25 вересня 1926 року американський автопідприємець Генрі Форд вдвічі скоротив робочий день на своїх підприємствах – з 16 годин до 8 годин в день, встановивши 8-годинний 5-денний робочий тиждень, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на Історичну правду.

Це стало шоком для всієї промисловості того часу, оскільки робітники однаково встигали робити той же обсяг робіт, а прибуток компанії зростав.

До речі, у Європі про 8-годинний робочий день взнали раніше. У 1810 році англійський соціаліст Роберт Оуен встановив на своєму підприємстві в Нью-Ланарке десятигодинний робочий день для співробітників. Через сім років він пішов на нове зменшення робочого дня – до 8 годин. Оуен навіть склав гасло: «8 годин праці, 8 годин розваг і 8 годин відпочинку».

А що у нас? У 1930-ті роки в СРСР було встановлено 6-денний робочий тиждень: 5 робочих днів по 7 годин на день та 1 вихідний.

У червні 1940 СРСР встановив 7-денний робочий тиждень: 6 робочих днів по 8 годин на день та 1 вихідний (неділя). Також було заборонено звільнятися з роботи «за власним бажанням».

Зараз в Україні, згідно з Кодексом законів про працю, нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Діє одночасно п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, та шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем.

При шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин при тижневій нормі 40 годин, 6 годин при тижневій нормі 36 годин і 4 годин при тижневій нормі 24 години.

А нещодавно світові експерти почали говорити про масовий перехід на 4-денний робочий тиждень. Наприклад, психолог Уортонської школи бізнесу при Пенсільванському університеті Адам Грант та економіст й історик Рутгер Брегман на Всесвітньому економічному форумі в Давосі минулого року заявили, що таке скорочення робочого часу піде на користь і компаніям, і їх співробітникам.

Експерти згадали про дані Організації економічного співробітництва і розвитку: що більше часу витрачається на роботу, то нижче продуктивність праці і ВВП на кожну годину роботи.

Нагадаємо, З початку карантину втратили роботу близько 26 тисяч киян

Читайте також:

Шахрайство на сайтах з пошуку роботи: як не потрапити в “лови на азарт”

Популярні новини зараз

У столиці з’явився мурал, який присвячений Грушевському — його намалювали митці з команди Фуллен

Під час розпивання алкоголю, у Києві стався конфлікт — гість зарізав господаря та втік

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала ракетні удари по Київській телевежі та ТЕЦ

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

Показати ще

Як заробляти гроші з повітря? Візьміть майстер-клас від БТІ