Автор: Юрій Архипенко

Доцільність існування БТІ (Бюро технічної інвентаризації) вже не перше десятиріччя викликає активні дискусії. Спочатку було багато питань до великої кількості папірців, які БТІ надає за окрему плату. Потім зажевріла надія, що з появою Укрдержреєстру БТІ зможе нарешті перепочити від постійного заробітку. Та не так сталося, як гадалося – бюрократи від інвентаризації виявились майже незнищенними. Чому так, досліджував Хрещатик.News.

Уперше гострі суперечки між деякими регіональними БТІ, зокрема й нашим рідним київським та Міністерством юстиції, спалахнули ще взимку 2003 р. Тоді з появою єдиного державного Реєстру прав на нерухоме майно, здавалося б, відпала необхідність у безкінечних довідках-характеристиках від БТІ при оформленні операцій з нерухомістю – достатньо одного витягу з державного реєстру. Не на тих напали! БТІ рішуче відмовилось приєднатись до єдиної бази даних і далі стійко й незламно продовжувало боронити своє право видавати довідки старого зразка.

Нотаріуси, у свою чергу, при оформленні договорів купівлі-продажу не поспішали приймати скасовані Міністерством юстиції документи, натякаючи, що у майбутньому угоди, підкріплені довідками старого зразка, можуть бути визнані недійсними. Тож на якийсь час стараннями цих двох поважних інституцій був штучно створений колапс, коли люди не могли «законно» продати, купити, або отримати у спадок нерухомість.

Тодішній міністр юстиції Лавринович стверджував: якщо всі дані про кожну квартиру і будинок будуть зведені в одному електронному реєстрі, здійснювати афери з нерухомістю буде набагато складніше. Можна в будь-який момент перевірити, чи квартира, яку ви купуєте, часом, не в заставі або обтяжена неповнолітніми. Натомість стара система, за якої реєстраційні органи підпорядковані трьом різним відомствам, всіляко сприяє виникненню плутанини і всіляким зловживанням. Вона не захищає інтереси реальних власників і надає кримінальним елементам необмежені можливості заволодіти майном громадян за допомогою різних оборудок.  Отож саме цю стару систему очільники БТІ так затято відстоювали. Не зайвим буде нагадати, що саме завдяки цій плутанині з документами на нерухомість в той час з’явилось так багато безхатченків у великих містах України.

До того ж, за новими правилами БТІ від корита ніхто не відштовхував, бо саме його працівникам залишили почесну функцію видавати витяги з реєстру. Хоча, логічно, а головне корисніше для суспільства було б, якби весь обсяг роботи зі збереження інформації про нерухомість та видачу документів виконувала б одна організація, в нашому випадку – Міністерство юстиції.

Проте Бюро не здавалось, його представники стверджували, що новий порядок оформлення прав власності вдарить по кишені громадян: доведеться платити не тільки за послуги БТІ, а й за користування єдиним реєстром, мовляв, послуги здорожчають у п’ять-дев’ять разів. Озвучувались підозри, буцімто Мінʼюст прагне підступно заволодіти інформацією про нерухоме майно українців, а це (драматична пауза!) суперечить Конституції України.

Відповідь міністерського корпусу була вичерпною: про жодне здорожчання не йдеться, вартість витягу з держреєстру фіксована і на той час становила півтора неоподаткованих мінімуми – 25 гривень 50 копійок. І, що важливо, за бланки, на яких друкуються витяги з реєстру, БТІ не має права брати гроші, бо бюро отримує їх безкоштовно. Величезні витрати на підключення до єдиної системи теж виявилися фейком, адже всю необхідну комп’ютерну техніку БТІ отримало безкоштовно. Тобто єдині витрати бюро – це послуги інтернет-провайдера.

Основна ж причина тодішньої відмови від єдиного реєстру деяких БТІ, передусім київського, така: новий порядок суттєво ускладнював здійснення махінацій з нерухомістю, та ще й звільняв громадян від надуманих поборів. Така позиція наводить на підозри щодо тісних зв’язків окремих представників БТІ із впливовими чиновниками, які не бажають афішувати свої статки. Судіть самі: на той час інформація про київські квартири була у столичного БТІ, про заміські «хатинки» – в обласному відділенні, а курортними віллами на узбережжі відало місцеве бюро, що робило зведення всієї інформації в одному документі майже неможливим. Свого часу навіть ходили легенди про те, хто саме міг сподіватися зайняти затишний кабінетик у столичному БТІ – суціль міністерські дружини, небожі шанованих людей та дармоїди-зяті. Саме завдяки чиновникам і депутатам Верховної Ради запекле протистояння між Мінʼюстом та БТІ тривало досить довго. Всі урядові потуги зі створення єдиного реєстру буксували на підступах до парламентських комітетів і застрягали в їхніх глибоких шухлядах.

