Петицію з вимогою створити екополіцію на сайті Президента України зареєстрував депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий, повідомляє Хрещатик.News.

На своїй сторінці у Facebook депутат розповів, що це за орган і навіщо він потрібен.

«Екополіція – це мілітаризований орган, який повинен попереджати порушення у сфері екології. Поліція, яка буде штрафувати не за крадіжки з магазину, а за злочини проти довкілля», – написав Яловий.

Багато екологічних проблем, які сьогодні є в Україні, відбуваються тому, що немає контролю за дотримання природоохоронного законодавства, фіксації порушень та покарання за них.

«Навіщо це потрібно?

В Україні вже давно небезпечно пити воду – в деяких містах якість води на 70-80% відхилена від норми. Скиди забруднюючих речовин у водойми здійснюються без необхідного очищення та без дозволів.

В Україні вже давно небезпечно дихати. Повітря забруднюється підприємствами вище граничних норм. Атмосфера наповнюється димом від незаконного спалювання трави і від спричинених цим лісових пожеж.

Україна завалена сміттям. Щороку на ліквідацію лише стихійних сміттєзвалищ і тільки з київського бюджету витрачаються мільйони гривень, які натомість могли би піти на соціально важливі проекти.

Це відбувається тому, що немає належного контролю. Порушники не отримують законного покарання, а значить продовжують і далі за звичним сценарієм забруднювати довкілля.

Ці люди – такі самі злочинці, як і грабіжники чи крадії. Тільки грабують те, що потім не відновлюється – природні ресурси. І при цьому відповідальності за свої дії вони не несуть, тому що їх порушення ніхто не фіксує та не контролює», – пояснив Костянтин Яловий.

У тексті самої петиції наголошується, що систему екологічної поліції використовують провідні країни світу, і Україна також має перейняти такий досвід.

«В якості ефективної моделі пропонуємо перейняти досвід тих країн, де успішно працює екологічна поліція.

Зокрема, Бразилії, де вона перебуває в структурі МВС, Ізраїлю, де екополіція підпорядкована Міністерству екології, Італії, де ця служба контролюється відразу кількома міністерствами, та США, де екополіцейські працюють як на рівні штатів, так і на рівні міст, зокрема, в Нью-Йорку.

Популярні новини зараз

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

У столиці заквітла найдовша в Україні алея сакур

Переяславський Хатіко — на Київщині живе пес, який щодня пробігає 70 км за рейсовим автобусом в пошуку рятівників

Показати ще

В цих та в багатьох інших країнах екологічна поліція – це мілітаризовані підрозділи, які здійснюють моніторинг, фіксують правопорушення, знаходять порушників, накладають штрафи або здійснюють затримання. При цьому вони забезпечені всіма технічними засобами для патрулювання та стеження, а також достатньою кількістю особового складу.

Пропонуємо внести зміни до діючого законодавства та чітко визначити внутрішню структуру, функції і повноваження екологічної поліції, надавши їй можливість протидіяти правопорушенням в сфері екології», – повідомляється в описі петиції.

Щоб петицію розглянув Президент і прийняв відповідне рішення, вона має зібрати 25 тисяч підписів за 91 день. Костянтин Яловий закликав приєднуватись до підписання петиції, наголосивши, що чисте довкілля – це конституційне право кожного.

«Підтримайте петицію! Цим ви підтримаєте своє чисте «завтра», своє екологічне майбутнє. Цим ви реалізуєте своє конституційне право – жити у екологічно чистому середовищі», – написав депутат.

Підписати петицію можна за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/94470

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

Бюджет столиці недоотримає 4,2 мільярди гривень

У кожному районі Києва відкриють пункти прийому використаних медичних масок і рукавичок

Бюджет столиці недоотримає 4,2 мільярди гривень