Автор: Олександра Максюта

На початку жовтня минулого року було впроваджено нові способи виплати пільг на оплату комунальних послуг. Субсидію отримують майже 3 млн домогосподарств, тому система потребувала модернізації.

В теорії Ощадбанк міг би не лише перераховувати гроші пільговикам, але й самостійно визначати суму платежу та сплачувати її. Такі зміни були введені для пришвидшення та зручності процесу, але, на жаль, створили нові проблеми для пільговиків, особливо пенсіонерів, що не користуються комп’ютерами чи смартфонами. Літнім людям складно розібратися з системою індивідуальних електронних кабінетів, важко зрозуміти, як дізнатися, чи банк повністю оплатив їхні рахунки. Багато хто вимагає повернути попередню систему з видачею пільгових коштів особисто та готівкою.

Як тепер отримувати гроші?

Монетизація може відбуватися у двох формах – готівковій та безготівковій, вибирати між ними має особисто людина, що отримуватиме гроші.

Фото: pixabay

Безготівкова форма передбачає автоматичне переведення коштів пільговикам, індивідуально на створений обліковий запис. Реєстри формуються управлінням соціального захисту населення (до 25 числа кожного місяця), потім перевірятимуться у Мінсоцполітики, а вже потім надходитимуть у Ощадбанк. Він, у свою чергу, переказуватиме кошти на рахунки компаній, що надають житлово-комунальні послуги (договори з якими банк має укласти заздалегідь).

Ощадбанк також зобов’язується розсилати SMS-повідомлення зі звітами про оплату послуг та суми, які ще потрібно сплатити. Проблема може виникнути, якщо підприємство не має договору з банком. У такому разі пільговик буде вимушений оплачувати послугу самостійно. Кошти, що лишилися, будуть використані банком наступного місяця.

Додатково звертатися до органів соцзахисту у такому випадку непотрібно. Невитрачені кошти (наприклад, якщо людина кілька місяців не жила вдома, а гроші все одно надходили щомісяця) в такому випадку можна буде зняти з рахунку, але лише раз на рік (у червні).

Особистий кабінет можна створити на офіційному сайті Ощадбанку. Для цього потрібно лише обрати тип кабінету та дати свій номер телефону. На жаль, онлайн-версія та додатки Ощадбанку не завжди відповідають усім потребам користувачів та вимагають великого запасу терпіння. Теж саме можна сказати про роботу операторів. Крім того, останні часто просто не можуть надати повну інформацію про кошти пільговика – вона є лише в особистому кабінеті.

Фото: zn.ua

Проте в грудні, а також січні в Ощадбанку виникли проблеми з нарахуванням субсидій – банк просто не отримав до 18 числа коштів від Мінсоцполитики і компенсувати витрати пільговиків на комуналку не зміг. Багато хто з пенсіонерів був збентежений, отримавши платіжки з непід’ємною сумою за тепло і житло. Оператори відділень не змогли роз’яснити ситуацію, але з гарячої лінії можна дізнатися, що як тільки банк отримає кошти від держави, витрати пільговиків будуть компенсовані. А поки просять сплатити рахунки в повному обсязі.

Станом на 29 січня (згідно з інформацією в особистому кабінеті пільговиків) субсидія ще не була нарахована.

Чи можуть ці кошти бути видані готівкою?

Готівкова форма вимагатиме від пільговиків більше зусиль, але надасть можливість самостійно розпоряджатися отриманими коштами. Для цього доведеться звернутися з заявою до місцевих органів соціального захисту та надати реквізити вже створеного рахунку Ощадбанку (за бажання пільговик може обрати інший банк з 38 можливих, за списком уряду України). На ці рахунки щомісяця надходитимуть кошти (за потреби можна домовитися про отримування грошей через Укрпошту). Однак якщо пільговик матиме заборгованість, більшу за 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн), та не сплатить її протягом місяця, його повернуть на безготівкову форму. Для тих, хто не зможе одразу розрахуватися з боргами, існує можливість укласти договір про реструктуризацію заборгованості або звернутися до спеціальної комісії при місцевих органах влади. Також пільговики можуть оскаржити заборгованість, якщо вони мають для цього підстави.

Фото: pixabay

Чи є ризик втратити пільги, особливо під час перевірок?

Багатьох пільговиків лякає перспектива проведення перевірки субсидіантів. Такі перевірки здійснюються в Україні регулярно з 2001 року. Соціальна інспекція торкається в основному матеріальних благ домогосподарств, що отримують субсидії (наявність і характеристики житла та транспортних засобів порівнюється з даними державних реєстрів). Зрідка виникає потреба перевірки матеріально-побутових умов, у яких проживає пільговик. Якщо інформація, що була подана у органи соціального захисту, неправдива, виплати субсидій припиняться. В такому випадку також доведеться повернути отримані раніше кошти.

Також варто зазначити, якщо заборгованість потенційного пільговика, який подає заявку, більша за 20 неоподаткованих мінімумів доходів, то субсидію не нарахують.

Популярні новини зараз

У Києві готуються до терактів та російських атак — що відомо?

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У столиці посилять заходи протидії ДРГ та можливим обстрілам Києва - Рада оборони Києва провела засідання

Під час розпивання алкоголю, у Києві стався конфлікт — гість зарізав господаря та втік

Показати ще

Нагадаємо, що Уряд пообіцяв, субсидії цього року зменшені  не будуть.

Читайте також:

Підводне каміння ОСББ, або Cам на сам з комунальними проблемами

“Конституції” столиці: як змінювались генплани Києва протягом століття

Доля трьох столичних мегапроєктів: навіщо, коли і чи будуть вони реалізовані