2 жовтня 1990 року на столичній площі Жовтневої революції кілька десятків студентів Києва, Львова та Дніпропетровська оголосили про початок голодування і акцій непокори, щоб змусити Верховну Раду Української РСР прийняти закони для забезпечення суверенітету республіки, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Цей день в історії.

Незворотній процес запустився 16 липня 1990 року, коли Верховна Рада під головуванням комуніста Леоніда Кравчука прийняла «Декларацію про державний суверенітет України», в якій було формулювано тези щодо побудови самостійної держави в рамках нового союзного договору, підготовкою якого займався Михайло Горбачов.

Щоб запобігти новому союзному договору, «Студентське Братство Львівщини» та «Спілка незалежної української молоді» 2 жовтня 1990 року розпочали акцію ненасильницької громадянської непокори.

Перші намети

У Києві на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) кілька десятків студентів з Києва, Львова та Дніпропетровська оголосили про початок голодування і 2 жовтня  близько о 8 годині вечора встановили намети на граніті.

Наступного дня у голодуванні брало участь 137 чоловік, а на площі налічувалося 49 наметів. Була створена координаційна рада протестувальників під керівництвом Олеся Донія, Маркіяна Іващишина та Ігора Коцюруби.

9 жовтня вони сформулювали вимоги студентства — перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року, повернення на територію УРСР українських солдатів, які проходили строкову службу за межами України, націоналізація майна Компартії України та ЛКСМУ, відмова від підписання нового союзного договору і відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола як активного поборника збереження СРСР.

Голодують депутати

На підтримку вимог студентів 10 жовтня голодування оголосило 9 депутатів Верховної Ради, біля якої 16 жовтня з’явилося друге наметове містечко з 11 палаток, де було 45 голодуючих.

Загалом 10 жовтня у голодуванні брало участь 298 студентів (27 з них голодували з першого дня), яких страйками підтримали вузи та технікуми Києва і Львова. Цього ж дня для розгляду вимог протестувальників була сформована погоджувальна комісія Верховної Ради на чолі з Іваном Плющем, до якої увійшло по п’ять представників від більшості, опозиції та студентства.

Перемога

«Революція на граніті», як її назвала преса, завершилась 17 жовтня 1990 року, коли Верховна Рада 314 галосами «за» при 38 «проти» прийняла постанову «Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві з 2 жовтня 1990 року», котрою задовільнила більшість висунутих вимог.

Після провалу путчу у Москві, 24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР конституційною більшістю прийняла Акт проголошення незалежності України, і у якості вже Верховної Рада України першого скликання без перевиборів пропрацювала до 22 квітня 1994 року.

Нагадаємо, Біля Верховної Ради з’явився лабіринт як символ шляху жінок у політику

Читайте також:

Найвищий у світі хмарочос Бурдж-Халіфа підсвітили кольорами українського прапору

Популярні новини зараз

У столиці стався напад на військового ЗСУ

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Показати ще

Верховна Рада закрилась на карантин через коронавірус