Про те, як це вдалося зробити, ми поступово дізнаємось тільки зараз. Про це повідомляє експерт та "плюси".

Про одну з важливих операцій того періоду вперше розказали вчора на "плюсах". У березні 2022 року, під час наступу на Київ, СБУ рознесла пункт управління росіян, який ті облаштували в своєму тилу, на Поліссі. Унікальність цієї операції в тому, що вперше в світовій історії важкі 152-мм гармати перекидали на диверсійному рейді у безпосередній близькості до ворога.

Як підкреслює голова спецслужби Василь Малюк, спецпризначенцям вдалося під носом у ворога непомітно перемістити артилерію в "сіру зону", звідки вона вдарила по штабу росіян. По суті йде мова про першу в світі диверсію з використанням артилерії, яка допомогла зупинити наступ на Київ.

Наведу деякі цифри, які прозвучали у фільмі: у тиловому пункті ворога був знищений не тільки офіцерський склад росіян, але і 48 одиниць техніки, 45 машин зі снарядами і запаси палива. Детонація відбувалась більше двох днів. Зайве говорити, що всі ці сили і засоби були потрібні росіянам для наступу на Київ. Повний задум операції знали тільки Малюк та генерали "Хантер" і Горбатюк. Спецпризначенці Служби взаємодіяли з 44-ю артилерійською бригадою ОК "Захід". Позицію для артилерії облаштували в декількох кілометрів від ворога, по суті, в його тилу. Сьогодні можемо говорити, що вже в перші тижні війни команді Василя Малюка в СБУ вдалося спланувати та реалізувати ряд диверсійних спецоперацій, які серйозно ускладнили для ворога ситуацію під Києвом та стали одним з факторів, що змусив його відступити.

Ця операція тільки одна зі сторінок оборони Києва, хоча і дуже важлива. Знаю, що ЦСО "А" та 13-те Головне управління військової контррозвідки СБУ реалізували і багато інших важливих спецоперацій в перші тижні війни, щоб примусити ворога відійти до кордону. Це, зокрема, мінування логістичних артерій, підриви мостів та нищення російських колон. Втім, очевидно, що деталі багатьох операцій будуть засекречені до завершення боїв.

Отримуючи нову інформацію про той етап війни, паралельно аналізую публікації у західній пресі на цю тему. Більшість політиків і експертів у США та ЄС на початку війни були впевнені, що Київ не вистоїть. Тому вивозили посольства і пропонували евакуюватись українському керівництву. Перемога під Києвом досі залишається ключовою в цій війні. І досягалась вона саме такими точковими, зухвалими операціями. Маємо не тільки пам’ятати про них, але і проводити аналіз успіхів і помилок того періоду. Досвід і грамотне управління – ключові фактори цієї війни.

Раніше повідомлялось: Стріляли ядерними "приманками" — РФ вивчає ППО у Києві, запускаючи імітацію Х-55