйнятливий до впливу навколишнього середовища. На світлому мармурі можуть утворитися плями, патьоки – їх потрібно вчасно очищати та покривати захисними хімічними речовинами. Щоб мармуровий пам'ятник зберігав первозданний вигляд, доведеться докласти чимало зусиль.

Граніт набагато твердіший і складніше піддається обробці. Високохудожні пам'ятники з цього матеріалу створюються важко, проте доглядати за пам'ятниками з граніту набагато простіші. Навіть бюджетний варіант виглядатиме гідно, на довгі роки зберігаючи пам'ять про близьку людину.

Які матеріали вибирати не варто?

Раніше часто встановлювали пам'ятники з мармурової крихти - це більш дешевий матеріал, порівняно з натуральним каменем. Однак зовнішній вигляд таких пам'ятників досить швидко псується — вони тріскаються, кришаться, на них з'являються патьоки та забруднення, які дуже складно прибрати. Зараз пам'ятник із мармурової крихти навіть не тимчасовий варіант – як тимчасовий встановлюють дерев'яний хрест, а вже потім займаються вибором пам'ятника з натурального каменю.

Як вибрати портрет?

На сьогоднішній день існує багато варіантів зображення портрета на пам'ятнику – гравіювання, металокераміка, вставка із граніту чи керамограніту, зображення на склі. Можна замовити кольорове зображення. Найсучасніший і високотехнологічний спосіб – портрет на склі, який не вигоряє та зберігає яскравість на довгі роки. Для його виготовлення використовують спеціальне загартоване скло, що пройшло цикл випалу при температурі 6000 °C.

Якщо не можете визначитися з тим, яка фотографія підійде для виготовлення портрета на пам'ятнику, то поради фахівців: чітке зображення, середній план, добре видно очі людини. Якщо фотографія потребує реставрації, майстри допоможуть відновити фото за допомогою комп'ютерних програм.

Популярні новини зараз

У столиці з вікна випав чоловік та дивом вижив — соцмережі

У Києві на Солом’янці планують відремонтувати стадіон школи №3 на вул. Ушинського, 15 — на це виділять ₴34,5 млн

На Київщині низка населених пунктів залишилися без газу

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

Встановлення пам'ятника. Чому краще звернутися до професіоналів?

Щоб пам'ятник надійно стояв міцно й надійно, його встановлюють на бетонну основу або фундамент, який потім облицьовують тротуарною плиткою, керамогранітом або натуральним каменем. Розмір цієї конструкції залежить від розміру пам'ятника, тому перед встановленням потрібно зробити хоча б приблизний план робіт — головне, щоб роботи зі встановлення пам'ятника проводились у межах відведеної ділянки.

Заощаджувати на підготовці ділянки під установку пам'ятника не слід, особливо якщо вибрали великий та важкий. Неякісний монтаж може знизити міцність конструкції і навіть зашкодити пам'ятнику, тому краще звернутися до професіоналів.

Досвідчені майстри з багаторічним стажем гранітної майстерні «Пам'ять в камені» вміють зводити меморіальні комплекси будь-якої складності, а встановлення типового пам'ятника займає в середньому близько декілька години.

Фахівці проконсультують, який пам'ятник краще вибрати, виготовлять його за індивідуальним проектом, доставлять і надійно встановлять.

Замовити пам'ятник або отримати консультацію можна безпосередньо в нашому офісі за адресою: м. Київ вул. Святошинська 1, зв'язатися з нашим фахівцем за телефоном або залишити заявку на сайті компанії granite-memory.in.ua.