Фото: pixabay

Але вода камінь точить… Єдиний реєстр права власності на нерухомість таки запрацював, хоча й БТІ зовсім відсунути не вдалось. Як не парадоксально, першими кроками на шляху «реформ» у цій царині ми завдячуємо одному з синів президента-дезертира Януковича. У 2010 р. Янукович-молодший, оформлюючи якусь нерухомість, теж відчув на собі згубний вплив монопольного становища БТІ у цій сфері. Звичайно ж, тодішні очільники Партії регіонів одразу зметикували, які грошові потоки пливуть повз них, і вже у 2011 р. був ухвалений Закон про регулювання містобудівної діяльності, який передав частину функцій БТІ Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІ). Які кошти проходили через ДАБІ, чиєю функцією було надання дозволів на забудову та декларування щодо введення в експлуатацію об’єктів, можна тільки здогадуватись. Але повернімось до БТІ, щоб зрозуміти, як поживають ці торговці повітрям після змін.

Життя після “змін”

У 2013 р. чиновники переконували: єдиний електронний реєстр спростить для споживачів процедуру отримання необхідних довідок та дозволить скоротити термін отримання до двох тижнів, а бюро інвентаризації не вимагатиме зайвих грошей. Та юристи-практики, що спеціалізуються на оформленні операцій з нерухомістю, й далі нарікали: формально отримати довідку з БТІ просто, але співробітники цієї організації штучно затягують процес оформлення документів, а за прискорення пропонують сплатити у твердій валюті. І хоча тодішній міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк запевняв, що рентабельність послуг реєстратора не перевищуватиме 5-10%, насправді для БТІ рентабельність «обмежена» 30%, що дозволяє їм на власний розсуд встановлювати тарифи. Наприклад, якщо міська рада встановила тариф за інвентаризацію двокімнатної квартири у розмірі 300–400 грн, то БТІ Києва бере за цю послугу 650–700 грн.

Та найцікавіше почалося у лютому 2016 р. – ЗМІ зарясніли порадами від експертів про необхідність перереєстрації власної нерухомості. Мовляв, вносити дані до електронного реєстру не обов’язково, але бажано – це на 100% гарантує ваше право на власність. Тобто попри те, що у вас купча на квартиру/будинок на руках, ці документи і довідки старого зразка з доброго дива можуть визнати недійсними. Не забарились роз’яснення від Мінʼюсту: якщо квартира або будинок до 1 січня 2013 р. не змінювали свого власника, то у новому єдиному реєстрі такого об’єкта немає; якщо ви не плануєте продавати, дарувати чи заповідати своє майно, вносити дані в реєстр не обовʼязково, всі паперові документи на право власності поки що дійсні. Проте внести все ж рано чи пізно доведеться, бо якщо помре власник нерухомості і постане питання про оформлення спадщини, ви змушені будете йти у БТІ за довідкою, що нерухомість дійсно значиться в реєстрі. Ще один аргумент на користь внесення в електронний реєстр – він унеможливлює, як запевняють відповідні органи, шахрайські оборудки з нерухомістю, натомість махінації з паперовими документами, особливо якщо шахраї мають свою людину в БТІ, явище досить поширене.

Внести нерухомість в новий реєстр можна також у нотаріуса, хоч коштуватиме дорожче – від 300–500 грн. Але без БТІ однак не обійтися – щоб продати нерухомість, або вступити у право наслідування спадщиною, вам знадобиться свіженький техпаспорт на новому бланку.

Популярні новини зараз

В столиці вкотре забудовують історичний ареал — активісти створили петицію і вимагають реакції

У Києві «герой парковки» заблокував рух трамвая

У Києві представили елементи культури та сенси, що об'єднують українців і кримських татар

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

І тут ми повертаємось до початку історії, коли у 2003 р. тодішній міністр юстиції Олександр Лавринович запевняв, що новітні бланки БТІ отримує безкоштовно. Проте це не завадило БТІ включити вартість бланків у свої послуги. Тож ласкаво просимо по новий, ще кращий і дорожчий технічний паспорт на нерухомість. Разом з послугою переобмірювання житлової нерухомості та довідками про показники об’єкта у київському БТІ ви заплатите 863,13 грн (термін оформлення близько місяця), якщо ж вам горить – оформлення за три дні коштуватиме якихось 1736,26 грн. Можете не запитувати, що такого доскіпливі й ретельні співробітники БТІ будуть робити з вашим техпаспортом місяць чи три дні – їм просто подобаються ці суми. А як же проголошений курс на тотальну диджиталізацію і державу у смартфоні, запитаєте ви. Що тут скажеш? Може колись, як здолаємо коронавірус…

А тепер уявіть, ви 1967-70 рр. народження, ваші свідоцтва про народження у жахливому стані. Може їх теж можливо визнати недійсними, зобов’язати усіх поновити, та заробити на цьому чималі грошенята. Тим більше, що свідоцтва про народження знадобляться не тільки при оформленні нерухомого майна. Тож, головне почати.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Я впевнена, що українці вийдуть з кризи сильнішими: Кіра Рудик про партію Голос, карантин, кризу та роль жінок у політиці

Вас затопили… Як отримати компенсацію від сусідів?

Топ-5 скандальних ректорів-довгожителів київських вишів, або Пора й честь знати