29 вересня 1941 року у Києві фашисти почали масово розстрілювати мирне населення столиці. За два дні в Бабиному Яру було вбито понад 33 тисячі євреїв, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Цей день в історії.

Загальна кількість страчених за понад два роки німецької окупації Києва документально не встановлена, за поміркованими оцінками становить принаймні 70 тисяч чоловік.

Шоста армія генерала Максиміліана Фреттер-Піко увійшла в Київ зранку 19 вересня з боку Подолу. Було віддано негайний наказ про «Очищення міста від вибухових пристроїв та мін», проте виконати заплановані роботи вчасно не вдалось. 24 вересня у центрі Києва прогриміли вибухи, які знищили кількадесят будинків.

Розшукуючи диверсантів, нацисти почали тероризувати місто, й Києвом прокотилась хвиля репресій. Вину за вчинені руйнування було покладено на місцевих євреїв.

Газета «Український вісник», орган Київської міської управи, в той час писала: «…Хрещатик була краща частина міста, її населяли жиди. В мирний час тут вони спекулювали, а вночі проводили у веселих оргіях. І коли настав кінець такому життю, вони в передсмертній агонії вирішили помститися над народом».

27 вересня 1941 року у Києві з’явились оголошення із наказом коменданта міста генерал-майора Курта Еберхарда під загрозою розстрілу всім євреям прибути через два дні о 8-ій ранку з документами та особистими речами на ріг вулиць Дегтярівської та Мельникова (нині Юрія Іллєнка).

У неділю зранку 29 вересня 1941 року понад 30 тисяч євреїв рушили на північну околицю Києва. У них відібирали документи, цінності, особисті речі й змушували зняти верхній одяг, складуючи усе у мішки. По коридору, утвореному щільними рядами німецьких автоматників, групи по 30-40-50 чоловік йшли до яру, біля якого людей роздягали до спіднього і розстрілювали з кулеметів.

Після того як рів наповнювалось двома-трьома рядами трупів, наступні жертви для страти відводводили все далі вздовж урвища (аж до нинішьої станції метро «Дорогожичі»).

Поранених і вцілілих з автоматів добивали поліцейські, які йшли по тілах дном яру.

Сутінки

До сутінок 29 вересня нацисти розстріляли близько 22 тисяч чоловік. Кого не встигли, загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Табірній і розстріляли наступного дня, після чого сапери підірвали схили яру, а військовополонені засипали тіла вбитих.

Згідно з проведеним у повоєнні роки розслідуванням Слідчого відділу КДБ УРСР 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру загинуло 33 771 чоловік.

Уціліло принаймні 29 людей. Більшість затемна вибралась з-під присипаних землею трупів, двох дівчат, які видали себе за українок, своєю машиною з місця розстрілу вивіз німецький офіцер. Частину з них було згодом схоплено і страчено.

Розстріли тривали також 1, 2, 8 і 11 жовтня. Більшість із вбитих становили євреї. Останній розстріл у Бабиному яру відбувся 4 листопада, за два дні до вступу у Київ Червоної армії.

Популярні новини зараз

У Святошинському районі Києва зникло світло

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Ректора КНУ ім. Т.Шевченка підозрюють у розкраданні коштів — створено петицію з вимогою звільнити та притягнути до відповідальності

У Києві звільнять директора Льодового стадіону, який замовив тендер на ₴308 млн

Показати ще

Нагадаємо, 24 вересня в історії: диверсанти НКВС знищують центр окупованого німцями Києва

Читайте також:

Зеленський підтримав будівництво меморіалу Бабин Яр за проєктом Хржановського

Побачити події в 3D форматі: у Києві представлять проєкт віртуальної реальності Бабин Яр