Автор: Євгеній Слуцький

Зі стелі вашої квартири раптово починає крапати, і ось вже по стінах зрадницькі течуть струмені води. Ще донедавна така іскристо-біла стеля набрякла і по ній розповзаються бридкі жовтуваті плямами…Так, вас затопили! Що робити, куди бігти, а головне, хто оплатить новий ремонт та відшкодує вартість зіпсованих речей? Грамотний юрист умить дасть, здавалося б, безвідмовну покрокову інструкцію, як діяти. Проте все гарно звучить лише в теорії, а на практиці…

Гаряча або холодна?

Отже, безвідповідальні сусіди над вами забули закрутити кран, невчасно задрімали чи пішли з дому, або ж не перевірили зливний шланг пральної машини… І от брудна мильна вода з їхньої підлоги потекла до вашої квартири. Навіть якщо сусіди люди відповідальні, в їхньому помешканні зненацька могла лопнути труба чи розгерметизуватися батарея. Добре якщо це холодна вода. Тоді в найгіршому випадку постраждає майно та естетичний вигляд вашої оселі. А від гарячої можете постраждати і ви, отримавши опіки.

В теорії, зазнавши збитків від недбалості сусідів або керувальної компанії, яка повинна стежити за станом будинку, ви звертаєтесь до винуватців-сусідів, а також викликаєте представників ТСЖ (технічної служби ЖЕКу), якщо вода продовжує текти, для усунення несправності. Якщо ті чи інші визнають свою провину і згодні відшкодувати збитки добровільно, ви вирішуєте питання мирно і всі разом докладаєте зусиль, щоб подібна ситуація не повторилася.

На практиці, скоріш за все, сусіди вам не відчинять або їх не буде вдома, а представники ЖКГ не поспішатимуть вам допомогти. У кращому випадку вам гукнуть крізь зачинені двері «У нас все сухо!» або відчинять згодом, щоб продемонструвати вже прибрану суху підлогу. У випадку прориву труби відповідальність частково лягає на працівників ТСЖ, бо комунальна служба зобов’язана здійснювати контроль за технічним станом інженерного обладнання як усього будинку, так і квартир. Двічі на рік вони повинні здійснювати перевірку внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку (зі складанням відповідного акта).

Якщо несправність виникла з вини комунальників, служба зобов’язана своєчасно усунути несправності власним коштом. І як це не прикро, вони можуть вигадати безліч приводів цього не робити. Припустімо, ви мешкаєте у будинку родом з 1973 року, ваш сусід зверху придбав квартиру десь у 1996-98 році, а той, хто йому її продав, оселився там наприкінці 1992 року. Кожен з них на свій страх і ризик робив якийсь ремонт, і якщо хтось  замінив батареї, чи під ванною до головної чавунної труби приєднав цинкову, встановив хомут чи рушникосушарку, – для ЖКГ це більш ніж достатній привід, щоб перекласти всю відповідальність на власника квартири. Адже у їхній викривленій уяві сучасний кахель на вашій кухні теж виглядає підозріло, і щоб вони нарешті втрутились зі своїм професіоналізмом, все має виглядати як у далекому 1973-му.

Фото: pixabay

Стосовно сусідської відмови компенсувати збитки – будьмо реалістами. Тільки косметичний ремонт невеликої ділянки, скажімо, стеля плюс стіни кухні й коридору, може обійтися у 15–20 тис. гривень. Тепер порівняємо цю суму з розміром мінімальної чи навіть середньої зарплати в Україні, от і матимемо відповідь. У більшості випадків, якщо винуватці й погоджуються компенсувати збитки, то лише частково.

Інструкція до дій

Що ж, у такому випадку залишається йти до суду. А ось тут найцікавіше. Теоретично, у вас є право вимагати не тільки матеріальних витрат за вартість ремонту, зіпсованих речей чи лікування, але й моральної шкоди.

Готуючись подавати позов до суду, пам’ятайте, що згідно з Цивільним кодексом України доведення всіх обставин справи лягає на вас як на позивача. У своєму позові ви повинні довести такі факти: заподіяння шкоди та розмір шкоди; протиправність дій тих, хто заподіяв шкоду; причинно-наслідковий зв’язок між діями винуватця затоплення і самим його фактом.

Отже, по-перше, вам потрібно визначити власне причину затоплення і винуватця події. По-друге, оцінити збитки, яких ви зазнали і які має відшкодувати відповідач.

У реальному житті винуватець, як правило, відмовляється компенсувати збитки, а в кращому випадку буде оскаржувати розмір завданих збитків. Тому вам знадобиться допомога експертів – представника ЖКГ чи ОСББ, а також адвоката. Ви повинні зробити якісні світлини, а також відео зіпсованих стелі, стін та підлоги, бажано щоб на знімках була зафіксована дата. Щоб до вас прийшли представники ЖКГ, потрібно подати заяву. На підставі вашого звернення фахівці складають акт із зазначенням причин затоплення.

Також представники балансоутримувача складають так званий дефектний акт із зазначенням пошкоджень. І ось пікантний нюанс: документи мають складатися в присутності винуватця аварії, якого необхідно попередити рекомендованим листом про час і місце проведення робіт. Пікантність полягає в тому, що, по-перше, представники ЖКГ неохоче погоджуються складати акт, адже в майбутньому їм доведеться бути свідками в суді. До того ж, вони звикли брати певну суму за складання. По-друге, винуватець аж ніяк не горить бажанням бути присутнім, бо зовсім не бачить себе стороною конфлікту. Все, як завжди, залежить від того, чи є совість у ваших опонентів і чи цінують вони добросусідські відносини.

Навіть якщо сталось неможливе і всі були присутні при складанні документів та ще й погодились поставили свої підписи, завірені печаткою представника управляючої компанії, наступний крок – оцінка збитків, із запрошенням незалежних експертів, які теж складуть свій акт з кошторисом майбутнього ремонту. До речі, вартість, яку вони зазначать, не є остаточною, радше це орієнтир для вас як постраждалої сторони. У свою чергу, винуватець потопу може затягти процес, оскарживши результат досудової оцінки. Тоді суд призначає нову товарознавчу та будівельно-технічну експертизи. Але якщо все складеться і нарешті суд почне розглядати справу, зазвичай рішення приймається на користь позивача.

Популярні новини зараз

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Колишня "Арка дружби народів" у Києві більше не є памʼяткою — наказ МКІП

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще

Залишається питання: чому ж усе так складно і сумно? Вам цікаво? Тоді зайдіть на який-небудь форум в Інтернеті, де дають поради «Що робити, якщо ви затопили сусідів?». Там ви знайдете покрокові інструкції від «бувалих»: одні пропонують скрупульозно переглядати кошторис збитків і вимагати інших експертів, інші радять «задобрити» сантехників чи майстра ЖКГ, а треті, найцинічніші, – нічого не робити, тягнути час, нікуди не з’являтися, чекати, поки саме розсмокчеться. З огляду на неповороткість та аморфність наших комунальних служб, це не складно.

Читайте також:

Підводне каміння ОСББ, або Cам на сам з комунальними проблемами

Монетизація субсидій: чому в січні пільговики не побачили допомоги від держави

Злив баз персональних даних в Україні: не захищений ніхто