На вечір 1 грудня об’єднання громадських організацій “Рух опору капітуляції” скликає протест у Києві під назвою “Захист Україну – зупини переворот”.

Про це йдеться на Facebook-сторінці заходу, на яку посилається “Гордон”.

Акцію розпочнуть о 19.00 на Майдані Незалежності. Організатори звинувачують владу у бездіяльності щодо загрози з боку РФ та корупції, а також у переслідуванні головного редактора “Цензор.НЕТ” Юрія Бутусова та колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби.

“1 грудня ти, як громадянин України, маєш взяти відповідальність за державу на себе, щоб захистити свої права, свободи і Конституцію. Це мирна, законна акція. Ми усвідомлюємо ризики та закликаємо всіх бути відповідальними. Воля українців зламає плани Москви, олігархів та їхніх маріонеток на Банковій. “Слуга” підкориться волі народу, чи піде. До зустрічі на Майдані!” – ідеться в анонсі заходу.

Співзасновник партії “Демократична сокира” Юрій Гудименко в інтерв’ю “Главкому” запевнив, що акція буде мирною, на ній “не буде крові та жодних провокацій з нашого боку”.

“Зараз ми хочемо об’єднати усе громадянське суспільство і всю проукраїнську політичну опозицію навколо цього питання. Більшість людей, з ким ми спілкуємося, погоджуються, що якщо [президент України Володимир] Зеленський між Україною та [главою Офісу президента Андрієм] Єрмаком обирає Єрмака, вочевидь, такому президенту не місце на посаді. Тобто тоді йтиметься вже про перебування Зеленського на посаді”, – сказав він.

Також він заперечує, що спілкувався з бізнесменом Рінатом Ахметовим щодо проведення акції: “Для мене будь-який олігарх є апріорі ворог”.