Текст: Євгеній Слуцький

Механізм шахрайства виявився, як і все геніальне, простим: з одного боку необхідність знайти хоч якусь роботу, з іншого, – як завжди, свята віра у халяву.

Отже, ви на сайті з пошуку роботи. Роботодавці, незмінно повторюючи подумки мантру про економічну кризу, як правило, пропонують скромні 8–10 тисяч гривень, трапляються й поборники аскетизму, які оперують зарплатнею у 6–7 тисяч; більш прийнятні суми – виключно для директорів і керівників відділів… Раптом натрапляємо на справді привабливу пропозицію: робота дистанційна, заробіток від 18 до 35 тисяч гривень, досвід не потрібен, навчання у процесі, багатообіцяюче «роботи багато, тому й платимо відповідно», навіть підозріле надання кількох контактних телефонів з пересторогою «Не телефонувати! Тільки повідомлення на Viber або Telegram» спочатку не насторожило. Тож ви рішуче починаєте складати незримому роботодавцю листа на Telegram.

Спершу вам не відповідають, мовляв, таких як ви, та на таку зарплатню – хоч греблю гати. Але на повторний, майже безнадійний лист, ви зненацька отримуєте розлогий, докладний відгук. Уже перші рядки відповіді потенційного «роботодавця» налаштовують на серйозне сприйняття: «Добридень! Прошу ознайомитися уважно і поставитися серйозно. Вже кілька років ми заробляємо великі гроші за допомогою букмекерських контор (ми їх тупо обманюємо). Але дочитайте до кінця, перш ніж робити висновки». Далі йде довгий текст, читаючи який, приходиш до висновку, що так багато букв навряд набирали спеціально для вас, скоріш за все, цей текст – заздалегідь продумана заготовка. Якщо стисло, то сенс послання зводиться до того, що у світі спорту, у нашому випадку, у футболі, є багато другорядних ліг, де регулярно відбуваються договірні матчі, і саме наші завзяті хлопаки (тобто потенційний роботодавець) володіють цією безцінною інсайдерською інформацією. Вони заздалегідь знають майбутній результат майже кожного матчу, але заробляти мільйони на спортивному тоталізаторі вдвох-втрьох неможливо. Адже якщо одні й ті самі люди робитимуть однакові ставки на одні й ті самі матчі, та ще й почнуть їх багаторазово дублювати, це викличе у менеджменту букмекерської контори небезпідставну підозру, і про своєчасне отримання виграшу можна буде забути. Саме тому їм потрібні ви, точніше багато таких як ви азартних Парамош. Від вас же вимагається небагато, лише зареєструватися за посиланням, відкрити свій особистий кабінет, завести гроші на депозит з банківської карти і перебувати у солодкому очікуванні «найсмачніших прогнозів» від утаємничених інсайдерів.

На питання про суму депозиту та відсоток від виграшу посвяченим консільєрі уповноважений відповідає, що наперед їм платити не треба. Лише після матчів ви маєте відраховувати якихось 10% з кожного виграшу, що при значній кількості стовідсотково виграшних ставок не так вже й обтяжливо для вашого гаманця. Щодо суми депозиту вам багатозначно натякнуть, що чим більша сума ставки, тим більший виграш. І це приватна справа кожного, як швидко він бажає досягти профіту у 35–40 тисяч гривень на місяць, а згодом навіть більше. Тому, звичайно ж, починати треба з трьох-чотирьох тисяч, але якщо ви не зажерливі й нікуди не поспішаєте, мінімальна сума для відкриття депозиту становить якихось 210 грн.

Хоч як це не прикро, подібні авантюри наших людей не зупиняють; вони забувають, що зайшли на сайт з метою знайти роботу мрії, а пропозиція зіграти на страх і ризик, під керівництвом незримих суфлерів, нічого спільного із зароблянням грошей не має. Зате в уяві чітко мерехтить образ Френкі (Шульги) Розенталя, який доскочив солідного статку саме за рахунок спортивного тоталізатора. Щоправда, таким мрійникам варто нагадати, що пан Розенталь справді мав достовірну інформацію, хто з гравців-футболістів переживає сімейну драму, а хто «подружився» з кокаїном, який кінь має мікротравму і хто з жокеїв не проти за хабар злити заїзд. До того ж, спритний Френкі робив ставки виключно на спортивні події, що проходили в рідних американських пенатах, де він справді мав можливість «дотягнутися» до місцевих спортивних функціонерів клубів і дізнатися, як насправді йдуть справи у гравців того чи іншого клубу, а у разі потреби ще й застосувати свої знайомства серед італо-американських мафіозі. Наші доморощені «інсайдери», на відміну від цього історичного персонажа, замахнулися на далекі європейські чемпіонати. Але, це лірика і час повертатись до нашої авантюри.

