У Департаменті освіти і науки столиці надали рекомендації педагогічним колективам. Зокрема, стосовно програми закладів освіти, структури навчального року, використання позитивних напрацювань у період карантинних обмежень 2020-2021 років.

Директорка Департаменту освіти і науки Києва Олена Фіданян проінформувала про роботу закладів освіти міста у 2021-2022 навчальному році. Відповідний документ оприлюднений на сайті Департаменту, пише “Вечірній Київ”.

«За прогнозами медиків новий 2021-2022 навчальний рік почнеться в умовах, коли пандемія не відступила і продовжує вирувати, оскільки вірус мутував та став більш агресивним. Отже, ми розпочинаємо навчальний рік, як і попередній, в умовах, коли зовнішні чинники є суттєвими в процесі організації навчального року», – йдеться у документі.

Зважаючи на можливість зростання захворюваності на COVID-19, що очікується в жовтні-листопаді цього року, Департамент освіти і науки рекомендує оновити та схвалити рішенням педагогічних рад освітні програми закладів освіти в умовах карантинних обмежень з урахуванням рівня епіднебезпеки.

У разі встановлення «жовтого/помаранчевого» рівнів епідемічної небезпеки заборонено:
— відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш 20 відсотків працівників закладу документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
— відвідування закладів освіти здобувачами освіти у разі перебування на самоізоляції через контакт з особою з підтвердженим випадком СOVID-19 більше 50 відсотків здобувачів освіти та працівників закладу;
— відвідування закладів особами, які не є учасниками освітнього процесу. Дозволяється:
— організувати освітній процес у «змішаному (комбінованому)» форматі, як дистанційно, такі в закладі освіти, з дотриманням протиепідемічних вимог у закладах загальної середньої освіти/окремих класах, кількість учнів в яких перевищує проєктну потужність закладу/перевищує нормативи;
— індивідуальне відвідування закладів батьками або особами, що їх замінюють, здобувачів освіти за наявності документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або негативного результату тесту на СOVID-19, яке проведене не пізніше 72 годин до відвідування закладу освіти, за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, що закривають ніс та рот, проведення термометрії та попереднього узгодження з керівником закладу. Допуск до закладів освіти батьків або осіб, які супроводжують батьків з інвалідністю, не потребує попереднього узгодження. Батьківські консультаці/збори проводяться в онлайн режимі.

У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки забороняється відвідування закладів здобувачами освіти, незалежно від форм власності закладу, крім здобувачів освіти закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, здобувачів освіти, які беруть участь в атестації, а також осіб, які беруть участь у заходах з оцінювання якості освіти, за умови наявності у більш 80 відсотків працівників закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації.

У Департаменті пропонують таку структуру 2021-2022 навчального року:

1 вересня — свято День знань;
навчальні заняття: перший семестр з 1 вересня по 24 грудня 2021 року; другий семестр з 10 січня по 31 травня 2022 року;
осінні канікули з 24 по 31 жовтня 2021 року;
зимові канікули з 25 грудня 2021 року по 9 січня 2022 року;
весняні канікули з 27 березня по 3 квітня 2022 року.
Освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року та триває не менше 175 навчальних днів. Тривалість канікул — не менше 30 календарних днів.