Через епідемію коронавірусу бюджет Києва недоотримає 4,2 млрд. гривень. Зокрема, 1,2 млрд. грн. – від податків на нерухоме майно та земельного податку, а також до 3 млрд. грн. – від податку на доходи фізичних осіб. Це змусить Київраду вже в червні знову переглядати столичний кошторис за рахунок скорочення капітальних видатків.

Фінансові показники столиці проаналізував на своїй сторінці в Facebook депутат Київради, голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий, повідомляє Хрещатик.News

«Вільних коштів, які місто могло б спрямувати на підтримку медицини та соціальної сфери, з кожним місяцем ставатиме все менше. Бо податкова база катастрофічно стискається. Сплата податків на нерухоме майно та земельний податок сьогодні призупинена й, відповідно, столичний бюджет матиме по цим статтям доходів нулі. Тут втрати складуть майже 1,2 млрд. грн. До 3 млрд. грн. місто недоотримає від податку на доходи фізичних осіб, адже зараз бізнес в столиці майже не працює, а частина людей відправлена у відпустки за власний рахунок», – заявив Костянтин Яловий.

За його словами, від оренди комунального майна столичний бюджет теж недоотримає близько 20 млн. грн.

«Нагадаю, що Київрада своїм рішенням дала 50% знижку тим, хто орендує комунальне майно і, таким чином, зменшила навантаження на підприємців. Так само рекламодавці отримали знижку на розташування зовнішньої реклами. Недоотримання внаслідок цього складе 40 млн. грн.», – відзначив депутат Київради.

Костянтин Яловий вважає, що скорочення бюджету, який здійснила Київрада, недостатнє й доведеться знову переглядати кошторис.

«Існує висока ймовірність, що в червні бюджет Києва знову переглядатимуть. Й одна із ключових задач – спрямування ще більше коштів на медицину. Тому видаткову частину скоротять за рахунок капітальних видатків. Це означатиме, що деякі ремонти шкіл, дитсадків, житлових будинків чи інфраструктури доведеться відкласти до кращих часів. Лише надзвичайна загроза дезорганізації міської економіки змушує вдаватися до таких змін. Всі вони будуть виправданими та дієвими, якщо фінансування стратегічних галузей не зменшать, у людей в квартирах буде світло, вода, газ, сміття вивозитимуть регулярно, а громадський транспорт відновить свою роботу. Якщо максимум коштів піде саме на боротьбу з коронавірусом і його наслідками. Це, перш за все, медицина та соціальна підтримка людей, які не можуть про себе подбати. Якщо не буде жодних заборгованостей по виплатам зарплат в комунальному секторі й люди зможуть заробляти та годувати свої сім’ї», – переконаний Костянтин Яловий.

Нагадаємо, у кожному районі Києва відкриють пункти прийому використаних медичних масок і рукавичок.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

Пилова буря в Києві негативно вплине на врожайність

Депутати Київради забезпечили столичні лікарні засобами захисту у боротьбі з коронавірусом