Що ж, розрахунок вірний – ризикнути 210 грн може собі дозволити навіть безробітний, тож скоріш за все, заведе мінімальний депозит на букмекерському сайті. Тим часом представник «роботодавця» під ніком dima_bkf для більшої переконливості пересилає скрін одного з щасливчиків, який на кількох матчах Ліги чемпіонів за два дні виграв 1677 грн. А таких вдалих днів у місяці, як запевняє Діма, мінімум дванадцять, тим більше, що зупинятись на футболі вони не збираються – на черзі заокеанський хокей та тенісні турніри, матчі яких відбуваються чи не щодня. Звичайно ж, в уяві беттера-початківця вже розливаються молочні ріки серед кисільних берегів, і він вже не може дочекатися дня свого дебюту.

І цей день настав 18 січня 2020 р., коли так званий роботодавець надіслав вказівки щодо чотирьох матчів. І тут починаються перші нестиковки. Замість обіцяних від початку ставок на матчі других ліг, «вірнякові ставки» стосувалися матчів премʼєр-ліг англійського, іспанського та німецького чемпіонатів з футболу, до того ж, суть ставки полягала в безапеляційній чистій перемозі фаворитів. Тобто, був відкинутий людський фактор самих гравців, а також фактор примітивного везіння і теорії випадковості. Правду кажучи, такі «результати» міг би спрогнозувати перших-ліпший вболівальник, який хоч трохи стежить за футболом. Проблема в тому, що вони рідко справджуються. Тож не диво, що лише один матч з чотирьох «освячених інсайдами» зіграв так як треба, на інших трьох гроші були втрачені, точніше, вони залишилися за букмекерською конторою. Як не дивно, попри всі свої «безпрограшні» обіцянки dima_bkf не стушувався, без будь-яких виправдань щодо хибних прогнозів, наступного дня він «поділився» ставками ще на п’ять матчів, а на резонне зауваження, мовляв, на рахунку вже недостатньо грошей, щоб зробити хоча б мінімальну ставку на кожен матч, відповідь була «став на всі!» Тобто усі п’ять подій об’єднуй в одну експрес-ставку (щоб така ставка зіграла, треба справді мати залізобетонні інсайди). Чи варто казати, що три матчі знову не зіграли, хоч досить було й одного неспівпадіння, і так званий експрес згорів? Більше Діма стовідсотковими прогнозами не набридав, справу, як то кажуть, було зроблено. І нехай вас не вводять в оману імовірна кількість тих, хто клюнув на шахрайство і мізерність пущених за вітром сум. Адже таких азартних претендентів на сайті пошуку роботи або тих, хто вже майже втратив надію знайти нормальну роботу, більш ніж достатньо.

Фото: pixabay

Щодо самої контори, яка таким винахідливим способом розширює лави своїх «клієнтів», то це Favbet, навіть якщо розшифрувати останні три букви ніка dima_bkf, виходить абревіатура BKF – букмекерська контора Favbet. Тож Діма, радше за все – співробітник цієї контори, який не мав ані найменшого наміру обігравати разом з вами свого роботодавця. У програші залишились ви, натомість Діма, певно, ще й премію отримав. Виникає резонне питання: навіщо ж букмекерській конторі подібні шахрайські методи залучання грошей і беттерів? Все просто – достатньо ввести у пошукову систему запит «Favbet відгуки», як отримаєте багато несхвальної інформації від клієнтів цієї контори про гру онлайн. Як водиться, це лише зареєструватись та відкрити депозит легко, а ось вивести собі на банківську картку виграш коштуватиме титанічних зусиль. Бо букмекери не дуже переймаються справжністю ваших документів, чіткістю зображення світлини у паспорті та можливими опціями вашої банківської карти, коли ви заводите гроші на їхній «депозит», проте коли ви захочете забрати виграш, вам доведеться пройти процес так званої верифікації (багатоступеневе підтвердження вашої персони), і чим більшою буде сума, тим сильніше затятішою буде позиція контори «Не вірю!» Звідси і відтік клієнтів-гравців, і падіння прибутку. А в який спосіб контора вирішила поліпшити своє становище, ви тепер знаєте.

Залишається одне питання: чому на сайтах з пошуку роботи, у даному випадку це www.olx.ua, з’являються подібні шахрайські оголошення та чому так званих роботодавців ніхто не перевіряє. До речі, останнього разу dima_bkf відвідував Telegram канал 6 лютого о 17:58, і можна було б припустити, що ця схема себе вичерпала, і нашим «інсайдерам» доводиться вигадувати щось нове. Хоча ні, просто зараз на сайті пошуку роботи є аналогічне оголошення, і Діма так само відмовляється спілкуватись якимось іншим способом, окрім Telegram, щоправда й нік в нього тепер інший.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Як заробляти гроші з повітря? Візьміть майстер-клас від БТІ

Популярні новини зараз

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

У Києві з 9 грудня не ходитиме метро з Теремків до Деміївської — попередньо найближчі 6 місяців

“Пробіг під каштанами” у Києві: бігли і немовлята, і старенькі

Показати ще

Вас затопили… Як отримати компенсацію від сусідів?