У ніч із 7 на 8 грудня російське командування запустило по Україні зграю крилатих ракет, серед яких були імітаційні боєголовки Х-55. ЗС РФ вже вдруге використовує несправжні снаряди, що може свідчить про намагання з'ясувати, де стоять установки ППО. Про обставини нічного обстрілу розповіли експерти порталу Defence Express.

Експерти розповіли, що з власних джерел отримали три зображення уламків ракет, які упали на Київщині внаслідок знешкодження силами ППО. На світлинах побачили, що боєголовки є "приманками". Зокрема, помітно, що на уламках немає "крилець у носовій частині". Це говорить про те, що збили не бойову ракету Х-555, як писали у звіті Повітряні сили ЗСУ, а ракету Х-55 без ядерного заряду.

Крім того, про присутність Х-55 під час обстрілу написав голова Київської МВА Сергій Попко, зауважили розслідувачі.

Про те, що на фото ми бачимо саме Х-55, свідчить відсутність крилець в носовій частині корпусу ракети, специфічних для Х-555. Такі крильця необхідні, оскільки при модифікації Х-55 в неядерну версію Х-555 виникла проблема балансування в польоті ракети, яка проектувалась під бойову частину масою 200 кілограмів, а натомість отримала звичайну бойову частину в 400 кілограмів.

Зважаючи на те, що Х-55 по причині відсутності бойової частини не може виконувати завдання по ураженню тих чи інших об’єктів, то єдина ймовірна версія, для чого випустив ці ракети із бомбардувальників – використати в якості "приманки" для "промацування" системи протиповітряної оборони навколо Києва та підготовки до нових ударів.

Про дефіцит далекобійних ракет у ворога наразі говорити не доводиться. На основі відкритих джерел ще у жовтні Defense Express порахувало, що лише протягом травня – вересня цього року ворог міг виробити зокрема до 500 далекобійних крилатих ракет типів Х-101, "Искандер-К" та "Калибр", не рахуючи вже ракет до комплексів "Искандер" та "Оникс".

Тим більш, що і раніше фіксувались випадки, коли ворог під час ракетних ударів по Україні разом із спорядженими КР використовував і "порожні" Х-55. Про перший такий епізод, як розповідало наше видання, стало відомо ще в листопаді 2022 року, під час чергової атаки рашистів на Київ.