Під час онлайн-зустрічі обговорили будівництво майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» у м. Києві. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на Офіс Президента України.

Володимир Зеленський  підтримав будівництво меморіалу  Бабин Яр попри те, що арт-директором проєкту є росіянин Ілля Хржановський.

«Багато українців носять високе звання Праведника народів світу. Це українці, які часто ціною власного життя рятували євреїв у Голокост. Створення меморіалу дуже важливе для нашої країни. В її історії було багато трагічних сторінок. Однак ми маємо пам’ятати про них, розповідати своїм наступним поколінням. Такі моменти повинні бути в історії України. Вони є в наших розповідях, у пам’яті, в книжках. Дуже хочеться, щоб цей проект було втілено в життя, і ми разом з вами збудували історію», – сказав Володимир Зеленський.

Голова наглядової ради фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» Натан Щаранський зазначив, що історія Бабиного Яру важлива не лише для єврейського народу. Адже в цьому місці загинули представники й інших національностей, зокрема українці, білоруси та поляки.

Президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер наголосив, що цей проєкт має бути міжнародним та привернути увагу всього світу до історії України.

«Це третє покоління, яке знає про Голокост. Але якщо про Аушвіц знають майже всі, то історія Бабиного Яру молоді майже невідома. Я хочу, щоб приїжджали до Києва побачити меморіал «Бабин Яр», щоб зрозуміти, що тут сталося», – зазначив Рональд Лаудер.

Президент Польщі у 1995-2005 роках Александр Квасневський додав, що проєкт матиме суттєвий вплив на імідж України.

«Ми хочемо серйозно й чуттєво говорити про те, що відбулося 80 років тому. І з цією історією дивитися та розуміти, як нам жити в майбутньому. Цей проект має великий вплив на імідж України та те, як люди розумітимуть сучасну Україну», – зазначив він.

Перший Президент України (1991-1994 роки) Леонід Кравчук наголосив, що майбутній меморіал має бути об’єктивно правдивим, чесним і гуманним.

«Проект цікавий, важливий та всеосяжний. Однак ми маємо спроектувати його так, щоб не було різночитань. Нам потрібно зробити все так, щоб він відповідав найвищим гуманітарним цілям», – заявив він.

За словами міністра закордонних справ і віце-канцлера Німеччини у 1998-2005 роках Йошки Фішера, основною метою цього проекту має стати просвітництво та звернення до молодого покоління.

Член наглядової ради фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» Святослав Вакарчук зауважив, що будівництво комплексу є питанням збереження справедливої історії України.

«Дуже важливо показати, що Україна є частиною цивілізованого світу, шанує свою пам’ять, знає свою історію», – сказав він.

Популярні новини зараз

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

Мер Гамбурга прибув до Києва

У столиці п’яний водій вантажівки протаранив АЗС

У столиці заквітла найдовша в Україні алея сакур

Показати ще

Нагадаємо, що не так з росіянами в проєкті меморіалу Бабин Яр?

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Чи бути в столиці станції метро Бабин Яр, вирішуватимуть кияни: КМДА

Станцію Дорогожичі пропонують перейменувати на «Бабин Яр»