Я думал, что после Майдана что-то изменится. Люди поменялись, а власть осталась та же, говорить 22-річний Олександр Лук’яненко з Чернігова. Приїхав 9 червня на з’їзд партії “Слуга народу”, що відбувається у Національному ботанічному саду ім. Миколи Гришка в Києві. Розпочатися має о 12:00. Представлять кандидатів у народні депутати і програму партії.

Близько 10:30 на службовому вході в ботанічний сад черга з журналістів, делегатів і гостей. Чергові перевіряють імена за списками у планшетах. Ті, хто пройшов, сідають в електроавтомобілі, що курсують територією.

 Вам на реєстрацію чи у фотозону? питає водій. Дістаємося шатра реєстрації.

Треба пройти рамку металошукача. У тіні дерев кінологи з вівчарками.

Захід проходитиме в Літньому театрі. Тут обладнали зону для преси, майданчик для їжі, зону для гостей. У глядацькій частині кілька сотень стільців.

 Корупція це коли квадратний метр асфальту за кордоном коштує дешевше, а дороги там кращі, каже підприємець 33-річний Дмитро Пахомов із Прилук на Чернігівщині. У нашому місті 2012-го був найбільший бюджет за всі попередні роки на ремонт доріг 3 мільйони гривень. Тоді за ці гроші зробили асфальтного покриття більше, ніж зараз за 20 мільйонів.

Люди починають займати місця.

 Володимир відкрив можливості. Змінити країну зможуть ті, хто вже намагався щось зробити у своїх містах і селах, каже 32-річна Олена Бережна з Миколаєва. Якщо в людей буде запит на нове, то і якість політиків буде інакша.

За 30 хв. до початку приходить генеральний директор “1+1 медіа” Олександр Ткаченко. Журналістам обіцяє коментарі пізніше.

У проході в інвалідному візку 44-річна Олена Молоданова з організації “Українські журналісти з інвалідністю”.

 Меня, как человека c инвалидностью, интересует социальная платформа Зе-команды, розповідає Олена. Не могу сказать, что ничего не делается. Но у нас мизерная пенсия, люди в маленьких городах живут в ужасных условиях. У нас были две больницы в Донецке и Саках в Крыму для лечения и реабилитация людей с инвалидностью. А сейчас нигде нельзя пройти об­следование или оздоровительное лечение. А нас 3 миллиона.

Президент Володимир Зеленський заходить близько 12:00. Із ним голова його адміністрації Андрій Богдан і перший помічник Сергій Шефір.

Голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков оголошує з’їзд відкритим. Лунає гімн.

Популярні новини зараз

У столиці стався напад на військового ЗСУ

ВРП внесла подання на звільнення судді Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП в стані алкогольного сп'яніння

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Разумков запрошує на сцену Зеленського.

 Ні, сідайте. Інші часи, каже Володимир людям, які встають, коли він виходить. Дякую всім. Ми зібралися в Ботанічному саду, і це символічно. Я вірю, що завдяки людям, які сьогодні тут, Україна розцвіте. Ну, і будемо саджати.

Люди аплодують.

 Хочу пояснити логіку формування списку. Перше це експерти, з якими ми пройшли великий шлях упродовж багатомісячної боротьби. Друге це обличчя нашої команди з регіонів. Кожен куточок батьківщини буде представлений у парламенті розумними та порядними людьми. Третє кандидати, які потрапили до списку через інтернет відбір і онлайн проекти Зе-команди. Вони мають чудові ідеї, ми даємо їм змогу реалізувати їх у Верховній Раді.

Визнаємо нам не вистачало часу перевірити всіх. Можливо, комусь недобропорядному вдалося нас трохи обдурити. Але громадськість і чесна журналістика вкаже на помилки. І ми їх виправимо.

Маємо встановити нову систему. Зробимо їх ще раз. Слава Україні!

Дмитро Разумков запрошує вийти першу 20 списку.

Він іде під номером один. У десятці науковець і правознавець Руслан Стефанчук, юрист Ірина Венедіктова, підприємець і волонтер Давид Арахамія, антикорупційний діяч і депутат Київради Галина Янченко, радник президента Михайло Федоров, керівник передвиборчого штабу партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко, експерт із податкового й антикорупційного законодавства Анастасія Красносільська, гендиректор “1+1 медіа” Олександр Ткаченко, чемпіон світу з греко-римської боротьби Жан Беленюк.

Разумков називає всю сотню. Її замикає громадська активістка Ліза Богуцька.

Програма партії складається із 16 розділів. Включає напрямки: очищена, оновлена й відповідальна влада; знищення системної корупції; безпека й оборона; Україна у світі розширення співпраці з Євросоюзом і НАТО; справедливий, незалежний і доступний суд; інноваційна економіка; енергетика й тарифоутворення; доступна медицина; національна ідентичність і громадянська злагода.

За 45 хв. офіційну частину з’їзду закривають.

Кандидати в депутати спілкуються з журналістами. На майданчику для їжі пропонують шаурму та млинці. Є вода, сік, кава й печиво.

Гості просять зробити спільне фото із Жаном Беленюком, 28 років.

 Я ніколи не боявся відстоювати свою позицію, говорить Жан. Бере мінеральну негазовану воду. Навіть тоді, коли це суперечило людям, від яких залежала моя кар’єра. У партію мене запросив Володимир Зеленський. На перспективу вирішуватиму проблеми українського спорту.

Народний депутат 38-річний Сергій Лещенко дає інтерв’ю у прямому ефірі. Він входить у Зе-команду:

 ”Слуга народу” не бере у список кандидатів, які вже були народними депутатами, каже Сергій Лещенко. Я був причетний до старту цього великого проекту. Не хочу бігати по партіям. Думаю йти на мажоритарний округ по Києву. Є кілька днів, щоб ухвалити це рішення. Мені не соромно за роботу в парламенті у мене не було смотрящих на потоках, кумів на посадах. Я за карлокомні зміни. Не так, як п’ять років тому по бур’янині вирвали, а тоді заросло все поле. Треба робити одним махом.

Шаурму з куркою і телятиною швидко розбирають.

39-річний Віталій Кут сідає з колегами в електроавтомобіль, щоб дістатися виходу. Балотуватиметься на мажоритарному окрузі №72 на Закарпатті, куди входять міста Тячів і Рахів.

 Перемогу здобути можна без лавочок і дитячих майданчиків, каже. Йду у Раду, бо вірю Україна може стрибнути в майбутнє. У нас потужний людський потенціал. І це наш найбільший ресурс.

 Зараз унікальний час. Це, можливо, остання хвиля запиту суспільства на докорінні зміни, каже спеціаліст з міського планування 27-річний Олександр Горенюк. Балотуватиметься від партії на окрузі в Києві.