Покажіть, що на дні сумки. Ножі, газові балончики? питає охоронець при вході у Конгресно-виставковий центр “Парковий” у Києві. 21 липня тут працює медіа-центр виборчого штабу партії “Слуга народу”.

Журналістам дають іменні бейджі. Треба пройти крізь рамку металодетектора. Для гостей та журналістів входи окремо.

У прес-центрі на третьому поверсі місця на диванах зі столиками зайняті. Вони найзручніші для роботи.

У конференц-залі встановлений великий екран. На кількох десятках невеликих моніторів транслюють включення з українських телеканалів. Вони чергуються з рекламними заставками “Слуги народу”.

Близько 15:30 починається брифінг. Вмикають відео­зв’язок із мажоритарниками з округів. Першим виступає “кварталівець” Юрій Коряченков із Кривого Рогу. Далі включення з Києва, Харкова й Одеси.

 Несколько дней идет ­подкуп. Оппоненты предлагали людям деньги. Часть до выборов дали. Часть обещали после, говорить одесит Артем Дмитрук.

Ближче до вечора приїздить 53-річний Олександр Ткаченко, генеральний директор медіахолдингу “1+1 медіа”, у партійному списку йде дев’ятим.

 Я спостерігаю за політикою в Україні з початку 1990‑х. Ніколи ще не було таких можливостей, як зараз. Перезавантаження дасть можливість прийти до влади молодому поколінню, каже Ткаченко.

 Я знаю, хто може бути наступним міністром оборони. Але як тільки хтось з’являється як потенційний кандидат, його мочать. На біле кажуть чорне. Це цивільна людина, як і має бути за законом, говорить 40-річний Давид Арахамія, підприємець, секретар Національної інвестиційної ради. Четвертий у списку партії.

 Коаліційна угода напрацьовується. Ми намагаємося закласти те, що потрібно країні. Головні пункти стосуються нацбезпеки й оборони. Не будемо об’єднуватися з не проукраїнськими силами. Ніяких Медведчуків.

Прем’єр-міністром повинна стати професійна людина з економічним досвідом, яка має авторитет серед західних партнерів. Є три-чотири кандидати. Тимошенко там нема.

Військовим шляхом ми війну не завершимо. Треба поєднувати політичний тиск, військовий, розбудову армії та економічну безпеку. У сірій зоні має бути багато великих підприємств із Німеччини, Китаю, Франції, Америки. Великі гроші завжди знайдуть спосіб, як досягнути миру. Маємо дати їм усе, що можемо: великі пільги, переваги.

Лідер партії Дмитро Разумков виходить до журналістів у костюмі й червоній кра­ватці.

Популярні новини зараз

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Мер Києва Віталій Кличко задекларував елітні будинки та поділ майна при розлученні

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Відома психоаналітик та дружина військовослужбовця 47-ї бригади ЗСУ Федора Кубасова прагне залишити його без помешкання

Показати ще

 Будет монополия власти у вас президент, будет и большинство, и правительство. Как вас контролировать?

 Мы планируем принять закон об импичменте, убрать депутатскую неприкосновенность, дав возможность досрочно складывать полномочия и отзывать депутатов. Я сторонник закона об оппозиции. Она не должна быть критиканом, а нести ответственность.

Разумков бере участь у дискусійній панелі. 44-річний Тимофій Милованов, почесний президент Київської школи економіки уточнює, що прийшов як гість.

 Ми почали співпрацювати із кількома партіями щодо освіти народних депутатів. Уже кілька тижнів працюємо зі “Слугою народу”, каже Милованов. У нас є тижнева програма, яка почнеться через 710 днів. Депутатів навчатимуть найкращі фахівці країни.

О 19:45 всі збираються у залі для брифінгу. За 15 хв. мають оголосити результати Національного екзит-полу. На барі розливають вино. Чути, як розставляють келихи. Фотографи щільно займають місця біля сцени. Душно.

Дмитро Разумков запрошує на сцену президента Володимира Зеленського. Той у блакитній сорочці, джинсах і білих кросівках. Піднімається у супроводі глави президентського Офісу Андрія Богдана, помічника Сергія Шефіра, гендиректора “1+1 медіа” Олександра Ткаченка та ще кількох людей. Разом відраховують час до оприлюднення результатів опитування. На екрані з’являються назви п’ятьох партій, які, ймовірно, проходять у Верховну Раду. “Слуга народу” на першому місці із 44,4%. Вибухають хлопавки, конфеті летить на сцену.

73 відсотки (з таким результатом Зеленський переміг на виборах президента. ГПУ) було б краще. Але кожен із нас вдячний народу України за підтримку, каже 41-річний Володимир Зеленський. Це велика довіра і велика відповідальність. Ми не підведемо.

Наші пріоритети припинення війни, повернення полонених і перемога над коруп­цією. Думаю, що всі законодавчі ініціативи, які ми обіцяли українцям, зробимо. Сьогодні нашій команді можна розслабитися, але не сильно. Бо завтра вранці треба працювати, каже Зеленський.

 Це повинен бути гуру в економіці, який не був у політиці, так відповідає на запитання, чи бачить Святослава Вакарчука на чолі уряду. Що стосується посадок, ми займаємося цим питанням. З’явиться уряд, новий генпрокурор, які працюватимуть над обіцянками, що я давав упродовж передвиборчої кампанії.

Дорогою до виходу фотографується.

Разумков виходить до журналістів. Його обступають, ставлять багато запитань.

 Ви будете головою парламенту?

 Давайте почекаємо, каже Дмитро Разумков.

 Досрочные местные выборы будут?

 Президент сказал не расслабляться.

55 гривень коштувала вода у скляній пляшці у медіа-центрі виборчого штабу партії “Слуга народу”. Безкоштовна у пластиковій тарі швидко закінчилася. Також працював бар із безкоштовними напоями кавою, чаєм. Пригощали печивом зі злаками. Алкоголь можна було купити. Згодом гостям пропонували бургери. Офіціанти розносили картоплю-фрі, м’ясні рулети, овочі-гриль.